Opus 1: Detta är hemsidan som kommer att presentera fakta om hur medlemmar i Musikerförbundets avdelning 1 startade en hat- och hotsida där oriktiga uppgifter spreds om SAMI:s tidigare VD utan att han fick möjlighet att bemöta uppgifterna, hoten och hatet. Bland hatsidans upphovsman återfanns bland andra jazzsångerskan Lina Nyberg och sax
Opus 1: Detta är hemsidan som kommer att presentera fakta om hur medlemmar i Musikerförbundets avdelning 1 startade en hat- och hotsida där oriktiga uppgifter spreds om SAMI:s tidigare VD utan att han fick möjlighet att bemöta uppgifterna, hoten och hatet. Bland hatsidans upphovsman återfanns bland andra jazzsångerskan Lina Nyberg och saxofonisten Joakim Milder.
Red ut SAMI-härvan var namnet på den Facebook-grupp som LO-förbundet SMF uppmanade sina medlemmar att ansluta sig till och som, förutom hatet och hoten mot tidigare VD:n, syftade till att ta kontrollen över Musikernas och Artisternas egen upphovsrättsorganisation, SAMI. (Läs här) Påeldade av den fackligt ledda SAMI-ledningens lögner ville medlemmarna i gruppen se både hat, förföljelse, misshandel och dödligt våld mot den förre VD:n och hans familj. Detta kommer vi att återkomma till.
Det är berättelsen om hur en visselblåsare på Ekobrottsmyndigheten (EBM) översänder bevisning till den uthängda VD:n som myndigheten till domstolarna och försvaret påstått att man ej förfogat över, trots att man förelagts att lämna ut materialet under den brottsutredning man drev i över 6 år.
Detta är även historien om hur musikernas egna fackliga representanter och SAMI:s ledning använde musikernas upphovsrättsersättningar till att köpa vittnen, organisera mened, publicera oriktiga artiklar mot betalning och låsa in en SR-journalist så att han inte skulle kunna rapportera från de stämmor där man vilseledde sina medlemmar. Detta och mycket, mycket mer kommer att belysas på denna hemsida.
.
Tack vare en dom i Kammarrätten (Läs här) har EBM nu varit tvungna att lämna ut det material man först vägrade lämna ut, sedan hemligstämplade men slutligen beslutade lämnade ut, utan att någon sekretessprövning genomfördes.
Här går det nu att följa hur rättsväsendet och den fackliga verksamheten fungerar, om man nu kan kalla åklagarens medvetet vilseledande information till domstolarna och medlemmarna på hatsidans uppmaning om att bränna ner tidigare VD:ns hem och slå ihjäl honom, som fungerande. Bara för att nämna två exempel.
Opus 2: Den 6 mars 2006, samlades Musikerförbundets representanter i en lägenhet i Nalen där man bestämde sig för att försöka göra sig av med SAMI:s VD Hans Lindström.
Detta dokumenterades av styrelseledamoten Per Herrey. Anledningen var att VD:n hade påtalat det felaktiga i att SAMI:s stadgar begränsade rösträtten i föreningen till enbar
Opus 2: Den 6 mars 2006, samlades Musikerförbundets representanter i en lägenhet i Nalen där man bestämde sig för att försöka göra sig av med SAMI:s VD Hans Lindström.
Detta dokumenterades av styrelseledamoten Per Herrey. Anledningen var att VD:n hade påtalat det felaktiga i att SAMI:s stadgar begränsade rösträtten i föreningen till enbart fackligt anslutna och att han motsatte sig att överföra rättigheter och upphovsrättsersättningar till de fackliga organisationerna. Enligt honom saknades det lagstöd för dessa åtgärder då det var musikernas och artisternas egna ersättningar och rättigheter de fackliga organisationerna gjorde anspråk på.
Efter en utlandsresa till Japan och Korea där han tecknat bilaterala avtal till förmån för svenska musiker och artister möttes han av ett brutalt avsked den 1 september 2006. Detta avsked redogjordes för i SR-programmet Mitt i Musiken (MiM) av journalisten Per Gulbrandsen, som även fortsatte rapportera om den följande händelseutvecklingen. (Finns här)
Av inslaget i MiM framgår bland annat hur marknadschef Martin Elford brusar upp mot nämnda reporter och hävdar att ”det inte är något konstigt med detta”. Vad Elford inte berättar är att han erhållit 10000kr i extra lön per månad samma dag som den planerade kuppen genomfördes, vilket han däremot väljer att i mejl berätta för sitt juridiska ombud. (Läs här) Mer om Elford kommer i senare avsnitt.
Vad hände då med journalisten Per Gulbrandsen? Han fortsatte rapportera, men efter några år tystnade plötsligt rapporteringen och samtalen från Per uteblev. Vad hade hänt? Jag funderade naturligtvis på om han blivit sjuk eller något annat otrevligt hade hänt. Då EBM ålagts att lämna ut det första undanhållna materialet skickade jag ett mejl till Gulbrandsen den 30 maj 2018 där jag informerade om visst innehåll i det material EBM lämnat ut och material som återskapats. Hans svar rätade ut många frågetecken och visade på hur Public Service företaget Sveriges Radio agerade mot honom. Vid SAMI:s årliga stämma han skulle rapportera från, på uppdrag av Sveriges Radio, framgår hur han blivit inlurad i ett rum och därefter inlåst av nuvarande VD Stefan Lagrell och marknadschef Martin Elford. Detta de facto-frihetsberövande innebar naturligtvis att han inte kunde utföra sitt arbete och rapportera från stämmoförhandlingarna. Efter detta intensifierade SAMI:s ledning och styrelse sina påtryckningar mot Sveriges Radio i syfte att få SR att sluta rapportera om frågan. Dessvärre lyckades man i sitt uppsåt och Per Gulbrandsen fråntogs sin tjänst och flyttades till andra arbetsuppgifter. Han kallar detta nu sitt stora yrkesmässiga misslyckande och då han läste de första inläggen på Falskspel.se valde han att dela sidan tillsammans med ett inlägg på sin FB-sida, vilket kan läsas (här).
Av utlämnat material framgår även hur SAMI:s styrelse och ledning formulerat en gemensam strategi som går ut på att man upprättar ett manus där man ska ha en gemensam hållning och hävda att VD Hans Lindström överträtt sina befogenheter, undanhållit revisionsrapporter, berikat sig själv på medlemmarnas bekostnad och uppsåtligen skadat organisationen. Denna strategi ledde till att man lyckades få Ekobrottsmyndigheten och åklagaren Kent Madstedt att väcka åtal mot Hans Lindström. Om man jämför vad SAMI ovan påstått med vad åklagaren framför i sin sakframställning framkommer en annan bild. Åklagaren konstaterar där att Hans Lindström ej berikat sig själv och att han inte haft uppsåt att skada organisationen (Lyssna här)
Med detta börjar en häpnadsväckande händelseutveckling som aldrig hade sett dagens ljus om det inte varit för visselblåsaren Britten Söderström Bjernheim som arbetade som beslagshandläggare på Ekobrottsmyndigheten. Mer om detta senare.
Opus 3: Tomas Bolme presenterade sig själv vid huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt som skådespelare och styrelseproffs. Enligt honom var han det internationella fackens ordförande, Teaterförbundets ordförande, styrelseledamot i flera viktiga myndighetsorganisationer och SAMI:s ordförande m.m. Dessutom var han som styrelseprof
Opus 3: Tomas Bolme presenterade sig själv vid huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt som skådespelare och styrelseproffs. Enligt honom var han det internationella fackens ordförande, Teaterförbundets ordförande, styrelseledamot i flera viktiga myndighetsorganisationer och SAMI:s ordförande m.m. Dessutom var han som styrelseproffs ledamot i SAMI:s intressebolag MI-7 vilket han enligt egen utsago egentligen inte ville vara ledamot av. Dessutom påstod han att han aldrig hade fått en resultat- och balansrapport från bolaget, aldrig fått ett mejl från bolaget och bara blivit kallad till styrelsemöten då han hade viktigare saker i sin kalender. Här kan ni lyssna på styrelseproffset Bolme då han vittnar under ed.(här) I det material som nu utlämnats finns ett stort antal mejl till Bolme där han även svarat på några av de mejl han under ed påstått att han aldrig fått. Det material som nu öppnats och återskapats visar att Bolme två gånger per månad erhöll ekonomiska rapporter från MI-7 och att dessa minst en gång per månad hade balans- och resultatrapporter bifogade. (Finns här) I varje ekonomisk rapport och i SAMI:s årsredovisningar framgår bland annat de lån som SAMI givit till intressebolaget MI-7. Varken Bolme eller majoriteten av övriga styrelsen påstår att man kände till några lån trots att de framgår i årsredovisningarna som de själva godkänt. I domen från hovrätten påstår domstolen att styrelsen och styrelseproffset Bolme undgår styrelseansvar med följande motivering: "Att styrelsen trots detta inte kan erinra sig lånen hävdar hovrätten beror på styrelsens begränsade kompetens." (utkast från den av styrelsen godkända årsredovisningen finns här)
I samtal med advokaten Börje Leidhammar och mig själv förklarar Bolme i efterhand sitt agerande med att han under förhören i Stockholms Tingsrätt kontrollerades av en representant från Musikerförbundet så att han inte skulle säga något som inte var planerat. Hela samtalet, som omfattar mycket mer än detta, kommer så småningom att publiceras på hemsidan.
Vad kan man då säga om styrelseproffset Bolme som både satt i SAMI:s moderförenings styrelse som ordförande och i både den ekonomiska föreningens dotterbolag och intressebolags styrelser. Enligt honom själv har han inte förstått SAMI:s årsredovisning som han varje år beslutat godkänna och underteckna, och menar att den var så komplicerad att han trots att han godkänt den inte förstått vad den innehöll och därmed inte har något styrelseansvar. Samma sak om dotterbolagen och intressebolaget. Detta väljer två domstolar att tro på? Alla utom en domare i tingsrätten som ansåg att den bild Bolme och majoriteten av styrelseledamöterna målade upp var helt orealistisk. (läs här)
En styrelseledamot, juristen Lillemor Forsberg som inte var med vid avskedet, lämnade ett vittnesmål som i stort skilde sig från de övriga styrelseledamöterna som var med vid avskedet. Men hon hade inte varit med och författat det manus som de andra följde. Domstolarna hävdade i sina domar att hon mindes fel. Hennes synpunkter om processerna mejlade hon till advokaten Börje Leidhammar efter att domen mot VD Hans Lindström vunnit laga kraft, vilka kan läsas (här). Mer om Bolme kommer i senare avsnitt.
Opus 4: Svenska åklagare är skyldiga att väcka åtal när ett brott kan styrkas. De är även skyldiga att vara objektiva och presentera allt utredningsmaterial innan åtal väcks, även det material som talar emot åtalet. Rätten till en rättvis rättegång finns även upptagen i artikel 6 i den europeiska konventionen angående skydd för de mänsk
Opus 4: Svenska åklagare är skyldiga att väcka åtal när ett brott kan styrkas. De är även skyldiga att vara objektiva och presentera allt utredningsmaterial innan åtal väcks, även det material som talar emot åtalet. Rätten till en rättvis rättegång finns även upptagen i artikel 6 i den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, nedan kallad Europakonventionen. Denna är upptagen i svensk grundlag sedan den 1 januari 1995 och samtliga åklagare är skyldiga att följa denna lag. (Läs mer)
Då visselblåsaren Britten Söderström Bjernheim från EBM skickade över material som myndigheten påstått sig ej förfoga över uppdagades omfattande brott mot artikel 6 i Europakonventionen och Sveriges grundlag. Redan vid huvudförhandlingen i tingsrätten framkom brister i förundersökningen, men då endast sådana som åklagaren inte lyckats undanhålla. I domen kan man läsa följande om detta: Det får likväl anses som en viss brist i förundersökningen som, i den mån den har betydelse, får gå ut över åklagaren. Det är alltså så domstolen ser på att en åklagare bryter mot artikel 6 i Europakonventionen samt Sveriges grundlag. På vilket sätt ansåg domstolen att hans brott mot reglerna för en rättvis rättegång skulle gå ut över honom själv? Dessa frågor återkommer i ett senare inlägg men nu åter till visselblåsarens inspel.
Den 18 juli 2008 utför EBM en husrannsakan i SAMI:s lokaler och tar då med sig SAMI:s mejlserver vilken man säkerställer genom att spegla dess innehåll i ett mjukvaruprogram som heter EnCase. Beslutet om husrannsakan m.m. kan läsas här (Läs mer). (Notera ändringarna i protokollen) Vad åklagaren väljer att inte berätta är att myndigheten redan varit på SAMI tre veckor tidigare för att på plats utföra samma beslag, men att man lämnat SAMI:s lokaler efter fem timmar och då väljer att lämna kvar mejlservern så att SAMI har möjlighet att manipulera denna. Mer om detta senare. Då information om beslaget läcks till media begär vi omedelbart att få ta del av innehållet. Detta nekas oss av åklagarna Kent Madstedt och Gunilla Karlsson. Beslutet kan läsas här (Läs mer). Som framgår av beslutet ifrågasätter Kent Madstedt huruvida digitalt bevismaterial kan utgöra allmän handling. Detta skulle i praktiken innebära att om ett pappersdokument kopieras till en digital fil skulle gällande rätt undvikas. Av Madstedts resonemang framgår att han genom sitt agerande försöker undgå att följa åklagarmyndighetens egna regler och svensk lagstiftning.
Vid huvudförhandlingen i Tingsrätten får vi och domstolen, genom en felsägning från åklagaren, för första gången kännedom om att det varit en misslyckad husrannsakan ca 3 veckor innan det diarieförda beslaget. Då underlag begärs från detta beslag återkommer åklagaren med ett protokoll där det framgår att poliserna Magnus Östanbäck och Leif Oja varit på SAMI i fem timmar, men det framgår inte av handlingen att beslaget misslyckats. (läs här) Åklagaren hävdar däremot inför domstolen att inget material säkerställts vid beslaget. Efter att EBM tvingats att lämna ut materialet, som Kammarrättens dom ålagt dem att göra, visar det sig att åklagarens påstående varit en lögn. För att få klarhet i vad som hänt kallar försvaret polisen Magnus Östanbäck som vittne. Åklagaren hävdar då inför domstolen att detta inte är lämpligt och han kallar för sin del polismannen Leif Oja. I de förhör som följer väljer Oja att inte minnas något medan Östanbäck hävdar att Oja hade ”fel grejer med sig så att beslaget misslyckats”.Deras vittnes mål finns här. (Östanbäck) Något beslag från detta datum finns inte diariefört, vilket myndigheten var skyldig att göra enigt gällande regelverk.
Många år senare talar jag med EBM:s beslagshandläggare som leder mig in på att beslag finns på myndigheten som inte diarieförts. Jag blir naturligtvis förvånad över detta. Hon ber mig vidare kontakta sin chef men vill i övrigt inte lämna ytterligare uppgifter. Efter att jag blivit hänvisad till olika personer inom myndigheten hamnar jag slutligen hos åklagare Jan Tibbling och begär att få det begärda materialet. Han återkommer till mig meddelar att han ”hittat” ytterligare material på myndigheten som inte registrerats. Han lämnar ut detta och hänvisar sedan till chefsåklagare Gunilla Sandblom. Sandblom beslutar att inte lämna ut det övriga begärda beslaget och väljer dessutom att sekretessbelägga materialet. (Kan läsas här)
Efter att Kammarrätten 7 månader senaren i dom underkänt hennes beslut fortsätter hon trots detta att obstruera. Till slut beslutar hon ändå att lämna ut både det diarieförda och det ej diarieförda beslagen, utan att någon sekretessprövning sker. Hon nekar dock till att i skrift lämna ut beslutet, utan hävdar att det är ett muntligt beslut. Ljudupptagningar från samtal med Sandblom där hennes och myndighetens agerande framgår finns här. (Sandblom och Sandblom och Oja) Vad innehöll då dessa beslag som gömts undan av myndigheten? I det ej diarieförda beslaget framgår följande:
● hur SAMI:s ombud begärt att organisationens personal undanröjer bevismaterial ur styrelseprotokoll,
● hur vittnesmål samordnas,
● hur styrelsen anser att de köper vittnen,
● hur den auktoriserade revisorn Anders Lindby ska tvingas till att vittna till förmån för SAMI,
● hur E&Y/Anders Lindby tecknar ett avtal om detta,
● hur SAMI betalt för att få oriktiga artiklar publicerade m.m.
I det diarieförda beslaget framgår bland annat hur vittnen vill ha gentjänster från EBM för de oriktiga uppgifter de lämnat till myndigheten. Allt detta kommer att redovisas i kommande avsnitt.
Det är inte konstigt att åklagare Madstedt beslutade undanhålla materialet då det hade varit omöjligt för honom att åtala VD Hans Lindström om detta varit känt. Dessutom hade år av skattefinansierad utredning varit tvungen att läggas ner, vilket slagit mot myndighetens trovärdighet. Åtalet väcktes kort innan åklagare Kent Madstedt skulle gå i pension men hans egen vinning av sitt agerande återkommer vi till senare
Opus 5: Denna rubrik kan verka lite provocerande men faktum är att detta agerande framgår av ett antal protokoll och mejl som SAMI:s nuvarande VD Stefan Lagrell har skrivit, vilka återfinns i det av EBM undanhållna utredningsmaterialet.
Den 19 mars 2007 har SAMI:s AU ett möte där protokollet nedtecknas av Stefan Lagrell och justeras av ord
Opus 5: Denna rubrik kan verka lite provocerande men faktum är att detta agerande framgår av ett antal protokoll och mejl som SAMI:s nuvarande VD Stefan Lagrell har skrivit, vilka återfinns i det av EBM undanhållna utredningsmaterialet.
Den 19 mars 2007 har SAMI:s AU ett möte där protokollet nedtecknas av Stefan Lagrell och justeras av ordföranden Jan Granvik. I korthet beslutar man om att styrelseprotokoll ska undanhållas för SAMI:s medlemmar och rättighetshavare. Dessutom redogör bland andra Stefan Lagrell för ett möte med revisorerna och att de ej kan tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för VD samt styrelse. (Läs här)
Efter detta börjar en intensiv kommunikation mellan Lagrell, Granvik, ombudet Anna Öberg och den auktoriserade revisorn Hans Bredberg från Finnhammars revisionsbyrå. Denna kommunikation utmynnar i ett PM där styrelsen uppmanas att ”framtvinga en samarbetsvilja” med den tidigare auktoriserade revisorn Anders Lindby och teckna ett förlikningsavtal med EY som är till förmån för SAMI i pågående processer. (Läs här) Vem som fick betala detta PM? Naturligvis SAMI:s medlemmar och rättighetshavare, men det ¨återkommer vi till i senare avsnitt.
Av nu utlämnat material framgår hur parterna kommer överens om att man ska undanta sig själva från ansvar för SAMI:s förvaltning och att EY:s medverkan till SAMI:s utredning läggs utanför avtalet för att ge intrycket av att inte vara kopplat till uppgörelsen. (Läs här)
Den 14 april 2008 kl 15.00 tar SAMI:s styrelse beslut om att ingå ett avtal med Anders Lindby/EY vilket av Musikerförbundet ses som att SAMI ”köper vittnen”. (Läs här)
Trots detta beslutar man att ingå avtalet. Medverkande vid beslutet var Jan Granvik(vittne), Gunnar Lundberg, Staffan Becker, Göran Cederlöf (vittne), Ingvar Hällerstål, Tommy Kaså (vittne), Jaan Kolk (vittne), Mia Nyström, Anna Söderbäck, Martin Elford (vittne), Sören Wiktorsson (vittne), och Stefan Lagrell (vittne tillika protokollförare).
Att även de förtroendevalda revisorerna undanhöll SAMI:s medlemmar informationen om att deras pengar användes för att köpa vittnen vet vi idag. Hur Anders Lindbys vittnesmål, under ed, genomfördes efter avtalets tecknande återkommer vi till i ett senare avsnitt där även andra vittnens ersättningar kommer att redovisas.
Opus 6: Det är naturligtvis oerhört viktigt att en brottsbekämpande myndighet följer gällande lagstiftning och agerar objektivt för att behålla medborgarnas förtroende och kunna fullfölja sitt uppdrag. En demokrati bygger på ett väl fungerande, objektivt och opartiskt rättsväsende. Detta är något som även Sveriges domstolar hävdar i sin
Opus 6: Det är naturligtvis oerhört viktigt att en brottsbekämpande myndighet följer gällande lagstiftning och agerar objektivt för att behålla medborgarnas förtroende och kunna fullfölja sitt uppdrag. En demokrati bygger på ett väl fungerande, objektivt och opartiskt rättsväsende. Detta är något som även Sveriges domstolar hävdar i sin information till landets medborgare. https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/sa-fungerar-domstolarna/sveriges-domstolars-uppdrag-och-roll/
Ekobrottsmyndigheten var 2006, då SAMI avskedade sin dåvarande VD, en ifrågasatt myndighet. Detta var en het politisk fråga som finns väl dokumenterad med uppgifter om vilka som var för och emot myndigheten. På myndigheten fanns en chefsjurist vid namn Monica Rodrigo som var föredragande och del i upprättandet av det remissvar på EBM-utredningen som GD Gudrun Antemar undertecknade. I korthet handlade remissvaret om att de skulle förbättra sitt resultat om myndigheten fick vara kvar. Med bättre resultat menades fler fällande domar, medan rättssäkerhet och objektivitet inte belystes. Åklagarmyndigheten tillstyrkte utredningens förslag om att EBM skulle läggas ner, vilket går att läsa här, https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/2007/maj/remissvar-pa-ebm-utredningen-lamnat/
Det är med detta perspektiv inte svårt att förstå att medarbetare på myndigheten var målinriktade på att förbättra myndighetens ”resultat” vilket även tog sig uttryck på många olika sätt.
Efter att SAMI-utredningen pågått i sex år begärde advokat Börje Leidhammar ut samtliga inspelningar från förhör i den förundersökning som pågick mot förre VD:n Hans Lindström. Detta för att kontrollera att utskrifterna från vittnesförhören stämde. Kriminalinspektör Olle Wedin svarar honom via mejl daterat den 26 juni 2013 att 20 stycken inspelningar från förhör hade förkommit genom att de förvarats i en papperskasse som försvunnit. Senare i mejlet är det plötsligt en påse av plast och han ifrågasätter även om de diarieförda inspelningarna ens genomförts. Som avslutning tror han att kassen, som nu åter är av papper, kommer att återfinnas.(Läs här 1) Tyvärr fick vi aldrig möjlighet att granska de 20 bortslarvade inspelningarna före huvudförhandlingen. När de väl återfanns hittades bara 13 stycken, vilka alla utskrifter var helt missvisande mot vad som framfördes på ljudinspelningarna från förhören. Sju inspelningar saknas ännu idag, men som Stockholms tingsrätt skrev i domen så ska detta, om det har betydelse, lastas åklagaren. Hur, är ännu oklart.
För att alla ska förstå EBM:s arbetsmetoder så redovisas här två, av många, exempel på felaktigheter som nedtecknats i förhörsprotokollen. För den som är intresserad finns strikta regler om hur förhör ska genomföras rättssäkert, vilka kan efterfrågas hos åklagarmyndigheten.
Det första förhöret hölls den 12 januari 2009 med ordföranden Sveriges Yrkesmusikerförbund (SYMF), Bo Olsson och handlar om Storan i Göteborg. Olsson hävdar att han aldrig fått några uppgifter om att renoveringskostnader skulle vara hyresgrundande och att det endast var VD Hans Lindström som föredrog ekonomiska frågor. Det visar sig att det finns dokumentation som motsäger detta men för att förhörsledaren Wedin ska få ett svar som passar in i hans målbild lägger han svaret i munnen på Olsson. Därefter låter han nedteckna förhöret så att det ska se ut som Olsson själv svarar på det sätt Wedin fått honom att svara. Metoden användes flitigt genom hela utredningen och genom att EBM slarvade bort diariefört material kunde vi först i efterhand kontrollera metodiken (Läs protokollet här 2 och lyssna på samma protokollsavsnitt 3 här). Försvaret begärde tidigt i utredningen, innan hans metod att skriva oriktiga protokoll var känd, att Wedin skulle frånskiljas utredningen på grund av bristande objektivitet, men åklagare Kent Madstedt var nöjd med hans insats.
Det andra exemplet är från ett förhör med SYMF:s förbundsjurist Pia Stråle där, även denna gång, Olle Wedin var förhörsledare. Då hon får frågan om vilken kännedom ordföranden Tomas Bolme hade om de frågor som behandlades vid förhöret begär hon att inspelningen ska avbrytas. Vid fråga om varför förklarar hon att om det blir ett åtal kommer det hon säger om SAMI:s ordförande, som även han vittnade, att bli offentligt. Om det blir offentligt så kommer hon att vara rökt. Detta finns inte nedtecknat i förhörsprotokollet och inte heller hennes synpunkter om Bolme. (Lyssna här 4)
Det är självfallet oerhört allvarligt att vittnen som vill berätta hur det verkligen förhållit sig inte vågar göra detta med hot om att bli "rökta". Ännu allvarligare är det att en förhörsledare inte åtgärdar hoten utan istället försöker att dölja vad som sagts. Av inspelningar från huvudförhandlingar framgår att åklagare Madsted vid flera tillfällen tar fram felaktiga förhörsprotokoll och läser högt då han inte är nöjd med vittnets svar och att vittnen då brukar säga att ”om det står så, då har jag sagt det”.
Sista exemplet är ett återskapat mejl från SAMI:s redovisningschef Annelie Lindström till VD Stefan Lagrell. Som framgår av mejlet är hon besviken på att hon inte hittar något fel i VD Hans Lindströms agerande och för att hitta några brister önskar hon gentjänster av åklagaren (Läs här 5)
Det finns naturligtvis många sätt för en myndighet att förbättra sitt ”resultat”. Det första borde vara att följa gällande lagstiftning och att vinna medborgarnas förtroende. Regeringen Stefan Löfven utsåg Monica Rodrigo till ny generaldirektör för EBM, många år efter att hon var delaktig i remissvaret där myndigheten utlovade ett bättre ”resultat”. Mer om Monica Rodrigo och regeringen Löfven kommer i senare avsnitt.
Opus 7: Att ett fackförbund uppmanar sina medlemmar att gå med i en facebookgrupp där hat och hot sprids förvånade mig (läs här 1). Ännu mer förvånad blev jag över att jag inte fick bli medlem i gruppen så att jag hade möjlighet att försvara mig och min familj. Detta trots att jag kontaktade en av upphovsmännen bakom sidan, jazzsångersk
Opus 7: Att ett fackförbund uppmanar sina medlemmar att gå med i en facebookgrupp där hat och hot sprids förvånade mig (läs här 1). Ännu mer förvånad blev jag över att jag inte fick bli medlem i gruppen så att jag hade möjlighet att försvara mig och min familj. Detta trots att jag kontaktade en av upphovsmännen bakom sidan, jazzsångerskan Lina Nyberg, och begärde att få bli medlem av gruppen.
Jag blir dock mest förvånad över vilka som ägnar sig åt att administrera hot och hat och att dessa kan fortsätta med detta trots polisanmälan om olaga hot. Till saken.
En av administratörerna av hat- och hotsidan var saxofonisten Joakim Milder. Han är vice preses vid Kungliga Musikaliska Akademin, professor improvisation och ensemble, konstnärlig vetenskaplig företrädare på inst. för jazz vid musikhögskolan, kompositör m.m.
Man skulle kunna tycka att en person med denna bakgrund skulle kunna ha omdömet att inte administrera hot, hat och felaktiga påståenden på en sluten facebooksida med 1300 musiker vilken även rekommenderas av ett av artistfackens förbund. Att det på facebooksidan dessutom framgår att medlemmar i detta fackförbund önskar ta kontrollen över SAMI och musikernas upphovsrättsersättningar, för egen vinning, borde räcka för att Milder skulle avsäga sig administratörsrollen och lämna sidan. Men detta gjorde han inte. Tvärt om eskalerade hoten och hatet med Milder som en av administratörerna. Dessutom lyckades Musikerförbundet få kontrollen över SAMI vilket bland annat framgick vid förhör med Musikerförbundets jurist Per Herrey under huvudförhandlingarna vid Stockholms tingsrätt, även om det satt långt inne för honom att säga. Han var för övrigt en av de mest aktiva medlemmarna i gruppen (Läs här 2). Det är med stort intresse vi tagit del av Herreys mejlkonversationer under åren, men dessa återkommer vi till.
Med anledning av ovanstående skrev jag den 27 oktober 2016 ett brev till Milder där jag inbjöd honom till en diskussion med mig om hans förehavande (läs här 3). Naturligtvis fick jag inget svar av honom och har inte träffat honom sedan dess. Men förhoppningsvis så kanske han hör av sig i framtiden. Jag har i alla fall nu erhållit hans mejlkorrespondens med SAMI där han bland annat efterfrågar vad som ska stå på de fakturor han då ville skicka till SAMI för sina tjänster.
Polisanmälan mot Milder inlämnades den 21 november 2016 (läs här 4) och det tog polisen ca ett år att lägga ner ärendet med motiveringen att man inte kunnat komma i kontakt med Milder. Då jag kontaktade den person som utfärdat beslutet visade det sig att inga åtgärder genomförts.
Då administratörerna blev informerade om polisanmälan lades sidan omgående ner. Trots detta fortsatte vissa hot och fram till dags datum har en person blivit fälld för ofredande. Inte olaga hot, vilket var den brottsrubricering anmälan föreslog. Mer om detta i senare avsnitt.
Vad hände då med Lina Nyberg? Hennes mejlkorrespondens med SAMI har nu återskapats efter att någon på SAMI raderat den. För att försöka få klarhet i hur hon tänkte när hon administrerade hoten ringde jag henne den 8 november 2016. Hon ville inte träffa mig, inte tala om det som varit tidigare och informerade mig om att ”hon lagt detta bakom sig”(Lyssna här).
Avsaknaden av civilkurage och källgranskning öppnade dörrarna för en hantering av musikernas rättighetsersättningar som saknar motstycke. Att jag fick ta del av det samlade materialet på hotsidan berodde på musikerkollegor som åtminstone då hade civilkurage.
Opus 8: Redan den 26 september 2006 visste SAMI:s styrelse att deras påståenden om att VD hade undanhållit revisions PM var felaktiga. I ett styrelseprotokoll från den dagens styrelsemöte framgår att den auktoriserade revisorn Anders Lindby hade antedaterat PM som han ställt till styrelsen och skickat till SAMI. Han hade undertecknat dem
Opus 8: Redan den 26 september 2006 visste SAMI:s styrelse att deras påståenden om att VD hade undanhållit revisions PM var felaktiga. I ett styrelseprotokoll från den dagens styrelsemöte framgår att den auktoriserade revisorn Anders Lindby hade antedaterat PM som han ställt till styrelsen och skickat till SAMI. Han hade undertecknat dem i mitten av augusti men daterat dem med det vilseledande datumet den 8 mars. (Läs här 1) Trots att styrelsen var helt medveten om detta beslutar man sig för att upprätta ett första manus som styrelse och ledning åläggs att följa. Detta manus fokuserar på att man ska påstå att VD Hans Lindström undanhållit viktiga PM för styrelsen trots att man tre veckor tidigare informerats om att dateringen på PM:en var felaktiga och att de var ställda till styrelsen och inte till VD. Dessutom framgår det av detta protokoll att SAMI:s ombud advokat Anna Öberg ser det som högst osannolikt att en polisanmälan skulle leda till åtal. (Läs här 2) Som framgår av tidigare avsnitt beslutar styrelsen även att SAMI:s medlemmar inte ska få ta del av några protokoll eller annan information som kan ”skada” SAMI. Efter detta påbörjas en mycket intressant mejlväxling som man i efterhand raderat för att undanröja all bevisning om sitt agerande. Detta återkommer vi till men just nu gör vi bara några enstaka nedslag för att visa på ombudets roll. Den 13 september 2007 skriver advokat Anna Öberg till nuvarande VD Stefan Lagrell och begär att han ska ändra i det protokoll styrelsens protokollsförare Fredrik skrivit. Det framgår att det vore mycket olämpligt om det som avhandlats vid mötet skulle nedtecknas i ett protokoll för då kunde eventuellt ”Hans få reda på hur vi resonerar”. Man insåg tydligen redan här att den verksamhet man bedrev och de åtgärder man vidtog inte skulle tåla dagens ljus. (läs här 3) Efter detta vidtar omfattande åtgärder med att undanröja styrelsematerial och annan bevisning som kunde tala till tidigare VD:s fördel. I återskapade mejl framgår hur ombudet Anna Öberg uppmanar sekreteraren Jackie Holst att ta bort material ur styrelsepärmarna då kriminalinspektör Magnus Östanbäck meddelat att han kommer upp till SAMI för att hämta dessa. (Läs här 4) Det framgår att Holst känner sig obekväm med uppgiften och mycket riktigt så raderas senare mejlväxlingen för att dölja denna. Det sista exemplet, av oerhört många, för denna gång handlar om hur samma advokat Öberg begär att få biträda ett antal vittnen som hon påstår har begärt hennes biträde. (Läs här 5) Det är naturligtvis en grannlaga uppgift att biträda och kontrollera någon som inte vill bli biträdd av ombudet Öberg. Vittnet Lars Stålnacke var mycket tydlig under sitt förhör där han konstaterade att han aldrig begärt något biträde och inte skulle acceptera det. Trots detta försöker advokat Öberg i en skrivelse till åklagaren att ge sken av att så var fallet. Att hon dessutom försöker kringgå eventuella jävsinvändningar genom en kort telefonkontakt med åklagaren framgår i mejlets sista stycke. Vem som betalade hennes medverkan? Rättighetshavarna så klart. Åklagarens objektivitetskrav och återskapade mejl angående ombudets debitering återkommer vi till
Opus 9: Under mina år på SAMI tiodubblades omsättningen och personalomsättningen minskade. Dessutom var sjuktalen så låga att Institutionen för samhällsvetenskap vid Mittuniversitetet uppmärksammade detta. De kontaktade SAMI och undrade om de fick genomföra en analys om varför personalomsättning och sjuktal var så låga. Arbetet resultera
Opus 9: Under mina år på SAMI tiodubblades omsättningen och personalomsättningen minskade. Dessutom var sjuktalen så låga att Institutionen för samhällsvetenskap vid Mittuniversitetet uppmärksammade detta. De kontaktade SAMI och undrade om de fick genomföra en analys om varför personalomsättning och sjuktal var så låga. Arbetet resulterade i en studie som hette ”Analys av en ledare ur ett trivselperspektiv”. Författare var en tidigare anställd på SAMI som börjat studera på Mitthögskolan, Josefin Dehnisch.
I studien redovisas på sida 1 syftet med studien och hur den ska genomföras. På sida 2 redovisas vilka som deltagit i studien och svarat på hennes frågor. Här framgår bland annat att ekonomichef Sören Wiktorsson och marknadschef Martin Elford deltagit och anonymt fyllt i ett frågeformulär. Sidorna 3 och 4 redovisar svarsresultaten, och det är här det intressanta börjar. Slutligen sida 5 där resultaten sammanfattas och slutsatser formuleras. Hela dokumentet kan läsas här. (Läs här 1)
Då fem personer svarat anonymt kan det ju tyckas svårt att dra några slutsatser av vad varje person lämnat för svar. Det skulle kunna vara så om inte alla eller minst fyra svarar samma sak. Låt mig ta två exempel. På frågan ”Skulle du kalla din chef auktoritär” så svarar alla fem –Nej. Detta innebär att både Sören Wiktorsson och Martin Elford anser att deras chef inte är auktoritär. Denna matematik borde ju även en erfaren åklagare som Kent Madstedt förstå? På frågan ”ser du din chef som en demokratisk ledare” svarar ingen av de tillfrågade nej. Samma slutledning kan göras här om Wiktorsson och Elford.
Sex månader senare och med tiotusen mer i månadslön, från dagen jag avskedades sitter Martin Elford i vittnesförhör på EBM och kallar mig för fullblodspsykopat. (Läs här 2) I den bevisning som åklagaren påstod att han inte förfogade över framgår tydligt hur manus upprättas till vittnen och att syftet är att sprida missaktning mot min person. Dessutom erhöll Elford ett mycket omfattande avgångsvederlag då han fick lämna SAMI, vilket gömdes under en sekretessklausul. Hur detta gick till och vilken advokat som företrädde honom mot SAMI är en annan historia som vi återkommer till.
Enligt egen uppgift erhöll ekonomichef Sören Wiktorsson två årslöner för sina tjänster, vilket blev mångmiljonbelopp. Han följde manuset lite mer försiktigt och kallade mig ”lite av psykopat”. (Läs här 3) Han lade dock till att jag utövade ”management by fear” vilket han bevisligen inte tyckte ett halvt år tidigare.
I Wiktorssons fall kan man tycka att han även skulle fört fram detta i sitt vittnesmål vid tingsrätten. Här valde istället åklagaren att läsa högt ur olika avsnitt i förhörsprotokollet för att få Wiktorsson att ”minnas” hur psykopatisk jag varit. (Lyssna här) Vid en huvudförhandling skall inga ledande frågor ställas enligt det regelverk som finns antaget och lagstadgat. Dessutom finns, som tidigare nämnts, åklagares objektivitetsplikt enligt Svensk grundlag och EU-lagstiftning. Trots att Madstedt väl kände till att Wiktorsson givit andra besked ville han ge sken av hur klandervärd jag var. Detta var uppenbarligen viktigare för honom än att följa gällande lagstiftning.
Sista exemplet handlar om redovisningschef Annelie Lindström, hon som ville ha gentjänster av åklagaren. (Läs här 4) Även hon gick på psykopat manuset men tyckte att hon borde förstärka sitt vittnesmål ytterligare. Därför lade hon till att hon ville likna mig vid den Rumänske diktatorn Causesco. (Läs här 5) Hur hon hade kännedom om hans störningar framkommer inte i protokollsutskriften. Hennes mejlkontakter och belöningar är så omfattande, även om man försökt undanröja mejlkorrespondensen, så de kommer att redovisas i separata avsnitt.
Vad tyckte då domstolarna om denna typ av misskrediteringar och försök till att sprida missaktning? I domen framgår att domstolen anser att inget framkommit som visar att vittnesmål har samordnats. Men då hade ju förstås åklagare Madstedt inte redovisat hur stora ersättningar som hade betalats ut till vittnen och att man upprättat manus som man skulle följa. Detta trots att han förfogade över det material där detta framgår. Inte konstigt att totalt fem åklagare beslutat om att detta, enligt Madstedt, ej existerande beslag inte fick lämnas ut.
Vilka som fick betala? Jag tror ni redan har förstått.
Opus 10: SAMI lämnade borgensåtaganden till intressebolaget MI-7 vilket även den andra ägaren i bolaget, Per Larsen, gjorde. Detta framgår bland annat av SAMI:s årsredovisningar vilka godkänts både av SAMI:s dåvarande styrelse och SAMI:s föreningsstämmor. Att styrelsen dessutom undertecknat årsredovisningarna för att manifestera sina besl
Opus 10: SAMI lämnade borgensåtaganden till intressebolaget MI-7 vilket även den andra ägaren i bolaget, Per Larsen, gjorde. Detta framgår bland annat av SAMI:s årsredovisningar vilka godkänts både av SAMI:s dåvarande styrelse och SAMI:s föreningsstämmor. Att styrelsen dessutom undertecknat årsredovisningarna för att manifestera sina beslut att godkänna det som upptas i dem framgår mycket tydligt (Läs här 1).
Som ni ser framgår borgensåtagandena i årsredovisningarna.
Jag blev därför mycket förvånad då åklagaren plötsligt hävdade att styrelsen inte kände till dessa borgensåtaganden. Jag var ju helt övertygad om att de förstått vad vi diskuterat och vad de själva beslutade. Enligt åklagaren hade jag varit oaktsam som inte försäkrat mig om att styrelsen förstått vad de beslutat på styrelsemöten och uppgifterna som framgick av årsredovisningen. Min offentlige försvarare, advokat Börje Leidhammar, blev lika förvånad som jag och konstaterade att en styrelse alltid är ansvarig för sina beslut. Vad jag då inte visste var hur protokollspärmar hade manipulerats och annan bevisning undanröjts för att ge sken av hur styrelsen inte förstått sina beslut, vilket framgår av tidigare avsnitt. Domstolen valde till och med att påstå att orsaken till att styrelsen inte förstått vad de godkänt berodde på deras bristande kompetens. En intressant syn på vad som presenteras i bolags och föreningars årsredovisningar. Även en intressant syn på styrelseproffset Bolme, juristen Per Herrey, förbundsdirektör Kolk m.fl. Bristande kompetens undantar med andra ord en styrelse från ansvar över sina beslut och handlingar, enligt Stockholms tingsrätt.
En person som initialt hävdade att jag inte skulle lastas för några borgensåtaganden var ordföranden i musikerförbundet Jan Granvik, vilken nu även är ordförande i SAMI. Han hävdade att styrelsen efter diskussion hade beslutat om en generell borgen till intressebolaget MI-7. Han var dessutom så tydlig i sitt förhör att förhörsledare Wedin fick nedteckna vad han sa i protokollet, trots att han vid andra tillfällen under förhöret ber honom tänka efter vad han säger. Notera i protokollsutskriften att han även här försöker påverka vittnet! Både ljudupptagningen och protokollsutskriften kan höras här (ljud 1) och läsas här (läs här 2).
I vittnesförhör vid tingsrätten under ed ändrar sig Granvik och påstår att han och styrelsen inte tagit något beslut om borgen och anledningen till att han sagt något annat under förhöret på Ekobrottsmyndigheten berodde på att han då mindes fel. Domstolen konstaterar i domen att styrelsen inte tagit några beslut om borgen och att Granvik då han påstod det vid tidigare förhör mindes fel.
Att vittnet Lillemor Svensson under ed vittnat om att styrelsen beslutat om de borgensåtaganden som upptas i årsredovisningen avfärdas även det av tingsrätten med att hon inte kommer ihåg. Det bör här noteras att hon var med vid styrelsebesluten angående borgen men avgick i pension innan styrelsen började upprätta de manus man skulle följa.
När förbundsjuristen i musikerförbundet Per Herrey skulle vittna framkom att han var väl medveten om att styrelsen tagit beslut om borgensåtaganden. Han var inte med vid besluten men hade kollat i efterhand med styrelseledamöterna (Lyssna här 2).
Vid huvudförhandlingen vittnade även SAMI:s nuvarande VD Stefan Lagrell och påstår då att han minskat omfattningen på borgensåtaganden från SAMI till MI-7 för att minska ”skadan” för SAMI. Detta kan även det läsas i domen. Vad domstolen inte fick veta, av varken åklagaren eller Lagrell, var att Lagrell och kontorschefen på SHB Sveavägen 45 Malin Bergström, numera Malin Roos, ingick ett nytt åtagande mer än sex månader efter mitt avsked (Läs här 3). Då jag inte kände igen belopp kontaktade jag Malin Bergström som vägrade kommentera med hänvisning till banksekretess. Nu vet jag varför. Även detta borgensåtagande är jag dömd för och det var först efter min tid i fängelse som visselblåsaren Britten Söderström Bjenheim från EBM hörde av sig och jag fick kännedom om de korrekta sakförhållandena.
Åklagare Madstedt undanhöll med andra ord bevisning han förfogade över som gjorde att han aldrig hade kunnat gå till åtal. Vi vet nu även att en mängd oriktiga uppgifter lämnats under ed och trots att åklagaren förfogade över material som visade på de oriktiga vittnesmålen lät han detta bero.
Som avslutning kan nämnas att en åklagares objektivitetsplikt även gäller efter det att åtal väckts, under domstolsförhandlingar och skulle det komma fram något som ändrar bevisläget måste åklagaren ta hänsyn till detta (Läs här 4).
Men det trodde varken SAMI:s ordförande Granvik eller åklagare Madstedt att någon skulle märka.
Opus 11: Efter att EBM återfunnit 13 av de bortslarvade 20 ljudupptagningarna fick jag slutligen möjlighet att lyssna på dem och lära mig hur arbetsmetoderna på EBM fungerar. För er som inte läst tidigare avsnitt om detta finns mejl från kriminalkommissarie Olle Wedin här(Läs här 1). Som jag skrev tidigare så skilde sig alla 13 återfunn
Opus 11: Efter att EBM återfunnit 13 av de bortslarvade 20 ljudupptagningarna fick jag slutligen möjlighet att lyssna på dem och lära mig hur arbetsmetoderna på EBM fungerar. För er som inte läst tidigare avsnitt om detta finns mejl från kriminalkommissarie Olle Wedin här(Läs här 1). Som jag skrev tidigare så skilde sig alla 13 återfunna ljudupptagningar med vad som nedtecknades vid förhören. Detta insåg vi först efter huvudförhandlingarna då myndigheten valt att återfinna ljudupptagningarna vid en tidpunkt då det var för sent att gå igenom materialet innan domstolsförhandlingarna avslutades.
Det exempel som finns i detta avsnitt är från ett förhör med SAMI:s förtroendevalda revisor Peter Lindbom. Han arbetade som valthornist vid Kungliga Filharmoniska Orkestern och Lindbom var den mest noggranne revisor jag träffat. Varje år gick han igenom varje bokfört verifikat, vilket tog många veckor för honom.
Förhöret med Peter Lindbom hölls den 7 april 2009 med förhörsledare Olle Wedin och ekorevisor Helena Laxén närvarande. Efter att lyssnat och läst skickade jag följande mejl till min tidigare offentlige försvarare Börje Leidhammar (Läs här 2). Innan hade jag dock kontaktat Peter Lindbom som konstaterar att han aldrig fått läsa eller godkänna utskriften från förhöret. Av protokollet framgår att förhöret ej upptagits på band, vilket var felaktigt. Som framgår av mina synpunkter till advokat Börje Leidhammar så hade vi kallat Peter Lindbom som vittne till huvudförhandlingarna om vi vetat vad som sagts vid förhöret och inte bara läst förhörsprotokollsutskriften. Trots att Lindbom svarar att han kände igen vissa förevisade fakturor väljer Wedin och Laxén att förvanska detta till att ”Lindbom har inte känt till eller sett något i sin granskning om att SAMI finansierat kostnader hänförliga till MI-7:s verksamhet”. Ännu ett flagrant övertramp av Olle Wedin där han nedtecknar det han själv vill ska stå i protokollet och inte det som vittnet uttrycker i förhöret. En utskrift av vad som faktiskt sägs finns här( Läs här 3) hela förhöret kan höras här (Lyssna här 1) och hela protokollsutskriften kan läsas här( Läs här 4). Arbetsmetoden framstår som tydlig och rimmar illa med det objektivitetskrav som polis, åklagare och EBM ålagts. Detta leder oss in på nästa stycke.
I slutet av 2020 fick jag ett brev från EBM:s Generaldirektör Monica Rodrigo då hon informerats om Kammarrätten i Stockholms dom där åklagare Gunilla Sandloms beslut om att sekretessbelägga undangömt utredningsmaterial klandrades. Hennes synpunkter var intressanta då hon hävdade att EBM följer gällande lagar och hanterar sina utredningar korrekt samt att allt material diarieförs i laga ordning. Det är uppenbart att hon inte vet vad hennes personal håller på med eller så vill hon inte veta det. Generaldirektören, hennes brev och myndighetens agerande återkommer vi till i senare avsnitt.
Opus 12: Alla som kontaktat en advokat vet att deras biträde är mycket kostsamt. I ett brev till åklagaren daterat den 19 mars 2012 konstaterar SAMI:s ordförande Jan Granvik att SAMI är beredda att finansiera en advokat som kan biträda honom i skadeståndsprocessen om han väcker åtal (läs här 1). Resultatet blev två advokater, Göran Alfh
Opus 12: Alla som kontaktat en advokat vet att deras biträde är mycket kostsamt. I ett brev till åklagaren daterat den 19 mars 2012 konstaterar SAMI:s ordförande Jan Granvik att SAMI är beredda att finansiera en advokat som kan biträda honom i skadeståndsprocessen om han väcker åtal (läs här 1). Resultatet blev två advokater, Göran Alfheim och Susanne Feinsilber, vilka var seniora med omfattande arvoden. Naturligtvis bekostade av rättighetshavarmedel. Notera att brevet från Granvik diarieförts på Ekobrottsmyndigheten, Generaldirektörens kansli.
Om en åklagare är skyldig att vara objektiv så omfattas inte målsägarbiträden av samma lagstiftning (läs här 2). Att SAMI dessutom erbjuder åklagaren denna assistans innan åtal väcks med syfte att åtal ska väckas kan verka mycket tveksamt både ur ett åklagarperspektiv och ur ett rättighetshavarperspektiv, vilka är de som fick betala. Dessa kostnader framgår dock inte i SAMI:s årsredovisningar. Som ett exempel kan 2015 årsredovisning läsas (läs här 3). Själv läser jag bland annat ordförandens kommentar i årsredovisningen med visst intresse då vi nu vet hur han, andra vittnen och åklagaren agerat för att uppnå det resultat han stolt redovisar. Man kan däremot läsa mycket kort i 2014 årsredovisning att processer mot Hans Lindström påverkat SAMI:s kostnader negativt. Ingen specificering, inga noter, helt enkelt locket på för rättighetshavarna, musikanvändarna och de som intresserar sig för kapitalflöden hos den de facto monopolistiska förvaltningsorganisationen SAMI.
För att ge er en lite föraning om kostnader för biträden biläggs en ”månadsfaktura” avseende biträdet Peter Lindskog för den begränsade frågan om Storan, som SAMI ”förlorade” i Svea Hovrätt. För en period om 22 dagar i juni 2011 betalade SAMI 65 126 kr (Läs här 4). Utöver Lindskog biträddes SAMI även av advokaten Anna Öberg under en längre tid men hennes fakturor, och korrespondens om sina fakturor, återkommer vi till. Åklagare Madstedt och EBM fick med andra ord ett generöst erbjudande om hjälp från SAMI:s ordförande Jan Granvik, vilket vi återkommer till.
Efter att vi lyssnat och analyserat båda biträdenas insatser under de båda huvudförhandlingarna noteras att de agerade som åklagare fast utan någon som helst objektivitet. Lämpligheten i att EBM godtog biträden helt finansierade av rättighetshavarmedel utan något förordnande från domstol kan naturligtvis ifrågasättas. Att utdömande av skadestånd var helt beroende av en fällande dom, vilket bland annat framgår av domslutet, kan naturligtvis ha påverkat olika intressenters agerande. Nästa steg blir kanske att EBM accepterar andra privata finansiella bidrag för att driva sina processer.
Opus 13: Den 17 mars 2003 tecknades ett hyresavtal mellan KIGAB (ett bolag i Higabgruppen) och Svenska Artisters och Musikers intresseorganisation som successivt sträckte sig fram till 2023, med möjlighet till förlängning. KIGAB lät renovera byggnaden invändigt för 60 miljoner kronor[14] och skapade ett flertal konsert-, fest- och konfere
Opus 13: Den 17 mars 2003 tecknades ett hyresavtal mellan KIGAB (ett bolag i Higabgruppen) och Svenska Artisters och Musikers intresseorganisation som successivt sträckte sig fram till 2023, med möjlighet till förlängning. KIGAB lät renovera byggnaden invändigt för 60 miljoner kronor[14] och skapade ett flertal konsert-, fest- och konferenslokaler samt en restaurang som sedan 2008 går under namnet Grill Del Mundo. Vid renoveringen utrustades även huset med en ProToolsbaserad inspelningsstudio vilken möjliggör liveinspelning från två av de tre scenerna. Sedan nyinvigningen 2003 har SAMI bedrivit konsert-, konferens- och restaurangverksamhet i huset.
Detta finns att läsa på Wikipedia om Stora Teaterns nutidshistoria. Med vid avtalets undertecknande var Bernt Svensson KIGAB, Göran Johansson Kommunalråd i Göteborg, Tomas Bolme ordförande SAMI och Hans Lindström VD SAMI. Senare under den kommande brottsutredningen hade Bolme glömt bort att han deltog, men under huvudförhandlingen vid Stockholm tingsrätt presenterades en bild från undertecknandet det 17 mars 2003 vilken gjorde att Bolme plötsligt kom ihåg att han deltagit.
Invigningen av Storan i SAMI:s regi genomfördes under mycket festliga former. Hela styrelsen närvarade med de anhöriga som kunde närvara. Kommunalråd, Kulturminister och hela Göteborgs kulturelit var inbjudna. Alla Göteborgare kunde avnjuta Håkan Hellströms konsert på Storans tak och spårvägen ledde om spårvagnarna så att Bältesspännarparken fylldes till bristningsgränsen. Hela SAMI:s styrelse var euforisk över denna stora satsning där oidentifierbara rättighetsmedel (så kallade YF-medel) skulle finansiera nya och viktiga arbetstillfällen för musiker och artister i Göteborgsregionen.
Det var därför väldigt oväntat för mig att man vid mitt avsked hävdade att styrelsen inte kände till de satsningar man vid stort sett varje styrelsemöte hade diskuterat. Man kände inte till att renoveringarna skulle vara hyresgrundande trots att det bland annat framgick av ett protokoll från Storans styrelse, som var den styrelse SAMI:s styrelse delegerat frågorna om Storan till ( Läs här 1). Ännu mer förvånad blev jag av att man plötsligt hävdade att hyresavtalet inte var mellan Kigab och SAMI utan att detta skulle vara mellan Storanbolaget och Kigab. När jag nu läser de återskapade mejlen ser jag hur svårt det varit för SAMIs styrelseledamöter, vittnen och åklagare att uppehålla någon vettig argumentation om detta och hur viktigt det var att följa manus även i denna fråga. Låt mig ta ett exempel, av många återskapade mejl på det nu utlämnade tidigare undangömda materialet.
Den 2 mars 2008 mejlar den dåvarande styrelseledamöten Gunnar Lundberg marknadschef Martin Elford och ber honom korrigera en text där det står att ”Storan ägs och drivs idag av SAMI”. ”Bör det stå så här? Med tanke på ev rättegång”, är hans meddelande till Elford (Läs här 2).
SAMI beslutar sig för att bara betala halva hyran till Kigab då man påstår att man inte känt till avtalet. Hela tiden lägger man denna skuld på mig för att visa på hur klandervärd jag varit. Kigab stämmer SAMI och SAMI tvingas lämna lokalen trots att man inte vill det. SAMI överklagar domen ända upp till HD och får inte heller där gehör för sina påståenden. Detta är en kort sammanfattning av det skeende som så småningom leder fram till ett förlikningsavtal. Mer utförlig redogörelse kommer senare.
Förlikningsavtal mellan Kigab å ena sidan och Storan bolaget och SAMI å andra, dateras och undertecknas den 2 januari 2012, det vill säga innan huvudförhandlingarna mot mig. Avtalet undertecknas av Per Herrey och Madeleine Wagemyr för Storan och Jan Granvik och Örjan Strandberg för SAMI. I bakgrunden framförs felaktigt att SAMI och Storans styrelser först fick kännedom om tilläggsavtal i samband med att VD Hans Lindström lämnade sin anställning. Självfallet ännu ett försök att påverka domstolsförhandlingarna. Beloppet man förbinder sig att betala till Kigab är lite drygt 22 miljoner varav skadestånd utgör 11 560 108 kronor. Förlikningsavtalet har en sekretessklausul så att inte rättighetshavarna skulle kunna ta del av avtalet. Avtalet utgör numera allmän handling och kan läsas här( Läs här 3).
SAMI:s ombud vid förhandlingarna i hovrätten påstod att de tidigare ombudens arvoden för bara Storanfrågan isolerad uppgick till över miljonen. I det material vi nu förfogar över ser vi att detta är i underkant. Vi uppskattar att, utifrån vad vi idag vet, skadestånd, obetalda hyror, betalning till vittnen, ombudskostnader för samtliga ombud hamnar på drygt 30 miljoner kronor, bara för Storan. Lägg även till alla uteblivna arbetstillfällen bekostade av YF-medel så förstår ni hur viktigt det var för Granvik, Herrey, Lagrell och övriga att få mig fälld för Storan frågan. Hur det gick? De förlorade, samtidigt som rättighetshavarna och jag är de verkliga förlorarna
Opus 14: Det finns många exempel på hur makthavare försöker bygga imperium med hjälp av lojala personer som på olika sätt knyts till imperiebygget med mer eller mindre tveksamma metoder. Förr eller senare brukar dessa metoder se dagens ljus och allmänheten får omvärdera makthavarna utifrån de nya uppgifter som framkommit.
Vi har tidigare b
Opus 14: Det finns många exempel på hur makthavare försöker bygga imperium med hjälp av lojala personer som på olika sätt knyts till imperiebygget med mer eller mindre tveksamma metoder. Förr eller senare brukar dessa metoder se dagens ljus och allmänheten får omvärdera makthavarna utifrån de nya uppgifter som framkommit.
Vi har tidigare berört den hat- och hotsida som medlemmar i LO-förbundet SMF startade för att kunna ta kontrollen över SAMI. Dessutom har vi nämnt vittnesmål från huvudförhandlingen där vittnen konstaterat att SMF numera har kontrollen över SAMI och därmed utövarnas rättighetsmedel.
I ett återskapat mejl från den 14 januari 2007 från Jan Granvik till Stefan Lagrell framgår att Granvik bokat in ett möte med den fackliga (SYMF) ordföranden i Kungliga Filharmoniska Orkestern, Peter Eriksson (Läs här 1). Enligt Granvik anser han att Eriksson är en ”key player”. För vad? Senare återfinns Peter Eriksson i SAMI:s styrelse som ny styrelseledamot. Fram tills Granvik önskade biträdas av nyckelspelare hade de tre fackliga organisationerna lika mycket inflytande i SAMI. Med detta agerande skapas en ny maktbalans i SAMI där SMF plötsligt kontrollerar organisationen, vilket framgår av vittnesmål under huvudförhandlingarna.
Hur är det då möjligt att genomföra detta rent praktiskt? Att tidigare VD skulle smutskastas och baktalas framgår av nu utlämnat material. Att hatsidan användes för att mana SMF:s medlemmar till SAMI:s föreningsstämma med varsin fullmakt framgår av material från just hatsidan, som inte var tillgänglig för alla.
Att nyckelspelaren tillika den fackliga ordföranden i Filharharmonin erhåller ett stipendium av SMF framgår av musikerförbundets hemsida, vilket presskontakten på pressmeddelandet Jan Granvik kan berätta mer om (Läs här 2).
Erikssons agerande noterades av producenten för Wiraspelen, Ewa Wesslau, som kontaktade SAMI:s styrelse med vissa kritiska frågor. Hon fick två svar vilka båda hänvisade till Jan Granvik (Läs här 3). Som framgår av svaren så hävdar Eriksson att han tänker ”ställa alla nödvändiga frågor” och att ”styrelsen inte ser till sina egna intressen före musikernas”. Det känns tryggt att Eriksson ställt alla de nödvändiga frågorna och nu är tillfreds med att SAMI köpt vittnen, framtvingat en samarbetsvilja med den auktoriserade revisorn, hur rättighetshavarmedel finansierar biträden till åklagare, att detta döljs i årsredovisningarna och mycket annat som vi återkommer till.
Av pressmeddelandet från SMF framgår att stipendiet ska gynna facklig och musikalisk utveckling. Dessutom framgår att Eriksson utöver sitt arbete i Kungliga Filharmonikerna är rektor för Immanuelskyrkans musikskola, styrelseledamot i SAMI och att han mottagit H.M. medalj för ”betydelsefulla insatser inom svenskt musikliv”.
Med den bakgrunden borde Peter Eriksson förstå att det kan uppfattas som märkligt att en styrelseledamot i SAMI, som dessutom är facklig ordförande i en av våra största orkestrar, är med och förändrar maktbalansen inom en viktig organisation för musiker och artister.
Att han dessutom erhåller ett stipendium av det fackförbund som tagit kontrollen över SAMI, där makten tidigare delades av samtliga musiker och artister, kan av vissa upplevas som stötande. Hur denna ändrade maktbalans har påverkat fördelningen av upphovsrättspengar för de grupper Eriksson representerar som facklig förtroendeman i Kungliga Filharmoniska orkestern återkommer vi till i ett senare avsnitt.
Opus 15: I den mejlkonversation som nu utlämnats framgår hur flera av SAMI:s styrelseledamöter vill inhandla produkter från SAMI:s intressebolag MI-7. Tommy Kaså, Björn Uddén med flera vill med rabatt inhandla inspelningsutrustning och mjukvara för musikproduktion.
Styrelsen skriver i årsredovisningen för 2005 att ”det är med glädje vi
Opus 15: I den mejlkonversation som nu utlämnats framgår hur flera av SAMI:s styrelseledamöter vill inhandla produkter från SAMI:s intressebolag MI-7. Tommy Kaså, Björn Uddén med flera vill med rabatt inhandla inspelningsutrustning och mjukvara för musikproduktion.
Styrelsen skriver i årsredovisningen för 2005 att ”det är med glädje vi ser de möjligheter den nya teknologin erbjuder och hur många musiker som nu äntligen har möjlighet att med rätt verktyg producera och erbjuda sin musik till en bred allmänhet. Vi ser stora möjligheter till en enorm tillväxt och är övertygade att branschen har en fantastisk potential de närmaste åren” (Läs här 1). I styrelsen satt bland andra Jan Granvik, Per Herrey, Janne Schaffer med flera (Läs här 2). Tingsrätten skrev i sin dom att styrelseledamöterna inte hade förstått vad som upptagits i årsredovisningen på grund av bristande kompetens! Skulle inte Per Herrey och Janne Schaffer veta vilka verktyg som krävs för att producera sin musik på grund av bristande kompetens?
I årsredovisningen året efter redovisar styrelsen en förlust om 70 miljoner huvudsakligen genom nedskrivningar och ökade kostnader (Läs här 3). Samma styrelse som värderade bolaget till +30 miljoner kr 2005 och samma revisor som då tillstyrkte värderingen har nu 2006 värderat MI-7 till 0 kr. Bolaget som året innan hade en ”fantastisk potential”, enligt styrelsen, är alltså ett år senare värderat till 0 kr (Läs här 4).Notera i handlingarna hur styrelseledamot Herrey i 2005 års årsredovisning återkommer som revisor i 2007 års årsredovisning.
Ni som har läst tidigare avsnitt känner till att den auktoriserade revisorn Anders Lindby/Ernst&Young inte ville tillstyrka ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret 2006. I ett PM från SAMI:s ombud advokat Anna Öberg framgår att man ska framtvinga en samarbetsvilja med revisor Lindby (Läs här 5). Detta är nu gjort, bland annat genom hot om anmälan till revisorsnämnden (numera Revisorsinspektionen), vilket kan läsas i nu utlämnat material, vilket vi återkommer till.
Av återskapat mejl mellan MI-7:s VD Per Larsen till Stefan Lagrell den 29 september 2006, tre veckor efter mitt avsked, framgår att Larsen inte är så imponerad över strategin att hänga ut mig i media som kriminell. Han vill träffa styrelsen för att bemöta det som han anser är oriktiga uppgifter (Läs här 6).
För att ytterligare visa på mitt klandervärda beteende bestrider Storan två fakturor från MI-7 vilka avser inspelningsutrustning. Här hävdar man att jag inte varit behörig att utföra beställningen och begär av MI-7 att fakturorna ska krediteras. Istället skriver SAMI och MI-7 en överenskommelse om lån där SAMI lånar ut samma belopp som Storan bestrider, 950 000 kr vilket SAMI senast den 18 november 2006 ska sätta in på MI-7:s konto (Läs här 7). Inspelningsutrustningen ska enligt avtalet sedan avyttras. Ingen inspelningsutrustning till musikerna för att ge sken av att fakturorna till MI-7 var oriktiga. Självfallet finns en sekretessklausul i avtalet så att rättighetshavarna skulle hållas ovetande om avtalet som undertecknades av Stefan Lagrell och Per Larsen. Initialt fanns fakturorna upptagna i gärningsbeskrivningen från EBM men åklagaren insåg förhållandevis snart vad som låg bakom avtalet och SAMI:s agerande.
Detta avsnitt kommer att fortsätta då MI-7 kom att bli den satsning som styrelsen beslutat om, vilken tydligast visar på hur EBM undanhåller bevisning som hade gjort det omöjligt för åklagaren att väcka åtal.
Som avslutning på dagens avsnitt visas ett återskapat mejl på hur Stefan Lagrell, efter att han lånat ut 950 000 kr till MI-7 från SAMI "offrar" sig och tar plats i styrelsen för MI-7 (Läs här 8). Lagrell och Larsens umgänge och mejlkorrespondens är i sig mycket intressant, vilket förklarar varför EBM även försökt att sekretessbelägga det undanhållna materialet då visselblåsaren gjorde oss uppmärksamma på det.
I ett kommande avsnitt kommer vi att fortsätta redovisa det fortsatta skeendet och ytterligare mångmiljonbelopp från rättighetshavarna som SAMI använt för att vilseleda allmänheten och sina medlemmar om MI-7.
Opus 16: Innan vi går vidare med MI-7 tänkte vi redogöra för några grundläggande regler som lagstiftaren sett som så viktiga att det straffas med böter om yppandeförbudet inte följs. Med andra ord inte så allvarligt för vissa vittnen från SAMI om man jämför med andra ersättningar de kunde erhålla och erhöll.
För att i kommande avsnitt gö
Opus 16: Innan vi går vidare med MI-7 tänkte vi redogöra för några grundläggande regler som lagstiftaren sett som så viktiga att det straffas med böter om yppandeförbudet inte följs. Med andra ord inte så allvarligt för vissa vittnen från SAMI om man jämför med andra ersättningar de kunde erhålla och erhöll.
För att i kommande avsnitt göra det lättare att följa den nu återskapade kommunikationen mellan vittnen samt dess effekt, kommer här en kort redogörelse av yppandeförbud.
Yppandeförbud är ett förbud för den som deltagit vid ett polisförhör att berätta för andra vad som sagts vid förhöret. Ett beslut om yppandeförbud utvidgar och förstärker skyddet för uppgifter som omfattas av sekretess. Inte bara myndighetspersoner, utan alla som deltagit vid förhöret förbjuds att berätta om det som sekretessen ska skydda. Man får inte ens med stöd av den så kallade meddelarfriheten berätta om det för en journalist (Läs här 1). Denna utredning var sekretessbelagd vilket inte hindrade utredningsmän och vittnen att ”läcka uppgifter” till media eller att dela uppgifter mellan vittnen. Nedan något exempel.
Vi tar en redan känd återskapad mejlväxling mellan redovisningschef Annelie Lindström, tf VD Stefan Lagrell och ekonomichef Sören Wiktorsson. Här diskuteras fakturor från ett bolag som Annelie Lindström just varit på polisförhör på och förhörts om. Hon nämner en Lindhagen, vilken även han hade yppandeförbud, och segel som han hade producerat. Sedan vill hon ha en ledtråd av åklagaren Jessica vilken medverkade vid hennes förhör och inom parentes hoppas hon på att åklagaren Jessica kan bjuda på en gentjänst. Mejlet skrevs den 29 november 2007 och kan läsas här (Läs här 2).
Vid två polisförhör innan detta datum har redovisningschef Annelie Lindström fått svara på frågor om dessa fakturor, segel, Lindhagen och Mimmi. Efter förhören belades hon av åklagare Kent Madstedt med yppandeförbud vilket kan läsas här (Läs här 3). Förbudet gäller alla personer hon talar med utom SAMI:s ombud advokat Anna Öberg, vars insats i samordning av vittnesuppgifter vi än så länge bara snuddat vid.
Ytterligare exempel är utredningsmän som varit i kontakt med media och i strid med förundersökningssekretessen lämnat uppgifter, vilket vi bedömer som så allvarligt för utredningens objektivitet och brott mot källskyddet att dessa exempel kommer behandlas i egna avsnitt. Notera att det var EBM, åklagare Gunilla Sandblom som beslutade att lämna ut materialet utan att genomföra en sekretessprövning vilket innebär att nu utlämnat material utgör allmän handling och är offentligt. Att myndighetens beslut kränker källskyddet för de utredningsmän som i strid med förundersökningssekretessen lämnar uppgifter till media är värt att notera.
I tidigare avsnitt redovisades ett brev från Jan Granvik där han erbjöd åklagaren ekonomisk assistans med ett biträde i det fall han väckte åtal. I ett tidigare brev från Granvik till åklagare Madstedt ifrågasätter Granvik andra vittnens trovärdighet medan han själv naturligtvis kan och vet precis vad och hur uppgifter förhåller sig. Brevet är daterat den 8 september 2010 och vittnet han angriper är tidigare styrelseledamoten i SAMI, Lillemor Forsberg som dessutom var förbundsjurist i fackförbundet SYMF.
Som ni nu känner till förelåg förundersökningssekretess och vittnen var belagda med yppandeförbud. I ett beslut från den 2 september 2011, det vill säga ett år efter Granviks brev, häver åklagare Madstedt yppandeförbudet för bland andra Granvik (Läs här 4). Detta är det första och enda beslut i den sekretessbelagda utredningen som diarieförts och utlämnats av utredningen.
Detta i sin tur innebär att Granvik under tiden han är belagd med yppandeförbud har fått ta del av förhör med ett annat vittne på EBM och använder detta för att påverka den sekretessbelagda utredningen och åklagaren för att minska detta vittnes trovärdighet (Läs här 5).
Det var ju uppenbart tråkigt för Granvik att inte alla vittnen kunde följde manus. Att påverka utredningen på detta sätt, utan några påföljder, visar med stor tydlighet på hur viktigt det var för Granvik och åklagaren att kunna uppvisa ett resultat genom att få mig fälld. Objektiv handläggning? Fler avsnitt om objektivitetskravet följer.
Opus 17: Som de flesta av er förstår vid det här laget handlar inledningen av detta avsnitt ännu en gång om Rättsväsendets moraliska kollaps. Nu om hur ett påstått ej existerande beslag efter en husrannsakan på SAMI, via en visselblåsares uppgifter, plötsligt blir ett i allra högsta grad existerande beslag. Detta trots att två poliser frå
Opus 17: Som de flesta av er förstår vid det här laget handlar inledningen av detta avsnitt ännu en gång om Rättsväsendets moraliska kollaps. Nu om hur ett påstått ej existerande beslag efter en husrannsakan på SAMI, via en visselblåsares uppgifter, plötsligt blir ett i allra högsta grad existerande beslag. Detta trots att två poliser från EBM under ed vid Stockholms tingsrätt påstått att det ej existerat då husrannsakan hos SAMI misslyckats på grund av teknikfel. Dessutom en åklagare från samma myndighet som påstår att inget material inhämtats då husrannsakan misslyckades och fick göras om, trots att tvångsåtgärden pågick i fem timmar.
Innan vi kommer att nagelfara vad innehållet i beslaget består av dröjer vi oss kvar vid hur åklagare efter åklagare på EBM lämnar oriktiga uppgifter för att dölja att det ej existerande beslaget från husrannsakan fanns på myndigheten.
Vid huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt påstår åklagare Kent Madstedt genom en felsägning att ett misslyckat beslag genomförts i SAMI:s lokaler och på begäran av oss och domstolen tar åklagaren fram ett protokoll från en husrannsakan den 3 juli 2008 i SAMI:s lokaler (Läs här 1). Brottet avser dataintrång, vilket är ett brott jag anmält efter att mitt ombuds mejl till min privata mejladress hade lästs av SAMI: s nuvarande VD Stefan Lagrell då SAMI ”skuggat” min dator. Beslaget pågick i 5 timmar. Polisen Magnus Östanbäck vittnade under ed och konstaterade att beslaget misslyckades då hans kollega Leif Oja hade fel grejer med sig, vilket vi tidigare redovisat. Oja i sin tur väljer att inte komma ihåg något från det 5 timmar långa beslaget när han vittnar under ed (Lyssna här 1).
Många år senare då han talar med min kollega för hemsidan Anders Henriksson, minns han mycket bättre men vill ändå inte berätta vad han fick med sig hem till kontoret på EBM (Lyssna här 2). Oja påstår även att det bara var ett begränsat beslag som endast handlade om att säkra bevisning mot mig, vilket han vet är fel då han upprättat protokoll, erhållit ändamålet med husrannsakan och noterat att beslaget genomförts (Läs här 2). Han ber mig begära ut det tidigare ej existerande beslaget genom att lämna in en skriftlig begäran till Gunilla Sandblom. Krångligt? Det blir värre.
Det andra beslaget i SAMI:s lokaler sker den 18 juli 2008 (Läs här 3). SAMI har då haft mer än två veckor på sig att raderera bevisning i de datorer och mejlservrar som Oja och Östanbäck lämnade kvar på SAMI. Från detta andra beslag skriver sedan Oja en utredning där han påstår att ingen selektiv radering har skett på SAMI:s servrar. Idag vet vi att både utredningen och hans vittnesmål under ed var helt vilseledande och uppgifterna han lämnade oriktiga. Även åklagare Madstedts påstående om att ingen onaturlig radering av material skett, vet vi idag var en ren lögn inför domstolarna (Lyssna här 3).
Vad som raderats och omfattningen av raderat material återkommer vi till.
Efter att vi erhållit, enligt åklagare Jan Tibbling, det ”kompletta” sidomaterialet och dess diarium insåg vi att flera handlingar upptagna i diariet saknades. I brev till Sandblom noteras att två handlingar utgör särskilt intresse. Ett dokument var en tvångsmedelbehandling och det andra borde vara ett protokoll (Läs här 4).
Första undanhållna beslaget efter domen i Kammarrätten lämnades ut den 29 juni 2018, det vill säga en dryg månad efter Kammarrättens dom (Läs här 5). Det andra, enligt åklagare Madstedt ej existerande beslaget, lämnades ut den 25 mars 2019, det vill säga mer än 10 månader efter att Kammarrätten klandrat chefsåklagare Sandbloms beslut (Läs här 6).
För att visa på de obstruktioner och den motvilja som EBM:s personal visat genom att undanhålla bevismaterial, sekretessbelägga utredningsmaterial, vilseleda domstolarna m.m. publiceras här ett av flera samtal med chefsåklagare Gunilla Sandblom (Lyssna här 4). Av samtalet framgår att myndigheten inte diariefört materialet, att Sandblom inte vill översända några skriftliga beslut, att materialet är av oklart ursprung (fast det i datafilerna på materialet med oklart ursprung framgår att Oja gjort beslaget och att det skedde den 3 juli 2008 i SAMI:s lokaler, det datum då åklagare Madstedt till domstolarna påstod att inget beslag skett) m.m.
Ojas edsvurna förhör och samtal med Henriksson, Madstedts lögner till domstolarna och chefsåklagare Sandbloms obstruktioner har alla ett visst underhållningsvärde, nu när vi förfogar över facit. Tyvärr visar deras agerande på att vi medborgare inte kan lita på vårt rättsväsende som i detta ärende tyvärr visat prov på en total kollaps.
Opus 18: Hur artistfackens verksamhet fungerar framträder tydligt i det nu utlämnade och återskapade materialet. Det var naturligtvis viktigt för många att material som visade på oegentligheter, tveksamma metoder och mindre klädsamt agerande skulle raderas.
I en korrespondens mellan Maria Nyström, Stefan Lagrell, Jan Granvik med flera f
Opus 18: Hur artistfackens verksamhet fungerar framträder tydligt i det nu utlämnade och återskapade materialet. Det var naturligtvis viktigt för många att material som visade på oegentligheter, tveksamma metoder och mindre klädsamt agerande skulle raderas.
I en korrespondens mellan Maria Nyström, Stefan Lagrell, Jan Granvik med flera framgår hur Stefan Lagrell som chef för Nalen tog med sina kollegor Martin Elford och Lars Stålnacke till den då mycket exklusiva restaurangen Era Ora i Köpenhamn, naturligtvis på rättighetshavarnas bekostnad. Hans redogörelse för detta avspeglar mer hans agerande efter mitt avsked än vad som faktisk hände då jag fick kännedom om vad han och hans kollegor hade haft för sig (Läs här 1). Att Maria Nyström var tillfreds över förklaringarna noteras.
Att hon dessutom medverkar till att köpa vittnen för att på så sätt påverka en rättsprocess är hon i allra högsta grad medveten om (Läs här 2). Hennes make är i samband med hennes agerande i SAMI:s styrelse mycket aktiv på hatsidan där förutom Anders Nyströms medverkan även styrelseledamöterna Jaan Kolk och Gunnar Lundberg återfinns. En av de mest aktiva på hatsidan är dock Per Herrey som pendlar mellan att vara styrelseledamot och revisor i SAMI. Att Anders Nyström påstår att SAMI har ett alternativ att förfölja mig till döddagar kan läsas här (Läs här 3). Notera de andra personernas inlägg och medverkan. Att hela hatsidan på Facebook är sanktionerad av LO-förbundet SMF kan läsas här (Läs här 4).
Då jag fick kännedom om styrelsens och Maria Nyströms agerande önskade jag få svar på hur hon tänkte då hon som facklig representant agerade som hon gjorde. I ett brev daterat den 11 april 2021 ställde jag några frågor:
• Hur tänkte du när ni beslutade er för att framtvinga en samarbetsvilja med revisorn med syfte att vittna ”till förmån för SAMI” i en rättsprocess?
• Känner du till att även andra vittnen har erhållit ersättning för att lämna uppgifter ”till förmån för SAMI”?
• Förstår du allvaret i att uppsåtligen skada en person och dennes anhöriga genom att medvetet sprida felaktiga uppgifter och påverka rättsprocesser?
• Har du kännedom om att åklagaren i sin förundersökning kommit fram till att jag på inget sätt berikat mig själv eller haft något syfte att skada SAMI och de anslutna rättighetshavarna? (bifogar ljudinspelning från åklagarens slutplädering)
• Har du någon uppfattning om hur mycket ert agerande har kostat rättighetshavarna och det allmänna?
I brevet förklarar jag även hur jag avser att hantera det material vi efter Kammarrätten i Stockholms dom fått tillgång till. Hela brevet kan läsas här (Läs här 5).
Naturligtvis fick jag inget svar på brevet och de ställda frågorna.
I ett återskapat mejl från advokat Anna Öberg till VD Stefan Lagrell kan följande läsas: ”Jag måste tala med JG själv under dagen. EBM uttryckte irritation över styrelsen ”det är verkligen inte mycket till styrelse, de har ju inte gjort det här ärendet lättare för oss genom sin flathet”. Jag har förhoppning om att det var ett uttryck för vad han tyckte som människa och inte som utredare i första hand”.
Att familjen Nyström inte vill kännas vid sitt agerande är uppenbart. Hur korrespondensen mellan advokat Anna Öberg och åklagaren utvecklas återkommer vi till.
Opus 19: I Sverige har staten ett våldsmonopol som diskuteras flitigt i dessa dagar (Läs här 1). För att kunna uppehålla lag och ordning finns polis, åklagare och domstolar, som ska vara objektiva och opolitiska. För att systemet ska fungera krävs att åklagare är objektiva och respekterar sin åtalsplikt. Om en åklagare, rent hypotetiskt
Opus 19: I Sverige har staten ett våldsmonopol som diskuteras flitigt i dessa dagar (Läs här 1). För att kunna uppehålla lag och ordning finns polis, åklagare och domstolar, som ska vara objektiva och opolitiska. För att systemet ska fungera krävs att åklagare är objektiva och respekterar sin åtalsplikt. Om en åklagare, rent hypotetiskt, skulle brista i sin åtalsplikt kommer brottet aldrig att prövas och gärningsmannen går fri. Om åklagaren å andra sidan inte är objektiv och undanhåller bevisning kan, rent hypotetiskt, oskyldiga bli dömda på grund av åklagarens agerande. Då har vi i Sverige Högsta Domstolen som ska granska underrätterna och om de agerat korrekt. Denna fråga återkommer vi till för att nu uppehålla oss vid åklagare Kent Madstedt.
Vid mitt avsked hade Stefan Lagrell och Martin Elford engagerat Nalens vaktbolag, Heroh security Peter Wallén, för att ta min tjänstebil och olovandes tränga sig in i mitt hem. I andra avsnittet på hemsidan utvecklas detta i programmet MiM som även kan avlyssnas här (Lyssna här 1).
Att ett privat vaktbolag tränger sig in i ett privat hem utan att ha en husrannsakningsorder eller på annat sätt inhämtat ett domstolsbeslut för intrånget är självfallet olagligt. Därför polisanmälde jag händelsen som ett hemfridsbrott och anmälan hamnade hos……. åklagare Kent Madstedt på Ekobrottsmyndigheten. Det är inte helt enkelt att värja sig mot två uppblåsta vakter som på uppdrag av verksamhetschefen på Nalen, Stefan Lagrell, ska ta sig in mitt hem. Att Lagrell dessutom kontrakterat Heroh Security för vaktsysslorna på Nalen gav dem en anledning att inte misslyckas med uppdraget, att ta sig in i mitt hem och undanröja bevisning som jag kunnat använda för att freda mig.
Beslutet från åklagare Madstedt angående polisanmälan fick jag först höra på radio där det påstods att han valt att inte ens inleda en förundersökning (Läs här 2). Jag kontaktade självfallet åklagaren omedelbart som på telefon konstaterade att jag inte gjort tillräckligt stort motstånd utan bjudit in vakterna på kaffe! Självfallet var dessa uppgifter inte bara felaktiga utan ännu en av alla lögner åklagaren valt att vidareförmedla.
Med anledning av samtalet och uppgifterna i radioprogrammet skickade jag en fråga till åklagaren via mejl (Läs här 3). Hans svar hänvisade till en promemoria som vaktbolaget upprättat till Stefan Lagrell på hans begäran mer än tre månader efter hemfridsbrottet (Läs här 4). Inget av det som upptas i ”rapporten” stämmer förutom att jag vägrade gå med på det hemfridsbrott de två vakterna genomförde. Vakterna stal bland annat en av mina söners datorer, vilken återlämnades långt senare.
Polis och åklagare uppmanar allmänheten att anmäla brott de blivit utsatta för, vilket i den bästa av världar är en självklarhet. Problem uppstår tyvärr då anmälningar läggs på hög utan åtgärd eller då anmälningar avfärdas innan de en har börjat utredas. Att utsättas för ett brott är i sig ett trauma. Att dessutom anmälan nonchaleras av en åklagare gör att brottet upplevs ännu tyngre. Att åklagaren förlitar sig på uppgitter på de som genomfört brottet och informerar allmänheten med oriktiga uppgifter genom media, innan brottsoffret ens är informerat, innebär att hela rättsväsendets trovärdighet kan ifrågasättas.
Många ouppklarade brott som anmälts tar sitt slut redan innan åklagaren inlett en förundersökning. I detta fall visar det material vi nu förfogar över att åklagare Madstedt var mer intresserad av att gömma bevisning än att utreda brott (Läs här 5).
Opus 20: Då jag stämde SAMI för brott mot mitt anställningsavtal svarade SAMI:s styrelse med att polisanmäla mig och kommunicera detta till riksmedia genom ett pressmeddelande. För att skada mig så mycket som möjligt bifogades även en bild på mig till pressmeddelandet som marknadschef Martin Elford distribuerade. I det fall man önskade
Opus 20: Då jag stämde SAMI för brott mot mitt anställningsavtal svarade SAMI:s styrelse med att polisanmäla mig och kommunicera detta till riksmedia genom ett pressmeddelande. För att skada mig så mycket som möjligt bifogades även en bild på mig till pressmeddelandet som marknadschef Martin Elford distribuerade. I det fall man önskade ytterligare information skulle Jan Granvik kontaktas (läs här 1). I polisanmälan påstås att jag gynnat mig själv, vilket styrelsen visste var fel (Lyssna här 1, och 2. Dessutom påstod styrelsen att jag hade överträtt mina befogenheter. Även detta visste de var oriktigt då styrelsen beslutat om att ge mig en utökad firmateckningsrätt. Slutligen hade jag undanhållit ekonomisk information i form av revisions PM, vilket även det var känt av styrelsen att det var oriktiga uppgifter då man informerats av den auktoriserade revisorn Anders Lindby den 26 september året innan att PM hade antedaterats och att dessa var ställda till styrelsen, inte till VD (Läs här 2). Inte ett ord om MI-7. I pressmeddelandet framgår även att den yrkesfrämjande verksamheten som finansierades av icke fördelningsbara intäkter skulle läggas ner under två år. Vad som hände med dessa pengar återkommer vi till i ett senare avsnitt då detta kanske är den största stölden styrelsen genomförde. Tack vare visselblåsare vet vi idag hur det verkligen förhöll sig.
Som framgick av tidigare avsnitt tecknade VD Stefan Lagrell och Per Larsen ett avtal där SAMI lånar ut 950 tkr till MI-7 så att SAMI:s dotterbolag Storan kan bestrida fakturor på exakt samma belopp för att ge sken av att oriktiga fakturor upprättats av tidigare VD. Avtalet har en sekretessklausul för att förhindra rättighetshavarna kännedom om transaktionerna (Läs här 3). Dessutom upprättar Stefan Lagrell ett skuldebrev om lån på 4 132 807 kr till MI-7 den 20 mars 2007, det vill säga närmare 7 månader efter mitt avsked, efter att Lagrell offrat sig för en styrelseplats och ingår i styrelsen i MI-7 (Läs här 4). Vad hände då med dessa lån? Samme Lagrell säger upp båda lånen om drygt 5 miljoner den 1 juli 2009 (Läs här 5).
MI-7 var en viktig del av SAMI:s digitala satsning, vilket framgår av SAMI:s årsredovisningar 2003 till 2005, alla godkända och undertecknade av SAMI:s styrelse. I tiden mellan att lånen utgavs av SAMI till MI-7 framgår av det nu utlämnade materialet att en annan viktig del av SAMI:s digitala satsning, Digfi, ska avyttras. Denna satsning hade kostat rättighetshavarna rejäla belopp och styrelsen värderade Digfi till 5 miljoner kronor vilket framgår av 2005 års årsredovisning (Läs här 6) Nu ska Digfi alltså säljas och dess chef Per Hägglund kan ge mer information om detta enligt ett pressmeddelande daterat den 3 september 2008 från SAMI (Läs här 7).
Tre månader senare skickar SAMI ut ett nytt pressmeddelande. Denna gång är det informationschef Martin Elford som kan lämna ytterligare information. Av pressmeddelandet framgår att dotterbolaget som av SAMI:s styrelse 2005 värderades till 5 miljoner kronor, en värdering som även godkänts och undertecknats av musikerförbundets ordförande Jan Granvik, sålts för en krona. Vilka som var köpare? Svenska musikerförbundet där Jan Granvik fortfarande är ordförande och samme Granvik är även ordförande i SAMI då affären genomförs (Läs här 8). Enligt pressmeddelandet är SAMI:s VD Stefan Lagrell väldigt glad då man nu hittat en aktör som kan utveckla verksamheten i Digfi. Samme styrelseledamot Granvik som 2005 beslutar om ett värde på 5 miljoner på SAMI:s dotterbolag Digfi beslutar 2008 om att samma dotterbolag ska säljas för 1 krona, denna gång som ordförande i SAMI. Att han även är ordförande i fackförbundet SMF som köper SAMI:s dotterbolag för 1 kr verkar inte besvära honom. Det är ju SAMI:s rättighetshavare som fått betala utveckling och drift av det bolag som hans fackförbund nu lagt under sig för 1 kr.
Vad som hände med Digfis chef Per Hägglund?
Han sitter nu i SAMI:s styrelse vilken kontrolleras av artistfacket SMF med Granvik vid rodret. Lagstiftaren har namngett ovanstående agerande på flera olika sätt. Intressejäv, bedrägeri och korruption är kanske de vanligaste benämningarna. Stötande eller smart? Ni får avgöra detta helt själva.
Innan vi redovisar vad som slutligen hände med MI-7 och de satsningar SAMI:s styrelse genomförde där på rättighetshavarnas bekostnad återvänder vi till lånen Lagrell lämnade till MI-7 under sekretess.
Den 1 juli 2009 säger VD Stefan Lagrell upp de lån han drygt två år tidigare lämnade till intressebolaget MI-7 på drygt 5 miljoner. Tillsammans med tidigare värdering av dotterbolaget Digfi på 5 miljoner som i slutet av 2008 såldes till SMF för 1 krona har rättighetshavarna bara genom dessa transaktioner förlorat mer än 10 miljoner kronor.
Detta var början till hur Lagrell, Granvik, ombudet Öberg m.fl. valde att sätta MI-7 i konkurs. Korrespondensen kring detta och hur stora de totala kostnaderna blev för SAMI:s rättighetshavare återkommer vi till i ett senare avsnitt.
Opus 21: Det är inte svårt att förstå att en kritiserad myndighet som EBM, efter att ha hotats av nedläggning, vill visa på ett bättre resultat. Vilka metoder man använder sig av kan däremot vara svårare att förstå, framförallt då medborgarna är övertygade om att våra myndigheter följer de lagar vi alla är skyldiga att följa.
Dåvarande
Opus 21: Det är inte svårt att förstå att en kritiserad myndighet som EBM, efter att ha hotats av nedläggning, vill visa på ett bättre resultat. Vilka metoder man använder sig av kan däremot vara svårare att förstå, framförallt då medborgarna är övertygade om att våra myndigheter följer de lagar vi alla är skyldiga att följa.
Dåvarande chefsjuristen Monica Rodrigo skrev yttrandet och var föredragande då EBM upprättade, ”Yttrande över betänkandet Nya förutsättningar för ekobrottsbekämpningen, SOU 2007:8” (Läs här 1). I yttrandet kan man bland annat läsa att statsmakterna vill komma tillrätta med långa handläggningstider som omnämns till upp emot sex-sju år. Detta påstås att EBM kommit tillrätta med och man skriver att ”Ekobrottsmyndighetens brottsbekämpning kan idag anses svara väl mot de förväntningar som fanns när myndigheten bildades”. Stämde uppgifterna i yttrandet? Naturligtvis inte då man talar i egen sak, och en rekommendation är att läsa hela dokumentet och väga det som EBM framför med vad åklagarmyndigheten framför om samma utredning (Läs här 2).
I detta sammanhang kan nämnas att Monica Rodrigo idag är myndighetens GD (generaldirektör) utsedd av finansmarknadsminister Per Bolund under regeringen Löfven (Läs här 3).
Hur var det då med de långa handläggningstiderna? EBM startar en utredning mot mig tidig vår 2007 och trots upprepade skrivelser till myndigheten om att få lämna uppgifter besvaras inte skrivelserna utan den information vi får ta del av kommer via media. Att media erhållit uppgifterna från SAMI:s styrelse, SAMI:s ledning och utredarna på EBM återkommer vi till då vi idag har återskapat de mejl där detta framgår. Att utredningen var sekretessbelagd och att vittnen hade belagts med yppandeförbud verkar inta ha haft någon effekt på uppgiftslämnandet.
Redan den 30 januari 2008 talar en av utredarna i den sekretessbelagda utredningen med Sveriges Radios journalist Per Gulbrandsen där han påstår att åklagaren ”har så pass mycket kvar som kan hålla i en rättegång”. Man frågar sig hur en utredning, som dessutom sker under sekretess och yppandeförbud, efter ett sådant uttalande ska kunna vara objektiv? Det är naturligtvis omöjligt (Läs här 4). Tack vare visselblåsare Britten Söderström Bjernheim på EBM vet vi idag vem utredningsmannen var men det återkommer vi till i ett senare avsnitt.
Åklagare Kent Madstedt utredde ärendet som hela tiden växlade anklagelsepunkter. Trots begäran om omfattande utredningsåtgärder genomfördes inte dessa vilket åklagare Madstedt själv erkände då han pressades framför tingsrätten (Lyssna här 1). Först den 7 februari 2013 lämnar åklagare Madstedt in åtalet till Stockholms tingsrätt (Läs här 5). Det har då gått sex år och Kent Madstedt skall just lämna EBM för att gå i pension. I stället får han nu två års ytterligare tjänstgöring med både pension och lön från EBM. Målet är så omfattande att ingen annan åklagare kan ta över, enligt EBM:s ledning. Redan här ringer varningsklockor, dels för handläggningstiden, dels för tidpunkten för åtalet samt för de dubbla ersättningar Madstedt nu belönas med.
I samband med att hovrättsförhandlingarna avslutas utser finansmarknadsminister Per Bolund den 1 december 2014 Kent Madstedt till regeringen Löfvens särskilda utredare med uppdrag att lämna förslag till de lagbestämmelser som krävs för att i svensk rätt genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt (Läs här 6). Även detta är något vi kommer att återkomma till.
Slutligen vill vi belysa några frågor som handlar om oetiska advokater och deras arvoden som diskuterats flitigt i media några år efter att frågorna initierats av ett antal åklagare, närmare bestämt 38 stycken (Läs här 7). Då jag läst artikeln såg jag en av åklagarna medverka på Nyhetsmorgon där han redogjorde för sin syn på oetiska advokater och klanderfria åklagare. Efter att ha lyssnat till honom tyckte jag att det var bäst att informera honom om att det även finns brister hos vissa av landets åklagare. Då vi fick kontakt ändrade han sin tidigare argumentation från Nyhetsmorgon och konstaterade att han var väl medveten om åklagares brister men att detta var något han inte ville diskutera.
I detta sammanhang måste sägas att jag träffat flera utomordentligt duktiga och ärliga åklagare samt många ytterst kompetenta advokater som brinner för rättssäkerhet. Det är dock viktigt att ge exempel på de övertramp som hotar rättssäkerheten och leder till rättsväsendets moraliska förfall.
Ett exempel på oetiskt agerande av en advokat och hur åklagaren stöttade detta vill jag ändå nämna. På kontoret hos min första offentliga försvarare advokat Bengt H Nilsson såg jag av en händelse ett mejl från åklagare Madstedt där han beskrev mig som ”krävande”. Jag förstod att detta hade något att göra med advokatens kostnadsräkningar, varvid jag bad att få se dem. Då det dröjde rekvirerade jag dem från Stockholms tingsrätt. På dem såg jag heldagarsmöten med mig då jag inte ens fanns i landet och inte hade någon möjlighet att närvara. Bristerna och felaktigheterna var så omfattande att det inte kunde vara något enstaka misstag. Fakturorna var tillstyrkta av åklagare Madstedt och beloppen omfattande. Naturligtvis var mitt förtroende för advokat Bengt H Nilsson brutet och jag begärde hans entledigande från rollen som min offentlige försvarare (Läs här 8). Dessutom polisanmälde jag honom men åklagare på city åklagarkammare lade ner förundersökningen efter kontakter med deras åklagarkollega Madstedt som gått i god för fakturornas riktighet, vilket de meddelade mig via telefon.
Långt efter denna händelse får jag kännedom om ett tackbrev från advokat Bengt H Nilssson till åklagare Kent Madstedt (Läs här 9). Förutom tacket till åklagaren ville han hälsa till utredningsmannen Olle Wedin som han gillar. Men som sagt, utredningsmannen Olle Wedin återkommer vi till i ett senare avsnitt.
Opus 22: Stockholms tingsrätt hävdar i sin dom att styrelseledamöternas oförmåga att inse vad de beslutat och förstå vad som framgår av årsredovisningarna berodde på bristande kompetens. Domstolen hade inte möjlighet att få höra vad styrelseledamoten Tommy Kaså framförde vid sitt förhör den 9 augusti 2007 för EBM hade slarvat bort ljudupp
Opus 22: Stockholms tingsrätt hävdar i sin dom att styrelseledamöternas oförmåga att inse vad de beslutat och förstå vad som framgår av årsredovisningarna berodde på bristande kompetens. Domstolen hade inte möjlighet att få höra vad styrelseledamoten Tommy Kaså framförde vid sitt förhör den 9 augusti 2007 för EBM hade slarvat bort ljudupptagningen från förhöret (Läs här 1). Domstolen och försvaret fick helt enkelt förlita sig på protokollsutskriften som åklagare Madstedt presenterade i förundersökningsprotokollet vid huvudförhandlingen. Senare visade det sig att utredaren Ulf Colliander hade skrivit något helt annat än vad vittnet Kaså vittnat om.
EBM:s företrädare kriminalkommissarie Ulf Colliander skriver följande i protokollsutskriften han ansvarar för: ”Kasås uppfattning är att de flesta styrelseledamöterna hade varit engagerade på mötena även om det kunde ha varit bättre”. Colliander är mycket medveten om att Kaså påstår motsatsen vilket innebär att om utskriften inte granskas mot ljudinspelningen så har både han och EBM vilselett domstol och försvar genom att ge sken av att det nedtecknade förhöret är korrekt. Detta hade givetvis inte sett bra ut, så det var lika bra att slarva bort ljudinspelningen.
Kan en domstol efter så flagranta felaktigheter döma någon person till ansvar bortom allt rimligt tvivel? Uppenbarligen är EBM, åklagare Madstedt, Colliander och övriga utredare tillfreds med denna metod så länge myndigheten kan visa ett bättre resultat genom att fälla fler personer. Naturligtvis påverkar även ett sådant resultat även medelstilldelningen för myndigheten.
Vad sa då egentligen Kaså vid förhöret? Han sa att det periodvis fanns ett ointresse speciellt hos Tomas Bolme som läste Aftonbladet under ett styrelsemöte. Att det fanns politiska låsningar mellan styrelseledamöterna vilket hämmade styrelsearbetet och att alla styrelseledamöterna kunde varit mer engagerade men att de inte var det (Läs här 2). Jag rekommenderar er att lyssna på ljudinspelningen som efter huvudförhandlingen ”återfanns” av utredarna (Lyssna här ljud 1). Visst har den ett visst underhållningsvärde även om agerandet är tragiskt?
Bolme, Kaså och resterande styrelseledamöter har enligt Stockholms tingsrätt inget styrelseansvar på grund av bristande kompetens, hur nu detta ställningstagande är möjligt. Hade domstolen gjort samma bedömning om de vetat att bolagets ordförande varit så ointresserad av vad som avhandlades på styrelsemötet att han hellre läste Aftonbladet? Förmodligen inte, i alla fall hade det varit svårt att motivera. Hade domstolen gjort en annan bedömning i det fall de vetat att SAMI dessutom köpt vittnen för att samordna vittnens utsagor? Förmodligen. Här måste en gräns gå där inte ens Stockholms tingsrätt kan undgå vilka åtgärder målsägaren vidtagit för att påverka domstolens beslut.
Tur då för EBM och åklagare Madstedt att visselblåsaren inte kontaktade oss tidigare så att vi inför domstolarna kunde peka på det falskspel som pågått under de sex år utredningen av EBM pågick, bekostad av skattemedel.
Opus 23: Visst låter denna inledning märklig med en åklagare som tycker att det inte är enkelt att följa lagen och en rättsvårdande myndighet som beslutar att förstöra bevisning i strid med gällande rätt. När Sandblom sa detta till mig trodde jag först att jag hört fel. men då jag kontrollerade vad hon sagt var det just detta hon sa (Ly
Opus 23: Visst låter denna inledning märklig med en åklagare som tycker att det inte är enkelt att följa lagen och en rättsvårdande myndighet som beslutar att förstöra bevisning i strid med gällande rätt. När Sandblom sa detta till mig trodde jag först att jag hört fel. men då jag kontrollerade vad hon sagt var det just detta hon sa (Lyssna här 1-23).
Vi medborgare uppmanas ofta av media att lämna anonyma tips som de garanterar ska vara anonyma under det källskydd som finns i Sveriges grundlag, tryckfrihetsförordningen. Att detta ska fungera förutsätter att övrig lagstiftning följs och att myndigheter är noggranna med att följa de regler som gäller just dem.
Efter att visselblåsaren gjort mig uppmärksam på hur EBM och Kent Madstedt undanhållit och manipulerat förundersökningsmaterial kontaktade jag chefsåklagare Jan Tibbling. En trevlig person som försökte återfinna material som myndigheten inte diariefört eller slarvat bort. Han hittade både handlingar och lagringsmedia som han utan vidare lämnade ut. Den hårddisk som visselblåsaren skickat till mig och som enligt Madstedt ej fanns på EBM konstaterade Tibbling inte skulle ha skickats till mig utan att detta var ett misstag (Lyssna här 2-23). Det var alltså ett större misstag av myndigheten att skicka mig den hårddisk jag hade rätt att ta del av än att fortsätta hävda att den inte fanns på EBM, vilket den bevisligen gjorde. Då han förstod att ärendet kunde bli lite infekterat, och då han skulle byta avdelning, överlämnade han ärendet till sin kollega chefsåklagare Gunilla Sandblom.
För att göra en lång historia lite kortare så hävdar först Gunilla Sandblom att det material vi vet ska finnas på EBM inte existerar. Då vi påtalar var hon kan hitta det återkommer hon och påstår att hårddisken är där men att den var tom på information. Då vi begär att få ta del av den tomma hårddisken ändrar hon sig och säger att hon nu fått ny information där det framgår att materialet som hon tidigare hävdat ej existerade nu finns på den alldeles nyss tomma hårddisken. Känns argumentationen lite krystad? Det blir värre.
Nu finns alltså hårddisken som visselblåsaren påstod fanns och åklagaren påstod inte fanns. Då vill Sandblom och EBM gå igenom materialet på hårddisken för att se hur de ska agera. I samtal påstår Sandblom att uppgiften med att gå igenom materialet har lottats på en medarbetare på myndigheten (Lyssna här 3-23). Då jag frågar vem medarbetaren är har ”lotten” fallit på Olle Wedin. I ett tidigare avsnitt på hemsidan har vi visat hur Olle Wedin mejlar oss om hur EBM slarvar bort bevisning och hur Olle Wedin skriver oriktiga förhörsprotokoll. Rent statistiskt vore det mycket märkligt att lotten även denna gång ger Olle Wedin tillträde till utredningsmaterialet, men det är så Sandblom och EBM vill framställa det.
Uppenbarligen gillade inte Wedin det han såg i beslaget från husrannsakan på SAMI för nästa beslut av Sandblom är att hon sekretessbelägger allt material utom den elektroniska informationen från min mejlkorg (Läs här bilaga 1-23). Detta beslut överklagas till Kammarrätten som efter sju månaders handläggning upphäver Sandbloms beslut (Läs här 2-23).
Nu skulle man ju kunna förvänta sig att frågan är avslutad i och med att domen ej kan överklagas, men så lätt ska det inte gå enligt Sandblom (Lyssna här 4 -23). Till slut lämnar hon ut hela materialet utan att göra en sekretessprövning. Då jag ber om ett skriftligt beslut vill hon inte lämna ett sådant utan hänvisar till att beslutet varit muntligt (Lyssna här 5-23). Forensiker Oja på EBM har i sin kvittens från att beslaget utlämnats dock skriftligen meddelat att beslutet att lämna ut hela materialet togs av Gunilla Sandblom (Läs här 3-23).
Avslutningsvis kan jag konstatera att materialet innehåller löneinformation om SAMI:s medarbetare, fördelningsuppgifter om hur mycket ersättningar respektive rättighetshavare har erhållit från SAMI vissa år, vilka som lämnat vilka oriktiga uppgifter till media, hur Stefan Lagrells far begärt ut uppgifter från statliga bolag där han satt i styrelsen under löften om konfidentiell hantering och sedan omedelbart vidaresänt dessa till sin son, hur revisor Anders Lindby viker sig för hot från SAMI och mycket, mycket mer. Detta kommer dock att redogöras för i senare avsnitt. Nu fokuserar vi ett tag på SAMI:s ledning, hatsidan, EBM och myndighetens medarbetare.
Opus 24: Jag skrev i ett tidigare avsnitt (nr 7) om vice preses vid Kungliga Musikaliska Akademien, Joakim Milder, som administrerade en hat- och hotsida på Facebook där jag skulle dödas och familjens hem brännas ner.
Idag såg jag att Kungliga Musikaliska Akademien beslutat om att utesluta dirigenten Valerij Gergijev ur akademien, då han
Opus 24: Jag skrev i ett tidigare avsnitt (nr 7) om vice preses vid Kungliga Musikaliska Akademien, Joakim Milder, som administrerade en hat- och hotsida på Facebook där jag skulle dödas och familjens hem brännas ner.
Idag såg jag att Kungliga Musikaliska Akademien beslutat om att utesluta dirigenten Valerij Gergijev ur akademien, då han inte tagit avstånd från det dödliga våldet och kriget i Ukraina. Enligt akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist uteslöts Gergijev på grund av att han inte delade akademiens värderingar och att detta gjorde att akademiens stadgar möjliggjorde en uteslutning. Detta var vad jag uppfattade från en intervju med Fredrik i SR-programmet Kulturnytt då jag var ute och handlade. Därför tog jag kontakt med Fredrik då jag kommit hem.
Innan jag redogör för samtalet vill jag bara vara tydlig med att jag tar avstånd från allt våld, alla kränkningar och alla krigshandlingar. Kriget i Ukraina är vidrigt och att starta ett anfallskrig 2022 känns helt orimligt. Detta krig för världssamfundet långt bakåt i tiden. Jag tänker dagligen på den otrygghet och de bestialiska handlingar befolkningen i Ukraina utsätts för. Den smärta de upplever måste vara olidlig då de lever under hot varje dag. Samma sak är det i andra oroshärdar som Myanmar, Etiopien, Iran, Afghanistan, för att nämna några. Med andra ord, våld och hot är förkastligt och ska till varje pris förhindras. Att utesluta Gergijev, vilken jag själv även arbetat med, känns därför helt rimligt för mig, under förutsättning att det är på det vis akademien påstår.
Mindre rimligt är att vissa hot är acceptabla för akademien, dess ledamöter och den ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist. Då jag talade med Fredrik ansåg han att då jag polisanmält Milder så var saken redan utagerad och att han inte hade en aning om vad jag talade om. Han påstod sig förstå att det varit jobbigt för mig med hot och hat mot mig och min familj, men att Joakim Milder var oskyldig då polisutredningen lagts ner. Jag frågade då om Gergijev var fälld för något brott, något Fredrik inte kunde/ville svar på. Uppenbarligen tyckte han att Milders agerande var ok men han lovade att ta del av ett par länkar som jag bad att få skicka till honom. Att Milder skadat förtroendet för akademien enligt § 6 i deras stadgar verkade han mycket främmande inför. Samtalet med Fredrik kan höras här (Lyssna här 24-1).
Att den ständige sekreteraren dessutom påstår att han inte kände till Milders agerande måste bero på att han inte läst sina mejl. En av Falskspels läsare skickade mig ett mejl för kännedom som han skrev till Fredrik Wetterqvist den 23 augusti 2022 (läs här bilaga 1). Trist med så uppenbart felaktiga bortförklaringar. En ursäkt från Milder till mig och min familj hade varit betydligt mer konstruktivt.
Som sagt: Akademin anser uppenbarligen att moral är bra men att dubbelmoral är dubbelt så bra.
Själv tycker jag att det vore bra om Kungliga Musikaliska Akademien använder sig av samma moraliska höjd inom akademiens ledning som man tillämpar utanför densamma.
Opus 25: I polisanmälan och pressmeddelanden hävdade SAMI:s styrelse och ledning att VD Hans Lindström undanhållit revisions-PM för styrelsen. Detta trots att man då visste att den auktoriserade revisorn Anders Lindby antedaterad dessa och undertecknat dem långt senare, samt att PM endast ställts till styrelsen (Läs har 1-25). Styrelse
Opus 25: I polisanmälan och pressmeddelanden hävdade SAMI:s styrelse och ledning att VD Hans Lindström undanhållit revisions-PM för styrelsen. Detta trots att man då visste att den auktoriserade revisorn Anders Lindby antedaterad dessa och undertecknat dem långt senare, samt att PM endast ställts till styrelsen (Läs har 1-25). Styrelse och ledning valde även i sitt första manus som upprättades att framhålla att jag undanhållit viktiga revisions PM för styrelsen (Läs här 2-25).
Vad tyckte då domstolarna om att jag undanhållit något jag numera, tack vare visselblåsaren, kan bevisa att jag inte förfogade över? Hovrätten tyckte följande: Detta är enligt hovrätten mycket anmärkningsvärt och graverande för Hans Lindström.
I ett förhör som hölls den 15 augusti 2007 med min sekreterare Jackie Gazzi Holst vittnar hon om att en av hennes arbetsuppgifter var att öppna all post som var ställd till VD Hans Lindström. Hon noterar även att det aldrig kommit några revisions-PM med posten, vilket hon skulle ha lagt märke till. Eventuellt skulle de kunnat ha faxats men det var enda möjligheten att jag skulle kunna fått dem utan att hon sett dem. Nu vet vi att inte heller några fax skickades.
Den 27 juni 2007 genomförs ett beslag i Ernst&Youngs lokaler på Jakobsbergsgatan 24 i Stockholm (Läs här3 -25). Inte heller detta beslag tillfördes sidomaterialet eller förundersökningsprotokollet utan lämnades först ut efter begäran till Gunilla Sandblom efter domstolsförhandlingarna (Läs här 4-25). Notera tiden det tar för myndigheten att lämna ut material de undanhållit samt de kostnader de begär för att kopiera material de var skyldiga att tillföra sidomaterialet eller förundersökningsprotokollet under tiden utredningen pågick.
Under förhör med Anders Lindby i tingsrätten säger plötsligt åklagaren något jag lade på minnet. Han säger att han nu ska göra något han inte brukar göra och tar fram en handling som inte finns i förundersökningsmaterialet. Då han tar fram den visar det sig vara en handling som tillförts revisionsakten i efterhand, en handling vi aldrig sett och en handling ur ett beslag vi aldrig fått ta del av (Lyssna här ljud 1-25). Den auktoriserade revisorn Anders Lindby på Ernst & Young har alltså i efterhand manipulerat revisionsakten för att på så sätt ge sken av att han genomfört åtgärder han aldrig gjort. Då vi nu slutligen, efter EBM:s obstruktioner, fått ut hela akten konstateras att detta material motsäger många av de samordnade vittnesmål som genomfördes inför domstolarna.
Innan vi går in på det materialet och de olika vittnesmålen kan vi bara dröja oss kvar en stund med den auktoriserade revisorn. Den 2 maj 2019 inlämnas en brottsanmälan mot revisor Anders Lindby avseende mened (Läs här 5-25). Självfallet inleds inte en förundersökning trots omfattande bevisning, vilken tidigare undanhållits.
Under huvudförhandling i Stockholms tingsrätt hävdar revisor Lindby under ed att Vd skulle förmedla revisions PM till styrelsen trots att han visste att de bara var ställda till styrelsen och inte till VD. Han påstår även att han undertecknade dem den dag han lämnade dem ifrån sig vid revisionsmötet och att han haft löpande kontakt med VD under revisionsprocessen (Lyssna här 2-25).
Av det nu utlämnade, tidigare undanhållna, materialet framgår vilka han skickade revisions PM till, hur revisorsakten manipulerades och att han endast hade löpande kontakt med ekonomichefen. Men detta låg inte i linje med det förlikningsavtal revisor Lindby/Ernst & Young tecknade med SAMI.
Innan vi fortsätter med att titta närmare på dessa frågor kan vi lyssna på vittnet, tidigare styrelseledamoten och juristen Lillemor Forsberg, som var den enda styrelseledamot som inte var med vid avskedet och vid upprättande av de manus som skulle följas. Hon var tydlig i vad hon kände till om revisions PM och att dessa redovisats i detalj av ekonomichef Sören Wiktorsson (Lyssna här 3-25) Men hon kunde inte veta att han fått två årslöner för att säga något annat. Enligt domstolarna var det hon som inte var trovärdig. Fortsättning följer.
Opus 26: Vissa uttalanden klingar falskt redan från början. I sin slutplädering i tingsrätten hävdade åklagare Kent Madstedt att det är en rejäl uppförsbacke för SAMI:s inkompetenta styrelse att förstå den årsredovisning man godkänt. Enligt honom har de själva gett uttryck för att inte kunna stava sig igenom den kassaflödesanalys som fr
Opus 26: Vissa uttalanden klingar falskt redan från början. I sin slutplädering i tingsrätten hävdade åklagare Kent Madstedt att det är en rejäl uppförsbacke för SAMI:s inkompetenta styrelse att förstå den årsredovisning man godkänt. Enligt honom har de själva gett uttryck för att inte kunna stava sig igenom den kassaflödesanalys som framgår av årsredovisningen de godkänt. Att han dessutom lägger skulden på mig och påstår att jag skulle känt till styrelseledamöternas bristande kompetens säger mer om Kent Madstedt och EBM än om mig (Lyssna här 1-26).
Styrelseproffset Bolme var inne på samma linje då han vittnade och menade att hans bristande kompetens gjorde att han inte kunde ta ansvar för det han godkänt på styrelsemöten och i årsredovisningarna. I programmet MiM konstaterar han dessutom att årsredovisningar är ”rätt så knepiga att läsa” (Lyssna här 2-26). Samma vittnesmål om sin begränsade intellektuella förmåga framfördes av juristen Per Herrey, förbundsdirektören Jaan Kolk, förbunds ordföranden Jan Granvik med flera. Av intresse med Bolmes redogörelse är även det faktum att han här konstaterar att styrelsen årligen fått ta del av revisions-PM muntligen på styrelsemöten. Men detta återkommer vi till senare.
När vi nu vet hur styrelseledamöterna även samordnat sina vittnesmål i denna del framträder en minst sagt intressant bild om hur samarbetet varit mellan revisor, SAMI:s två biträden och åklagare Madstedt.
Vad tycker då domstolarna om att bristande kompetens påstås undanröja revisor- och styrelseansvar? Några klipp ur domarna:
1.· Det har klart framgått att flertalet av styrelseledamöterna i styrelserna för SAMI och Storan under den aktuella tiden främst hade sin kompetens inom andra områden än ekonomi och juridik samt hade stort fokus på den konstnärliga verksamheten och på tilldelningen av medel till den yrkesfrämjande verksamheten. Många ledamöter har också berättat att de haft stortillit till andras kompetens i styrelsen och till Hans Lindströms kompetens som vd, och därför inte engagerade sig tillräckligt i frågor av ekonomisk och juridisk karaktär.
·2. Endast den omständigheten att resultatet av vissa åtgärder syntes i årsredovisningar, kan med tanke på styrelsens begränsade kompetens och sättet på vilket ekonomiska frågor behandlades i styrelsen, inte i efterhand läka Hans Lindströms underlåtenhet att inhämta styrelsens godkännande (se ovan under ”Inledande bedömningar”). Det kan vidare noteras att det av förhören framgår att endast några enstaka ledamöter förstått skillnaden mellan ett intressebolag och ett dotterbolag.
· 3.Styrelsen har tagit beslut som sedan inte följts upp. Styrelseledamöterna har valt att endast förlita sig på andra ledamöters kompetens utan att själva sätta sig in i sakfrågor. Om de ärenden som behandlats i styrelsen intresserat ledamoten eller ärendet kunnat gagna ledamotens fackförbund, har intresset att följa frågorna varit betydligt större.
Detta är endast några av de argument domstolen lutar sig emot vilka lämnats av åklagare och SAMI:s biträden. Sammanfattningsvis kan konstateras att inga årsredovisningar kan ligga till grund för att redovisa ett bolags eller ekonomiska föreningars ekonomiska ställning och verksamhet om åklagare Madstedts och EBM:s resonemang ligger till grund för tolkning av deras årsredovisningar.
Vem vet, det finns kanske andra styrelseledamöter som är villiga att framställa sig som inkompetenta och mindre vetande om det skulle behövas.
Opus 27: Det är naturligtvis en grannlaga uppgift att peka ut brister i ett material som av en åklagare påstås inte existera. Vid huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt hade åklagaren begärt en hel förhandlingsdag där han skulle redogöra för att förundersökningen genomförts enligt gällande rätt. Att detta skulle behövas blev vi något
Opus 27: Det är naturligtvis en grannlaga uppgift att peka ut brister i ett material som av en åklagare påstås inte existera. Vid huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt hade åklagaren begärt en hel förhandlingsdag där han skulle redogöra för att förundersökningen genomförts enligt gällande rätt. Att detta skulle behövas blev vi något förvånade över. Följde han som utredningsledare inte det regelverk han enligt lag var skyldig att följa?
Kanske berodde hans initiativ till detta på vår kritik över sidomaterialets hantering då vi tidigare begärt att få ta del av det i sin helhet. Alla handlingar var nedkörda i ett rum i källaren på EBM där vi bevakades av en tjänstekvinna vid namn Ritva. Då vi bad om ett diarium fanns inte detta och materialet var i en sådan oordning att mitt ombud omedelbart, efter att Ritva inte kunde/ville hjälpa oss med diariehandlingar, lämnade EBM i vredesmod. Då vi kommer att återkomma till åklagare Madstedts redogörelse för utredningens genomförande vill jag här endast peka på två intressanta uppgifter Madstedt lämnade om detta till Stockholms tingsrätt. Det första var att han hade ställt i ordning sidomaterialet och fotograferat detta för att visa domstolen på den exemplariska ordningen i utredningen. Vår kommentar var naturligtvis att materialet inte kommer i ordning bara för att man fotograferar det(Idag kan vi jämföra fotografierna på sidomaterialet med utredningsmaterialet åklagaren medvetet undanhöll). Det andra var åklagarens påstående om att endast naturlig radering av mejl hade skett på SAMI (Lyssna här 1-27). Idag vet vi att även detta var en medvetet oriktig uppgift lämnad till domstolarna. Nog om detta för tillfället och åter till revisor Lindby och de revisions-PM åklagare Madstedt påstod att jag undanhållit.
I revisionsakten, som chefsåklagare Gunilla Sandblom lämnade ut först efter att jag avtjänat mitt fängelsestraff, framgår att revisor Lindby översänder revisions PM till ekonomichef Sören Wiktorsson och redovisningschef Annelie Lindström, inte till mig (Läs här 1-27). Så här vittnade Wiktorsson om detta under ed (Lyssna här 2-27). Han har alltså aldrig fått ta del av revisions-PM utan det hade gått till mig, vilket stämmer bra med det manus han åtagit sig att följa. Annelie Lindström å sin sida är lite mer aggressiv i sin framtoning då hon hävdar att hon aldrig sett något revisions-PM, något hon tycker man i stället ska fråga Hans om (Lyssna här 3-27). Mejlet som fanns i revisionsakten hade bevisligen skickats till mottagarna men de påstod att de aldrig fått dem. Mejlet fanns inte heller i deras mejlkorgar i det beslag som åklagaren vid denna tidpunkt påstod inte existerade. Däremot hade båda raderat mejlet för att ge sken av de aldrig fått något revisions-PM. Detta hindrade dem inte att vittna falskt inför domstolen och under ed. Att båda fått mejlet framgår av de mejl från beslaget som återskapats. Notera att åklagaren inför domstolarna hävdade att dessa aldrig hade existerat (Läs här 2-27).
Av mejlet från revisorn framgår att han ber mottagarna att lämna över revisions PM till mig då de gått igenom det. Att så inte skedde framgår av ekonomichef Wiktorssons svar till revisorn där han ber honom att slippa göra detta. Istället uppmanar Wiktorsson revisorn att skicka det till mig (Läs här 3-27). Av revisionsakten framgår att revisor Lindby aldrig gjorde detta. Därför kvarstår frågan om hur man kan hållas ansvarig för att undanhålla dokument man aldrig förfogat över?
Tre vittnen konstaterade att Sören Wiktorsson redovisat innehållet i PM muntligen för styrelsen.
Lillemor Forsberg var tydlig med hur hon upplevt redovisningen av PM som enligt henne gjordes av ekonomichef Sören Wiktorsson (Lyssna här 4-27). Styrelseledamoten Håkan Hillerström, vilken medverkade vid upprättande av manus, för att använda vid extern kommunikation, var lite mer återhållsam (Lyssna här 5-27). Han konstaterade dock att det var ekonomichef Sören Wiktorsson som var den som föredrog de ekonomiska frågorna för styrelsen. Ordföranden Tomas Bolme uttalade sig vid upprepade tillfällen för media om att revisions PM genomgicks muntligen av ekonomichefen och att styrelsen låtit sig nöjas med detta. Under ed bekräftade han detta (Lyssna här 6-27). Enligt honom är det alltså Sören Wiktorsson som muntligen föredrog revisions-PM för styrelsen. Alla andra styrelseledamöter hävdar i pressmeddelanden,polisanmälan och under ed att det är jag som undanhållit dessa PM.
Sammanfattningsvis noterade domstolarna att juristen, tillika styrelseledamoten, Lillemor Forsberg inte var trovärdig och mindes fel. Hillerströms och Bolmes vittnesmål kommenterades inte i denna del. Att Svea Hovrätt tyckte att det var mycket anmärkningsvärt och graverande för mig att jag undanhållit revisions PM visar på att Madstedts oriktiga uppgifter godtogs av domstolarna. Det lönade sig alltså för honom och Ekobrottsmyndigheten att undanhålla utredningsmaterial och lämna vilseledande uppgifter.. Även de oriktiga uppgifter som lämnades av ekonomichef och redovisningschef, under ed, lönade sig för dem vid detta tillfälle. Att det var rättighetshavarna som fick betala behöver jag knappast upprepa.
Opus 28: Den 25 oktober 2007 skickar SAMI, genom marknadschef Martin Elford, ut ett pressmeddelande där SAMI hävdar att: Granskning visar att Hans Lindström överträtt sina befogenheter (Läs här 1). Mitt dåvarande ombud advokat Toivo Öhman skrev med anledning av detta ett mejl till SAMI:s ordförande vid denna tid, Tomas Bolme. I mejlet f
Opus 28: Den 25 oktober 2007 skickar SAMI, genom marknadschef Martin Elford, ut ett pressmeddelande där SAMI hävdar att: Granskning visar att Hans Lindström överträtt sina befogenheter (Läs här 1). Mitt dåvarande ombud advokat Toivo Öhman skrev med anledning av detta ett mejl till SAMI:s ordförande vid denna tid, Tomas Bolme. I mejlet framgår att vi inte fått ta del av något material i den ”oberoende” utredningen och inte fått svara på frågor från utredaren Hans Bredberg. Dessutom hade vi inte haft någon möjlighet att lämna uppgifter till ”utredningen” som påstods vara oberoende. Ett intressant arbete av den auktoriserade revisorn Hans Bredberg och Finnhammars revisionsbyrå, som hävdar att de är mer än en revisonsbyrå. Det framgår även på deras hemsida att de anser sig vara- Revisionsbyrån som är tillräckligt stor för att ha kompetens och resurser, men ändå liten nog för att ge personlig service.
Innan vi kommer att behandla Finnhammars rapport lite mer noggrant i kommande avsnitt ska vi dock uppehålla oss vid hur den auktoriserade revisorn själv anser vilka han företräder och hur han själv beskriver vilken information som ska redovisas för rättighetshavarna. Därför återkopplar vi i detta avsnitt till det förlikningsavtal som tecknades med SAMI:s tidigare revisor Anders Lindby/E&Y, vilket delar av SAMI:s styrelse ansågs utgöra ett oetisk köp av vittne (Läs här 2). Notera att första mejlet är skickat mellan SAMI:s två ombud vid tillfället, advokat Anna Öberg och advokat Peter J Lindskog, båda bekostade av rättighetshavarnas ersättningar. Det andra mejlet är mellan advokat Anna Öberg och SAMI:s tidigare auktoriserade revisor Anders Lindby/E&Y. Båda mejlen har av SAMI raderats för att undanröja bevisning. Materialet kommer från det beslag som EBM ej diariefört och åklagare Kent Madstedt hävdat ej existerat.
Den 1 april 2008 skickar advokat Anna Öberg ett mejl till Stefan Lagrell och den auktoriserade revisorn Hans Bredberg. Hon beskriver sin syn på hur SAMI:s styrelse ska övertygas att agera på ett sådant sätt att revisor Anders Lindby kommer att lämna information till SAMI så att SAMI kan föra en talan mot Hans Lindström i ärendet. Om de inte lyckas med detta tillkommer problemet att hon/SAMI inte vet hur Anders Lindby ställer sig på huvudförhandlingen (Läs här 3).
Dagen efter svarar den auktoriserade revisorn Hans Bredberg/Finnhammars med ett käckt God morgon. Han noterar i sitt mejl att Öberg, Lagrell och han själv har samma uppfattning, att SAMI inte har något att vinna på en tvist med E&Y. Han konstaterar även att tvisten med E&Y inte finns kommenterad i förvaltningsberättelsen samtidigt som skuldbeloppet inte medtagits i bokföringen. Om detta hade redovisats så är det hans uppfattning att ”försvaret lätt kan slå tillbaka bollen till den dåvarande styrelsen och, med förmodad framgång i rättsalen, hävda att styrelsen tidigare godkänt de värden som upptagits i årsredovisningarna (Läs här 4). Slutligen konstaterar han att hela frågan ska ses i skenet av hur mycket styrelsen är beredd att satsa av rättighetshavarmedel och att ett nederlag skulle ge massmedial ”badwill”. Inte ett ord om att han som auktoriserad revisor låtit undanhålla rättighetshavarna kännedom om vilket skuldbelopp som ej tagits med i bokföringen och att tvisten med E&Y även undanhållits förvaltningsberättelsen och därmed rättighetshavarna. Det var ju trots allt rättighetshavarna som fick betala fakturorna från honom och Finnhammars revisionsbyrå.
Denna redogörelse är en upptakt till det falskspel SAMI:s styrelse, dess ledning, dess ombud och den auktoriserade revisorn Hans Bredberg genomför i det som SAMI till media och rättighetshavarna kallar en oberoende utredning.
Avslutningsvis konstateras att revisorsinspektionen är regeringens expertmyndighet i frågor om revisorer och revision. Enligt expertmyndigheten själv är det de som ska utöva tillsyn över kvalificerade revisorer och registrerade revisionsbolag. Kontakter med denna myndighet återkommer vi till.
Advokatsamfundet är en privat svensk yrkesorganisation för advokater, vilken av staten givits vissa myndighetsuppgifter. På deras hemsida kan man läsa följande om god advokatsed. En advokat skall utöva sin verksamhet med integritet och på ett sätt som främjar det goda rättssamhället. En advokat skall uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. En advokat får inte främja orätt.
Det känns tryggt med expertmyndighetens tillsyn av de revisorer som erhållit auktorisation och av Advokatsamfundets tillsyn av de advokater som erhållit medlemskap i samfundet. Men även detta är frågor vi tack vare visselblåsaren, på Ekobrottsmyndigheten, kommer att återkomma till.
Opus 29: Innan vi tittar närmare på SAMI:s styrelse och lednings agerande tillsammans med Finnhammars revisionsbyrå ska vi närma oss begreppet oberoende. Som adjektiv betyder oberoende - fristående från något. Inom sannolikhetsläran sägs två händelser vara oberoende om utfallet av den ena händelsen inte påverkar utfallet av den andra hä
Opus 29: Innan vi tittar närmare på SAMI:s styrelse och lednings agerande tillsammans med Finnhammars revisionsbyrå ska vi närma oss begreppet oberoende. Som adjektiv betyder oberoende - fristående från något. Inom sannolikhetsläran sägs två händelser vara oberoende om utfallet av den ena händelsen inte påverkar utfallet av den andra händelsen. Låt oss ta ett aktuellt exempel som just nu pågår.
Efter de så kallade påsk-upploppen önskade polismyndigheten att starta en oberoende utredning genom att tillsätta en extern granskare av myndighetens agerande i samband med händelsen. Justitieutskottet menade att detta inte var en oberoende utredning då det var Polismyndigheten som tillsatt den externa utredaren. Därför önskade man att tillsätta en utredning som var oberoende, vilket även Sveriges riksdag beslutade om (Läs här 1).
Då SAMI gick ut i riksmedia och hävdade att en oberoende utredning skulle genomföras valde man att inte redovisa på vilka grunder denna skulle genomföras. I stället hävdade man redan innan utredningen att SAMI:s VD hade undanhållit viktiga PM, överträtt sina befogenheter och berikat sig själv på rättigheternas bekostnad. Idag vet vi, tack vare visselblåsaren på Ekobrottsmyndigheten, att styrelse och ledning redan innan de lämnade dessa uppgifter till media var medvetna om att uppgifterna både var ogrundade och oriktiga. För att öka skadan ytterligare valde styrelse och ledning även att bifoga en bild på deras klandervärda VD, vilken flera riksmedia även valde att publicera.
Hur såg då kommunikationen kring Finnhammars så kallade oberoende utredning ut och vilka fick betala Finnhammars för deras arbete?
Om vi börjar med kostnaderna så skriver den auktoriserade revisorn Hans Bredberg ett mejl till Stefan Lagrell den 7 oktober 2006 där det framgår att Finnhammars innan månadsskiftet har lagt ner 106,5 timmar vilket innebar 133.000 kr exklusive moms,vilket blev 166 250 kr. I nästa mejl daterat den 14 november 2006 kommer ytterligare uppgifter om nedlagd tid för oktober till ett totalbelopp om 258.000 kr +moms, alltså 322 500 kr (Läs här 2). Totalt för fyra veckors arbete betalar alltså rättighetshavarna närmare en halv miljon kronor för en utredning där uppdragsgivaren redan känner till att uppgifter lämnade av dem till utredningen är oriktiga.
Hur presenteras då denna kostnad för rättighetshavarna av styrelse och ledning i SAMI:s årsredovisning. Svaret är, inte alls (Läs här 3). I stället hävdar man att utredningen varit oberoende och att man polisanmält VD innan han stämt SAMI m.m. Alla dessa uppgifter visar sig nu vara felaktiga och ska naturligtvis ge sken av ett annat händelseförlopp än vad som egentligen låg bakom styrelsens avsked.
I en mejlväxling mellan Stefan Lagrell och Hans Bredberg framgår hur Stefan Lagrell uppmanar den ”oberoende” utredaren att ändra sina frågeställningar så att det passar honom och SAMI. Bland annat vill han att ”utredaren” börjar med att ställa frågor till MI-7:s VD Per Larsen om Storan-fakturan där det framgår att han vill lösa den ”tvisten” (Läs här 4). Naturligtvis gör Hans Bredberg som han blir tillsagd av sin uppdragsgivare. Hur denna så kallade tvist skulle ge sken av att VD Hans Lindström hade upprättat en felaktig faktura finns beskrivet i avsnitt 20, och agerandet kostade rättighetshavarna både arbetstillfällen och 950 tkr.
Att Finnhammars och Hans Bredberg endast önskade ge sken av att vara oberoende framgår även av ett mejl till Lagrell daterat den 17 november 2006 (Läs här 5). Här konstaterar Hans Bredberg att det är presidiet som är hans uppdragsgivare och att han inte kommer att lämna ut några uppgifter ur ”sin” pärm. Det visade sig även senare att samma förfaringssätt användes av Finnhammars i kontakter med Ekobrottsmyndigheten, men detta återkommer vi till i kommande avsnitt.
Hur ville Finnhammars och Hans Bredberg hantera sina kontakter med SAMI efter att de avslutat sin ”utredning”? Först erbjuder sig Bredberg att genomföra en utökad utredning, vilket framgår från ett återskapat utkast till AU protokoll (Läs här 6). Därefter lämnar Finnhammar/Hans Bredberg en ”offert” på hela SAMI-koncernens revisionsuppdrag, till ekonomichef Sören Wiktorsson (Läs här 7). Notera att det offererade beloppet är 250-275 tkr för hela koncernen, förutsatt att det blir en ren revisionsberättelse. Att den ”oberoende” utredaren nu är så familjär med SAMI:s styrelse och ledning att det inte behövs någon närmare redogörelse för hur Finnhammars arbetar med revisionsuppdrag framgår även det av mejlet. Självfallet fick Finnhammars revisionsuppdraget och utfakturerade 550 tkr för sitt första års arbete, vilket framgår av SAMI:s årsredovisningar (Läs här 8). Men naturligtvis kände inte rättighetshavarna/ägarna av SAMI till fördyringen Finnhammars tyckte de kunde debitera, jämfört med deras lämnade "offert".
Att Finnhammar anser sig vara mer än en revisionsbyrå kan läsas på deras hemsida. Hur deras VD Erika Hed ställer sig till Finnhammars tidigare agerande vet vi inte. Trots att hon blivit informerad om deras medarbetares arbetsmetoder har hon valt att inte återkomma (Läs här 9). Finnhammars innehar fortfarande revisionsuppdraget för SAMI-koncernen. Uppenbarligen är de nöjda med det falskspel man utsatt SAMI:s ägare och rättighetshavare för.
Opus 30: Det tog oss 30 avsnitt för att få ett utgivningsbevis utfärdat av Myndigheten för press, radio och TV (Läs här 1). Tack vare detta omfattas nu Falskspel.se av ett grundlagsskydd genom Yttrandefrihetsgrundlagen(YGL). I korthet beskriver myndigheten utgivningsbeviset så här:
Det här innebär ett utgivningsbevis
Med ett utgivningsbev
Opus 30: Det tog oss 30 avsnitt för att få ett utgivningsbevis utfärdat av Myndigheten för press, radio och TV (Läs här 1). Tack vare detta omfattas nu Falskspel.se av ett grundlagsskydd genom Yttrandefrihetsgrundlagen(YGL). I korthet beskriver myndigheten utgivningsbeviset så här:
Det här innebär ett utgivningsbevis
Med ett utgivningsbevis blir din webbplats eller databas grundlagsskyddad enligt Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Det innebär att:
Du har även möjlighet att publicera uppgifter som annars inte skulle vara tillåtet enligt Dataskyddsförordningen (GDPR). Förordningen tillåter att det görs undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling för webbplatser med utgivningsbevis för att på så sätt upprätthålla rätten till yttrandefrihet.
Automatiskt grundlagsskydd för massmedier
Massmedieföretag omfattas av ett automatiskt grundlagsskydd och ska då registrera utgivare och namnen på databaserna till oss.
Massmedieföretag definieras enligt YGL som:
Frivilligt utgivningsbevis för databas
Om du är en annan aktör eller privatperson kan du ansöka om ett frivilligt utgivningsbevis hos oss. Det ger dig samma grundlagsskydd som massmedierna får genom det automatiska skyddet. Ett frivilligt utgivningsbevis ger dig som exempel driver en blogg, nyhetssajt, digital bio eller driver en webbtjänst samma skydd som dig som publicerar i tidningar, radio och tv.
Förutom att ett utgivningsbevis ger dig en del rättigheter så medför det även en del skyldigheter. Ett frivilligt utgivningsbevis gäller i 10 år och kan därefter förnyas. En sådan ansökan görs på samma sätt som en ursprunglig.
Vi kommer att fortsätta att publicera handlingar från de av EBM undangömda beslag som tack vare EBM:s visselblåsare fick se dagens ljus. Då åklagare Gunilla Sandbloms beslut om att lämna ut materialet numera gör att det utgör allmän handling kan vi skyddade av utgivningsbeviset vidga antalet handlingar väsentligt. Välkommen att delta i arbetet mot maktmissbruk, korruption och Falskspel.
Opus 31: Det är svårt att ta del av advokatkorrespondens utan advokatens medgivande då sådan korrespondens omfattas av advokatsekretess. Därför blev jag mycket förvånad då jag genom mina logfiler såg att någon öppnat och läst mejlkorrespondens mellan mig och mitt ombud, advokat Toivo Öhman på min högst privata mejladress. En, för en gån
Opus 31: Det är svårt att ta del av advokatkorrespondens utan advokatens medgivande då sådan korrespondens omfattas av advokatsekretess. Därför blev jag mycket förvånad då jag genom mina logfiler såg att någon öppnat och läst mejlkorrespondens mellan mig och mitt ombud, advokat Toivo Öhman på min högst privata mejladress. En, för en gång skull, upprörd Toivo kontaktade omgående SAMI:s ombud advokat Anna Öberg som nekade till att något sådant hänt eller skulle kunna hända på SAMI med henne som ombud. Istället riktade hon kritik mot mig och mitt ombud som hon påstod kom med oriktiga påståenden. Saken polisanmäldes och hamnade hos… åklagare Kent Madstedt, vilken startade en förundersökning som han förhållandevis omgående lade ner trots att han förfogade över det material han påstod inte existerade och som vi idag, tack vare visselblåsaren på EBM, förfogar över. Mer om detta i kommande avsnitt.
Redan den 5 december 2006 skriver SAMI:s nuvarande VD Stefan Lagrell till advokat Anna Öberg att han tyvärr har öppnat ”ett par” av dessa (advokat Öhmans) mejl men att han stängt dem då han förstod vad det var (Läs här 1). Advokat Anna Öberg har alltså haft kännedom om att SAMI utan mitt medgivande ”skuggat” min privata mejladress efter att SAMI:s vaktbolag tvingade sig in i mitt hem och tog min dator. Hon har också haft kännedom om att VD Stefan Lagrell olovandes öppnat och läst min advokats mejlkorrespondens med mig. Trots detta hävdar hon till mitt ombud, även han ansluten till advokatsamfundet, att det aldrig skett. Är hennes agerande i enlighet med advokatsamfundets regler om god advokatsed?
Den 19 april 2007 kollar advokat Anna Öberg om jag betalt 43 000 kr vilket var en överenskommelse med ekonomichef Sören Wiktorsson för att SAMI inte skulle ha några ytterligare ekonomiska krav på mig. Wiktorsson svarar att så är gjort enligt vår överenskommelse, men då det på inbetalningen står att den är gjord enl. ök Sören undrar han om han blivit ”blåst”. Advokat Öbergs svarar samma dag – Nej, men det har han (Läs här 2). Det visar sig att SAMI inte agerar utifrån överenskommelsen, utan advokatÖberg väljer att hantera inbetalningen så att jag blir ”blåst” på den ingångna överenskommelsen. Förenligt med god advokatsed?
SAMI:s ombud vänder sig till mitt ombud advokat Toivo Öhman och begär att vi ska ingå en förlikning. Jag är emot detta men mitt ombud konstaterar att han aldrig sett ett smutsigare ärende och om jag inte accepterar en förlikning kommer SAMI att göra allt för att fördärva mitt och min familjs liv. Efter långa diskussioner med familjen och mitt ombud känner jag mig tvungen att ingå en förlikning som från SAMI undertecknas av advokat Anna Öberg och advokat Peter J Lindskog (Läs här 3). Av förlikningsavtalet framgår att alla tvistefrågor är slutligen reglerade. Notera att Stockholms tingsrätt i ett slutligt beslut godkänner förlikningsavtalet och att målet skrivs av. Hur Stockholms tingsrätt senare agerar och vilka domare och nämndemän som då representerar domstolen är en fråga som vi återkommer till i senare avsnitt.
Samma dag som advokat Öberg undertecknar förlikningsavtalet skriver hon ett familjärt brev till åklagare Kent Madstedt där hon konstaterar att tvistefrågorna som enligt förlikningsavtalet är slutligt reglerade inte alls är det utan avtalet som hon just undertecknat syftade till att undvika den stämning jag långt tidigare inlämnat mot SAMI (Läs här 4). Förenligt med god advokatsed?
Som tidigare nämnts upprättade advokat Anna Öberg ett PM där SAMI skulle framtvinga en samarbetsvilja med den auktoriserade revisorn Anders Lindby (Läs här 5). Av återskapad mejlkorrespondens framgår att detta skedde med hot om anmälan av revisorn till Revisorsinspektionen, hot om stämning av EY och, som SAMI själva uttrycker det i styrelseprotokoll, genom köp av vittnen. Förenligt med god advokatsed?
Advokat Anna Öbergs korrespondens i det undanhållna beslaget är mycket omfattande och utgör, efter Kammarrätten i Stockholms dom och åklagare Gunilla Sandbloms beslut, numera allmän handling. Vi kommer att fortsätta titta lite närmare på denna korrespondens i kommande avsnitt och dessutom redovisa hur hon tubbat vittnen under vittnesförhör. Fram till dess avslutar vi med ett mejl från ekonomichef Sören Wiktorsson.
Den 25 maj 2007 skriver Sören Wiktorsson att han blivit kallad till förhör på EBM. Advokat Anna Öberg svarar omgående att de skall ses innan förhöret för att gå igenom taktik. Mejlet avslutas med hälsningen ”Glad hänryckning” (Läs här 6).
Mitt ombud, advokat Bengt H Nilsson, blev oerhört upprörd över att en advokat kunde agera på det sätt han ansåg att advokat Anna Öberg gjort. Han anmälde därför henne till Advokatsamfundets ansvarsnämnd. Advokat Bengt H Nilsson blev mycket förvånad över att ansvarsnämnden accepterade hennes agerande, men även detta återkommer vi till i senare avsnitt.
Opus 32: I ett mejl daterat den 12 september 2007 till SAMI:s nuvarande VD, Stefan Lagrell, skriver advokat Anna Öberg att hon talat med EBM på morgonen och att de bett henne att ”hålla på” handlingar som ska lämnas ut i civilprocessen (Läs här 1). Efter detta spekulerar hon i varför handlingarna begärs ut och för att kunna neka att läm
Opus 32: I ett mejl daterat den 12 september 2007 till SAMI:s nuvarande VD, Stefan Lagrell, skriver advokat Anna Öberg att hon talat med EBM på morgonen och att de bett henne att ”hålla på” handlingar som ska lämnas ut i civilprocessen (Läs här 1). Efter detta spekulerar hon i varför handlingarna begärs ut och för att kunna neka att lämna ut handlingarna så menar hon att de inte behöver finnas på SAMI utan att de lika gärna kan flyttas till hennes kontor.” I så fall får väl Hans begära edition från Oebergs eller från MI-seven”. SAMI:s svar till tingsrätten, vilket upprättades av advokat Öberg, var att handlingarna inte fanns på SAMI. Då vi nu gått igenom det undanhållna beslaget ser vi att handlingarna fanns på SAMI:s mejlserver som beslagtogs av EBM i SAMI:s lokaler. Hennes påstående till Stockholms Tingsrätt var alltså en medveten lögn. Är hennes agerande förenligt med god advokatsed?
Hur advokat Öberg agerade efter att material förts över från SAMI till hennes kontor framgår tydligt i följande mejl från advokat Toivo Öhman (Läs här 2). Även här beslutade Sockolms Tingsrätt att de begärda anteckningsblocken SAMI försökt undanhålla genom att placera dem på advokat Öbergs kontor skulle lämnas ut. Då vi slutligen fick ut dem visade det sig att merparten sidor i kollegieblocken hade avlägsnats. Förenligt med god advokatsed?
Som framgår av nästa återskapade mejl från advokat Öberg har hon upprättat ett PM som hon anser bör komma från SAMI:s ledning. Här framgår att hennes övergripande mål är att vinna processerna mot Hans Lindström (Läs här 3). Detta förklarar även hennes PM, som presenterades i förra avsnittet, där hon vill ”framtvinga” en samarbetsvilja med den auktoriserade revisorn Anders Lindby. Hennes övergripande mål och hoten om anmälan till Revisorsinspektionen ska jämföras med vad hon tidigare anförde inför SAMI:s styrelse där hon påstod att en polisanmälan inte skulle leda till något åtal (Läs här 4). Förenligt med god advokatsed?
Som jag tidigare nämnt har omfattande hot mot mig och min familj förekommit kopplade till SAMI:s agerande. Då jag plötsligt erhöll tveksamma uppgifter och hot från en anställd på SAMI som var behjälplig med mina privata verksamheter, som hon fakturerade från sitt privata bolag och utförde på sin fritid, utan koppling till SAMI blev jag förvånad. I det återskapade materialet ser jag nu att de brev med hot hon skickat till mig var upprättade av advokat Anna Öberg och sanktionerade av VD Stefan Lagrell (Läs här 5). Vilka som betalade för advokat Anna Öbergs tjänster behöver jag knappast upprepa. Förenligt med god advokatsed?
Att advokat Anna Öberg även upprättar manus för VD Stefan Lagrell där hon instruerar honom hur SAMI ska komma ur mitt anställningsavtal och slippa betala avtalat avgångsvederlag framgår även det av mejl VD Stefan Lagrell försökt att undanröja (Läs här 6). Dessutom vill advokat Öberg ge VD Stefan Lagrell fördelar gentemot SAMI:s styrelse genom att uppmana honom att införa en text i hans arbetsbeskrivning (Läs här 7). Är det Lagrell eller SAMI:s styrelse hon företräder? Vem som får betala…….. Förenligt med god advokatsed?
För denna gång avslutar vi med ett mejl där advokat Anna Öberg uppmanar VD-sekreteraren Jackie Gazzi Holst att undanröja material ur SAMI:s styrelsepärmar där alla originalhandlingar, protokoll och rapporter arkiverades. Detta för att EBM:s utredare polismannen Magnus Östanbäck har hört av sig och är på väg att hämta dem (Läs här 8). Förenligt med god advokatsed? I detta sammanhang kan nämnas att åklagare Kent Madstedt inför domstolarna hävdade att inget material i beslagtagna styrelsepärmar från SAMI hade kunnat manipuleras. Detta återkommer vi till i ett kommande avsnitt.
Ni får ursäkta att jag upprepar frasen förenligt med god advokatsed, men detta är en central fråga för ett fungerande rättssamhälle. För att vara advokat måste man vara upptagen i advokatsamfundet och följa de regler som samfundet instiftat för vad som är god advokatsed. Grundregeln lyder- en advokat får inte främja orätt. Det är också advokatsamfundet som har rätt att utdela sanktioner då detta regelverk inte följs. I det nu aktuella fallet har advokat Anna Öberg blivit anmäld av sin kollega advokat Bengt H Nilsson för att ha överträtt detta regelverk. Advokatsamfundet valde att inte agera på denna anmälan. Man kan undra om samfundets disciplinnämnd kommit fram till samma slutsats om de hade fått ta del av det material som nu sett dagens ljus.
Opus 33: Att musiker skulle höra av sig och ha synpunkter på de uppgifter vi publicerar hade vi räknat med innan vi startade hemsidan. Att den geografiska spridningen var så omfattande, utanför Sveriges gränser, med inkommen kritik om hur SAMI numera hanterar upphovsrättsersättningar, hade vi inte förväntat oss.
Att jurister, advokater,
Opus 33: Att musiker skulle höra av sig och ha synpunkter på de uppgifter vi publicerar hade vi räknat med innan vi startade hemsidan. Att den geografiska spridningen var så omfattande, utanför Sveriges gränser, med inkommen kritik om hur SAMI numera hanterar upphovsrättsersättningar, hade vi inte förväntat oss.
Att jurister, advokater, skådespelare och personer utanför musikbranschen skulle kontakta oss hade vi inte heller räknat med. Hittills är det bara positiva och förvånade kommentarer som enstämmigt fördömer hat, hot och maktmissbruk. Endast en negativ röst har vi fram till dags datum fått ta del av och hennes inspel redogör vi för i slutet av detta avsnitt.
Nedan ett axplock av kommentarer:
- Läste om hur en journalist blivit behandlad av SAMI och SR. Ännu ett lågvattenmärke av Public Service, om det stämmer. Att SAMI:s ledning agerade så var kanske inte så förvånande då jag följde vad man skrev om hans rapportering.
- Svensk korruption i dess prydno. Allt tyder på att fängelsedomen mot Lindström är ett justitiemord, som borde leda till ett rejält skadestånd.
- Massa mygel och massor av undanhållna dokument. Och dessa ……….. ska företräda oss.
- Det är först när kollapsen blir offentlig som ett korrupt rättsväsende orkar göra något åt det.
- Agerandet av SAMI:s ombud är stötande och långt ifrån de värderingar som ligger till grund för min yrkesverksamhet.
- Grattis också till utgivningsbeviset! Det kan ju kanske ge ytterligare bidrag till uppgifter om falsarierna.
- Ojojoj…helt otroligt alltihop.
- Vilken vändning! Jag har ofta funderat över vart Gulbrandsen tog vägen. Nu vet jag! Det måste vara en för honom stor tragedi att bli utsatt för övergrepp från både den egna sidan och det mäktiga SAMI! Inget dock mot vad du blev utsatt för!!
- Jag tycker det borde bli en reaktion från någon vettig person i beslutande ställning. Undrar om tidningarna vågar göra något?
Detta är en liten del av alla de reaktioner vi hittills fått på det publicerade materialet.
Hur var det då med den negativa synpunkten? Den läste jag på en FB-sida som hade länkat Falskspel.se med egna kommentarer. Det var jazzsångerskan Lina Nyberg som påstod att det var olagligt att publicera de uppgifter som efter Kammarrättens dom och överåklagare Gunilla Sandbloms beslut utgör allmän handling. Dessutom påstod hon att publiceringen utgjorde förtal. Kanske inte så konstigt då hon var en av upphovsmännen till FB-sidan där jag och min familj dödshotades. Hon valde att själv ta bort sitt inlägg efter några timmar.
Efter detta korta mellanspel är vi redo att fortsätta vår granskning och publicera ännu fler handlingar som visar på Artistfackens Falskspel och Rättsväsendets Moraliska Kollaps. Om ni tyckte att det som hittills publicerats var anmärkningsvärt kan vi lova en sak. Det kommer att bli betydligt värre.
Opus 34: Felaktigt fällande domar i brottmål är ett mycket allvarligt missförhållande i ett land som vill kalla sig för rättsstat. Det är därför anmärkningsvärt att Högsta Domstolens (HD) tidigare högsta företrädare justitierådet Stefan Lindskog öppet deklarerar att resningsärenden inte hör hemma i HD, trots att det i svensk lagstiftning
Opus 34: Felaktigt fällande domar i brottmål är ett mycket allvarligt missförhållande i ett land som vill kalla sig för rättsstat. Det är därför anmärkningsvärt att Högsta Domstolens (HD) tidigare högsta företrädare justitierådet Stefan Lindskog öppet deklarerar att resningsärenden inte hör hemma i HD, trots att det i svensk lagstiftning framgår att det är där resningsärenden ska hanteras. Att Lindskog dessutom konstaterar att HD:s domare inte är de bästa på att bedöma de svåra bevisfrågor som kan uppkomma i resningsärenden borde leda till att våra lagstiftande riksdagsledamöter slutar att kalla vårt land rättssäkert och vidtar nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Lindskogs uttalanden finns här (Länk till video).
Vi har i opus 29 tidigare nämnt hur Polismyndighetens önskemål om att tillsätta en utredning av sig själva underkändes av Sveriges riksdag. Att en domstol däremot ska granska andra domstolars domar anser Riksdagen är riktigt, även om det är känt sedan lång tid tillbaka, genom Justitiekanslerns rapport, att antalet felaktiga domar i Sveriges domstolar är omfattande.
I Sverige är det exempelvis 8 gånger svårare att få resning vid en felaktig dom än i Norge. Beror det på att Norska domstolar struntar i rättssäkra beslut och att Svenska domstolar är mycket bättre? Självfallet inte. I Norge har man sedan 2004 infört ett fristående resningsinstitut ”Gjenopptakelsekommisjonen” som inte är kopplat till de dömande domstolarna eller till åklagarväsendet. I den debatt som fördes inför införandet av resningsinstitutet sneglade lagstiftaren på den Svenska modellen. Man konstaterade dock att ett sådant system inte skulle vinna medborgarnas förtroende och allmänhetens respekt då det Svenska systemet inte var fristående från domstolarna eller åklagarmyndigheten och därmed inte kunde sägas vara opartiskt.
En annan fråga som även den är väsentlig då vi kommer att fortsätta att gå igenom de handlingar som åklagare Kent Madstedt undanhöll domstolarna är vilka som utgör domare i Svenska domstolar. I Sverige har vi nämndemannadomare som alla utses av de politiska partierna. Kritiken mot detta system förekommer med jämna mellanrum i media, exempelvis då nämndemän från SD sitter i Migrationsdomstolen eller nämndemän från MP verkar i Mark och miljödomstolen. Många är exemplen då vi häpnat över domstolsbeslut, exempelvis misshandelsdomen från Solna tingsrätt där en man friades för att han kom från en ”fin familj” (Läs här 1). Parallellt med detta hör vi inte sällan politiker som hävdar att vi har fristående opolitiska domstolar, särskilt då andra länders juridiska system kritiseras.
Efter att en dom vunnit laga kraft inträder en intressant princip som i dagligt tal kallas orubblighetsprincipen. Denna princip lutar sig domstolar och åklagare emot för att domar inte ska kunna ifrågasättas eller ändras. Inte heller de myndigheter och institutioner vars arbete ligger bakom de lagakraftvunna domarna ska kunna kritiseras och förhoppningen är naturligtvis att rättssystemet inte ska kritiseras. Orubblighetsprincipen är bl.a. till för att upprätthålla domstolarnas auktoritet, vilket även HD:s företrädare klart deklarerat.
Varför nämner jag då detta i ett avsnitt om Artistfackens falskspel och Rättsväsendets moraliska kollaps?
Problem uppstår följaktligen om det efter en dom framkommer att en åklagare undanhållit förundersökningsmaterial, i strid med gällande rätt, och att detta lett till ett felaktigt åtal och en felaktig fällande dom. Vad är då bäst för att upprätthålla åklagarmyndighetens rykte och acceptans hos medborgarna? Att bibehålla orubblighetsprincipen och offra en felaktigt dömd eller låta åklagarens hantering korrigeras med tappat förtroende för rättssystemet (vilket självfallet inte behöver vara fallet). Svaret borde vara givet men det är tyvärr inte så i praktiken. Samma sak gäller för domarnas yrkesverksamhet och deras krav på oberoende.
Fel använt innebär orubblighetsprincipen att domstolar och åklagare legitimerar brottsliga- och klandervärda gärningar genom att acceptera en ifrågasatt princip med risk för att döma oskyldiga och skada allmänhetens förtroende för rättssystemet. Lindskogs påstående om att resningsärenden inte hör hemma i HD blir tillsammans med det material vi tack vare EBM:s visselblåsare nu har tillgång till, helt surrealistiskt. Som ni förstår återkommer vi till detta i kommande avsnitt.
Opus 35: De senaste åren har jäv i olika former förekommit hos Svenska myndigheter vilket rapporterats i media. Exempelvis fick alla tre Riksrevisorerna avgå 2016-17 på grund av jäv efter misstänkta oegentligheter där revisorerna gynnat närstående och låtit utomstående påverka granskningar m.m. (Läs här 1). Att alla tre Riksrevisorerna f
Opus 35: De senaste åren har jäv i olika former förekommit hos Svenska myndigheter vilket rapporterats i media. Exempelvis fick alla tre Riksrevisorerna avgå 2016-17 på grund av jäv efter misstänkta oegentligheter där revisorerna gynnat närstående och låtit utomstående påverka granskningar m.m. (Läs här 1). Att alla tre Riksrevisorerna fick avgå på grund av jäv är naturligtvis illa för Riksrevisionen vilken är en myndighet som lyder direkt under riksdagen och har som uppgift att granska andra myndigheters användning av våra gemensamma skattemedel. Att deras motto dessutom är öppenhet, professionalism och oberoende, rimmar illa med det inträffade.
Andra myndigheter som haft betydande problem med jäv enligt medial rapportering är exempelvis Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket m.fl. Nu senast är det Polismyndighetens chefer som står i centrum för nya jävsavslöjanden.
Det var med stort intresse vi tog del av domarnas svar på frågan om det förelåg jäv i någon form då huvudförhandlingen hade startats. Rättens ordförande Anne-Britt Jansson påstod att den enda händelse som hon kunde erinra sig var att hon träffat familjen Bolme för många år sedan då de hade hyrt ett hus ute i skärgården. De kände inte varandra, umgicks inte och detta var enda gången de hade träffats, så något jäv förelåg inte trots att Tomas Bolme var ett centralt vittne. Långt senare träffade mitt ombud Börje Leidhammar och jag Bolme vid ett möte på Stadsteatern. Han konstaterade då att han väl kände både Ann-Britt Jansson och hennes man och att han senast för någon vecka sedan träffat hennes make. Den andra lagfarna domaren, Manne Heimer, hade inga problem med jäv, enligt honom själv. Efter att domen vunnit laga kraft började han att arbeta på Regeringskansliet men detta är en annan historia som vi kommer att återkomma till.
De två socialdemokratiska nämndemännen, Ulla Molin och Claudio Crevatin, hade enligt dem själva inga jävsproblem. Att det var ett LO-förbund som låg bakom anmälan och att LO är med och finansierar deras politiska parti, samt andra kopplingar partiet har till de fackliga organisationerna, berördes inte. Detta är något vi återkommer till.
Den moderate nämndemannen, Anders Alvenbäck, hade inga jävsproblem enligt honom själv. Här kan noteras att han var den enda domaren med skiljaktig mening vilket kan läsas här (Läs här 2).
Ingrid Bergström-Levander, som representerade vänsterpartiet, hade enligt henne själv inte några problem med jäv. Visserligen hade hon träffat det centrala vittnet Pierre Ström en enda gång på en konferens på Djurönäset för länge sedan men de hade bara presenterat sig och aldrig umgåtts efter det.
Därför var det med viss förvåning mitt ombud och jag ser att nämndeman Levander i rättssalen glatt vinkar till Ström efter att han vittnat under ed vid huvudförhandlingen. Efter detta började ett visst arbete, vilket tog någon månad, med att undersöka om det fanns några ytterligare kopplingar mellan nämndemannen och vittnet. Resultatet var nedslående. Domaren och vittnet hade arbetat ihop, åkt tillsammans på valturné och jobbat ihop på valupptakter vilket hon själv redogör för i Vänsterpartiets kandidatpresentationer för Riksdagslistan (Läs här 3). Hade hon bara talat sanning vid huvudförhandlingen hade hon fått lämna för jäv, men det ville hon uppenbarligen inte.
Advokaten och hedersmannen Toivo Öhman tyckte så här då jag informerade honom om jävet (Läs här 4). Även åklagare Kent Madstedt konstaterade att nämndemannen endast hade uppgivit att de hade träffats vid en konferens (Läs här 5). Han tyckte dock att det inte var så mycket att bråka om, vilket kanske inte var så konstigt då vi nu vet att han själv undanhöll information och handlingar för domstolen.
Anmälan om jäv inlämnades av mitt ombud Börje Leidhammar den 25 mars 2014 och naturligtvis beslutade domstolen att något jäv inte hade förekommit (Läs här 6).
Hur Svea Hovrätt hanterade att en nämndeman som var vice ordförande i Västerås musiksällskap erhållit utbetalningar från SAMI till sällskapets fackklubb återkommer vi till i ett senare avsnitt. Där kommer även att redovisas hur hovrättsrådet Fredrik Ludwigs i ett telefonsamtal med mig hävdar att ”svartarbete” kan användas för försörjning om en ifrågasatt dom hindrar någon från att arbeta.
Opus 36: Upphovsrätten är en individuell grundlagsskyddad rättighet för den som är upphovsman till ett verk. Även de som framför ett verk erhåller en individuell rätt enligt Upphovsrättslagen. Denna individuella rättighet kan upplåtas eller överlåtas av den person, och endast den person, som erhållit rättigheten. Då de fackliga organisati
Opus 36: Upphovsrätten är en individuell grundlagsskyddad rättighet för den som är upphovsman till ett verk. Även de som framför ett verk erhåller en individuell rätt enligt Upphovsrättslagen. Denna individuella rättighet kan upplåtas eller överlåtas av den person, och endast den person, som erhållit rättigheten. Då de fackliga organisationerna gjorde anspråk på att föra över rättighetsmedel till fackförbunden uppstod en konflikt där jag menade att det saknades lagstöd för fackens anspråk. Det ät rättighetshavarnas pengar som överlåtits på SAMI, och enligt SAMIs egna stadgar skall dessa medel tillfalla just rättighetshavarna. Fackförbunden disponerade inte över dessa medel enligt de kollektivavtal som fungerar som styrdokument. Förbunden har inte heller rätt att överföra rättigheter till sig själva. Anslutningsavtalet till SAMI kan läsas här (Läs här 1).
Det var därför med viss förvåning jag informeras om att Västmanlandsmusiken, där nämndemannen Sune Israelsson var vice ordförande, hade erhållit en fullmakt för kollektiva ersättningar från SAMI (Läs här 2). Numera vet vi att fackklubben på ovan nämnda institution ingick ett avtal med SAMI där kollektiva ersättningar skulle betalas ut till fackklubben. Detta innebär att SAMI ignorerade sina egna stadgar, sitt eget anslutningsavtal och, vilket är det allvarligaste i sammanhanget, gällande rätt. Detta för att kunna överlåta insamlade ersättningar som SAMI inte kunnat identifiera på individuella rättighetshavare. Dessa medel tillhör fortfarande rättighetshavarna. De ska, enligt SAMIs stadgar fördelas så att samtliga rättighetshavare kan ta del av medlen. De får inte föras över till lokala fackklubbar, även om mottageren friskriver SAMI från framtida krav på grund av oriktiga utbetalningar. När jag blev varse om SAMI:s och fackens agerande informerade jag arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst om hanteringen. Då SAMI begärde att den som erhöll de kollektiva ersättningarna skulle ”överta” ansvaret för eventuella framtida krav som kunde komma från rättighetshavare som insåg att de blivit lurade, avrådde Svensk Scenkonst sina medlemmar att underteckna SAMI:s utsända fullmakt för utbetalningarna (Läs här 3). Att SAMI sedan betalade ut motsvande medel, i strid med gällande rätt, till de lokala fackklubbarna är givetvis minst sagt tvivelaktigt. Detta är något vi återkommer till.
Nämndemannen Sune Israelsson fortsatte att hävda att han var omedveten om SAMI:s utbetalningar. Hovrättsrådet Ludwigs meddelade vid huvudförhandlingen att han varit i kontakt med Israelsson som försäkrat att han (Israelsson) inte över huvud taget ägde kännedom om vad som förevarit. (Läs här 4). Inte förrän kontakt hade skett med ledningen för Västmanlandsmusiken, som hade erhållit Svensk Scenkonsts utskick, konstaterade rättens ordförande Ludwigs att nämndeman Israelsson kände till transaktionerna och utsända handlingar. Självklart skulle detta ha anmälts redan innan huvudförhandlingen. För er som vill veta mer om de drivkrafter som får nämndemän att acceptera uppdrag de definitivt bort låta bli att tacka ja till kommer här en liten presentation av en nämndeman som tyckte det var intressant att dryga ut sin pension efter sin 80-års dag (Läs här 5), även om det fanns fog att ifrågasätta honom för jäv.
Hur var det då med övriga domare som hävdat att inget jäv förelåg. Hovrättsrådet Marianne Åbyhammar visade sig vara god vän med ett centralt vittne som under ed hördes vid hovrättsförhandlingen. Den moderata nämndemannen Christina H Gardos visade sig ha kopplingar till Nalen som drivs av SAMI, vilket hon av en tillfällighet informerade om i en paus vid slutet av förhandlingen. Ännu en gång tyckte åklagaren att något jäv inte var så mycket att bråka om.
Då vi till slut fått ut det av åklagaren undanhållna förundersökningsmaterialet kontaktade jag Fredrik Ludwigs för att informera honom om det som hade framkommit genom det material som Ekobrottsmyndigheten tvingats lämna ut, efter Kammarrätten i Stockholms dom. I stället för att verka för att korrigera tidigare övergrepp och felaktigheter rådde han mig till att söka skuldsanering eftersom den dom han medverkat till gjort att jag av SAMI tvingats i personlig konkurs och fått skulder som jag skulle få bära livet ut. Han menade att det fanns lagstöd för detta och sade att det var min möjlighet att komma tillrätta med effekten av domen han varit delaktig i. Detta även efter åklagarens falskspel och försök att undanröja bevisning. Hela första samtalet med hovrättsrådet Ludwigs finns här (Ljud 1).
Hur blev det då med Fredrik Ludwigs råd om skuldsanering? På Kronofogdemyndigheten, där jag ansökte om skuldsanering tyckte man att det var ”stötande” att jag ansökte eftersom jag blivit dömd för allvarlig ekonomisk brottslighet(om man kan kalla att betala ut korrekta upphovsrättsersättningar till rättighetshavarna i enlighet med gällande rätt och SAMI:s stadgar, för allvarlig ekonomisk brottslighet). Då beslutet överklagades till Attunda tingsrätt gav de samma besked. Kvar fanns möjligheten att ansöka om prövningstillstånd hos Svea hovrätt, vars hovrättsråd hade rekommenderat mig att vidta denna åtgärd. Ansökan om prövningstillstånd finns här. (Läs här 6). Som ni kan se bifogades ljudupptagningen från samtalet med Ludwigs med ansökan, så att hovrätten skulle inse varifrån rekommendationen hade kommit. Självfallet erhöll jag inte något prövningstillstånd. Hovrättsrådet fortsatte i stället på den inslagna vägen med att lämna ytterligare oriktiga uppgifter. Detta var precis det som tidigare hänt då vi begärde klarhet i huruvida något jäv förelåg.
Vad gör då Ludwigs nu för tiden? Jo; han verkar som hovrättsråd vid Mark och Miljööverdomstolen, vilket kanske kan vara bra att veta.
Opus 37: Om man som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten tar ett beslut som det begärs överprövning på överprövas detta beslut av en annan åklagare vid samma myndighet. Systemet kan innebära att lojaliteter prövas och att tidsfrister för att överklaga beslutet till domstol löper ut. Detta insåg jag när åklagare Gunilla Sandblom tog sitt bes
Opus 37: Om man som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten tar ett beslut som det begärs överprövning på överprövas detta beslut av en annan åklagare vid samma myndighet. Systemet kan innebära att lojaliteter prövas och att tidsfrister för att överklaga beslutet till domstol löper ut. Detta insåg jag när åklagare Gunilla Sandblom tog sitt beslut om att sekretessbelägga material vi hade rätt att erhålla. Efter kontakt med överåklagarens kansli på EBM, vilka skulle ha överprövat Sandbloms beslut, insåg jag att en överprövning skulle ta så lång tid att detta hade omöjliggjort ett överklagande till domstol. Därför överklagades hennes beslut direkt till Kammarrätten i Stockholm som efter 7 månader kom fram till att hennes beslut var felaktigt (Läs här 1).
Efter ytterligare obstruktioner från Sandblom lämnar hon ut det material som inte diarieförts av myndigheten och som enligt Sandbloms kollega på EBM åklagare Madstedt inte existerade. För att understryka att det material som säkrats på SAMI i en husrannsakan inte existerade lät Madstedt, vilken var förundersökningsledare, sin kollega kammaråklagare Martin Tidén att besluta om en ny husrannsakan på grund av teknikfel samtidigt som man lämnade servrar som skulle säkras kvar på SAMI samt informerade samt informerade SAMI:s ledning om att man skulle återkomma senare (Läs här 2). Ett skolexempel på hur polisiärt arbete ej ska fungera.
Efter Kammarrättens dom väljer åklagare Sandblom att lämna ut det kompletta materialet som hon tidigare sekretessbelagt. Detta gör hon utan att göra en sekretessprövning, vilket hon är skyldig att göra enligt lag. Det är nu hon förklarar att hon får ta konsekvenserna för en orimlig lagstiftning (Lyssna här 1). Hon reflekterar inte över att hennes agerande innebär att källskyddat material plötsligt blir allmän handling. Hon säger sig även ta konsekvenserna över att SAMI:s avräkningar till rättighetshavarna blir offentliga, att advokatsekretess bryts och att personer med skyddad identitet plötsligt exponeras i en allmän handling. Det är förståligt att åklagare Sandblom inte vill överlämna ett skriftligt beslut om detta utan i ett telefonsamtal med mig uppger att beslutet var muntligt även om det i handlingar från polisen Leif Oja framgår att det var Gunilla Sandblom som beslutade om att lämna ut materialet utan att sekretesspröva det först (Läs här 3).
Vad innehåller då materialet som numera är allmän handling? Förutom det som vi i tidigare avsnitt redogjort för innehåller materialet:
Att åklagare Gunilla Sandblom nu lämnat ut detta material utan att sekretesspröva det menar Sandblom att hon får ta konsekvenserna av och att Svensk lagstiftning är orimlig. Hade det inte varit bättre att EBM och Kent Madstedt redan från början hade följt gällande rätt och redovisat hela utredningsmaterialet? Men då hade Madstedt inte kunnat väcka åtal och erhålla ytterligare löneförmåner och andra förmåner vilka vi kommer att redovisa i senare avsnitt.
Opus 38: Att ekobrottsmyndigheten och åklagare Kent Madstedt accepterade ekonomiskt bistånd till två advokater som skulle biträda honom om detta ledde till åtal, framgår av avsnittet opus 12. Detta utan att någon domstol beslutat om att EBM kunde erhålla finansiellt stöd från en privat aktör med mycket nära koppling till det fackförbund
Opus 38: Att ekobrottsmyndigheten och åklagare Kent Madstedt accepterade ekonomiskt bistånd till två advokater som skulle biträda honom om detta ledde till åtal, framgår av avsnittet opus 12. Detta utan att någon domstol beslutat om att EBM kunde erhålla finansiellt stöd från en privat aktör med mycket nära koppling till det fackförbund i LO-kretsen som önskade överföra rättigheter och rättighetshavarnas ersättningar till sig själva, vilket stred mot SAMI:s stadgar och gällande rätt. För att de fackliga organisationerna skulle lyckas med detta var de tvungna att till varje pris röja sin dåvarande VD ur vägen. Att SAMI bekostade två advokater för att bistå åklagare Madstedt innebar att de hade ett möjligt påtryckningsmedel gentemot åklagaren. En objektiv åklagare hade aldrig satt sig i en sådan situation. I efterhand visade det sig att åklagaren och EBM istället för objektivitet valde en annan väg.
Vid huvudförhandlingarna framkom att en ny husrannsakan hade genomförts i SAMI:s lokaler på grund av teknikfel vid en tidigare husrannsakan. Beslutet att detta skulle genomföras togs av dåvarande kammaråklagare Martin Tidén. Han återfinns på bilden ovan (Läs här 1). Enligt åklagare Kent Madstedt gjorde misslyckandet vid den tidigare husrannsakan att inget material kunde säkras, på grund av teknikfel. Madstedt kunde inte redogöra för vad teknikfelet bestod i men hävdade att ingen onaturlig radering av material skett mellan tidpunkterna för de båda husrannsakningarna (Lyssna här 1). Idag vet vi att detta var en medveten lögn inför domstolarna, att åklagare Madstedt inte diarieförde det första beslaget och dessutom försökte undanröja det från myndigheten. Båda poliserna från EBM som medverkade vid husrannsakningarna vittnade under ed vid huvudförhandlingarna. Polisman Leif Oja valde att inte komma ihåg något trots att den påstått misslyckade åtgärden pågick i 5 timmar (Lyssna här 2). Den andre polismannen, Magnus Östanbäck, ville först inte komma ihåg men drog sedan till med att Oja hade fel grejer med sig (Lyssna här 3). Tack till beslagshandläggaren och visselblåsaren Britten på EBM som uppmärksammade oss på hur detta gått till och att både åklagare och polismän valt att lämna oriktiga uppgifter till domstolen. Att kammaråklagare Martin Tidéns beslut syftade till att åklagare och polismännens uppgifter skulle ge sken av att inget material säkrats vid första tillfället framgår idag då vi nu förfogar över både det ”misslyckade” undangömda beslaget och det beslag som åklagare Madstedt önskade skulle presenteras vid huvudförhandlingarna.
Genom att jämföra det ”icke existerande beslaget” med det beslag som gjordes ca tre veckor senare kan vi väl dokumentera vad som SAMI raderade under tiden mellan de två husrannsakningarna. Totalt har man mellan husrannsakningarna raderat 24 hemkataloger där allt material om betalda vittnen, undanröjande av bevisning, organiserad mened, utbetalningar till lokala fackklubbar har undanröjts i förhoppning om att materialet aldrig skulle se dagens ljus. Detta trodde säkert även åklagare Madstedt då han till domstolen påstod att ingen onaturlig radering av material skett på SAMI.
Hur kan vi då med säkerhet hävda att Madstedt kände till den omfattande raderingen trots att han till domstolen hävdade något annat? I hovrätten vittnade en SR-journalist under ed och konstaterade att hans källor hade uppgett att en omfattande radering av material hade utförts av SAMI för att undanröja bevisning. Då åklagare Madstedt ville att journalisten skulle avslöja källan gick rättens ordförande in och avbröt honom med hänvisning till uppgiftslämnares källskydd. Journalisten påpekade då att ”det var ju du” och riktade sig till åklagare Madstedt. Journalisten redogjorde efter detta om hur, när och vilka uppgifter som hade lämnats av Madstedt om radering av material (Lyssna här 4). Trots vittnesmålet och sina lämnade uppgifter till journalisten fortsatte Madstedt att hävda att ingen radering av bevisning skett. Idag vet vi att detta var en medveten lögn, inför domstolarna.
Efter att vi redovisat jävsförhållanden och förmodad korruption kommer vi mer specifikt att återkomma till vad det raderade materialet innehåller och på vilket sätt SAMI fram tills idag undanhållit rättighetshavarna substantiella belopp de hade rätt att erhålla.
Den 21 februari i år talade jag med överåklagare Katarina Tidén (bild ovan) på EBM efter att hon i ett överprövningsärende beslutade om att inte ändra ett nedläggningsbeslut som tagits av en annan åklagare på EBM. Ärendet hade kopplingar till SAMI som varit i kontakt med konkursförvaltaren Lars Ederwall vilken på oriktiga grunder försatt ett bolag i konkurs samtidigt som han lämnade oriktiga uppgifter i en anmälan till EBM. Efter en utredning av EBM i Umeå lades förundersökningen ner och ansvarit åklagare Lars Kulin kontaktade mig med en uppmaning att anmäla en person som varit i kontakt med konkursförvaltaren samt konkursförvaltaren (Läs här 2). Som framgår av anmälan var det bland andra SAMI och konkursförvaltaren som hade varit i kontakt före han upprättade sin felaktiga anmälan vilken innehöll en oriktig förvaltarberättelse. Att överåklagare Katarina Tidén tar ett beslut i vilket hon hänvisar till ett ärende där hennes make åklagare Martin Tidén tidigare varit delaktig är självfallet jäv(Läs här 3). Ärendet som jag anmälde har i skrivande stund lett till ett åtal rörande grovt bokföringsbrott. Fortsättningen kommer att kommenteras på Falskspel.se.
Att åklagare vid EBM ”granskar” sina åklagarkollegor på samma myndighet är självfallet ett minst sagt tveksamt system. Att överåklagare Tidén är bekant med åklagare Kent Madstedt och släkt med åklagare Martin Tidén framgår av samtalet vi hade (Lyssna här 5). Av samma samtal framgår att hennes beslut kan överprövas av Riksåklagaren men att det är föga troligt, om inte omöjligt, att jag skulle nå framgång där. Att genom sitt nedläggningsbeslut inte beivrat att sälja egendom man inte äger, att inte erlägga stämpelskatt på över 1 miljon kronor, att det är OK att registrera felaktiga ägarförhållanden hos lantmäteriet och mycket annat är inte något som verkar bekomma henne. Inte heller bekymrar det henne att hon som överåklagare hos EBM ska granska sina kollegor och släktingar.
Medan jag sitter och skriver detta har jag lyssnat på utredaren Runar Vikstens rapport om jäv inom polisledningen. -Jag ser mycket allvarligt på detta, säger justitieminister Gunnar Strömmer om rapporten. Jäv ska inte finnas i svenska myndigheter. Detta säger han medan det pågår en utbredd vänskapskorruption som sprider sig i samhället, vilket vi tidigare visat prov på.
Samtidigt som detta pågår inser jag att en skattefinansierad överåklagare är helt nöjd med att skattebetalarna går miste om 1 miljon i stämpelskatt och att väldokumenterade brott läggs åt sidan. Om det beror på att hennes make var delaktig i SAMI-utredningen eller om det berodde på andra vänskapsband inom Ekobrottsmyndigheten kommer aldrig att komma till allmänhetens kännedom. Detta kan jag i alla fall med säkerhet konstatera.
Opus 39: Att vi musiker som har medverkat på inspelningar som används av Spotify inte erhåller någon ersättning är sedan länge känt inom yrkeskåren. Intresset från SAMI att inkassera och fördela ersättningar från musiktjänsten Spotify verkar vara minst sagt svalt. Detta trots alla de fullmakter SAMI samlat in från rättighetshavarna där m
Opus 39: Att vi musiker som har medverkat på inspelningar som används av Spotify inte erhåller någon ersättning är sedan länge känt inom yrkeskåren. Intresset från SAMI att inkassera och fördela ersättningar från musiktjänsten Spotify verkar vara minst sagt svalt. Detta trots alla de fullmakter SAMI samlat in från rättighetshavarna där man förbinder sig att tillgodogöra rättighetshavarens ekonomiska rättigheter. SAMI:s ordförande Jan Granvik, tillika ordförande i LO-förbundet Svenska Musikerförbundet (SMF), uttalar sig i ett inslag från SVT att av 1,6 miljarder utbetalade från Spotify går 0 kronor till de utövande konstnärer som givit SAMI sin fullmakt att representera dem (Läs här 1). Vad Granvik väljer att inte nämna i inslaget är att SMF har skrivit ett avtal med Spotify där streamingtjänsten ska inbetala ett lika stort belopp till SMF:s krisfond som andra bidragsgivare tillsammans bidrar med. Att SAMI sedan tar 2 miljoner kronor av musikernas rättighetsersättningar och för över till SMF framgår av en väl dold not i SAMI:s årsredovisningar (Läs här2). Hade det inte varit bättre att rättighetshavarna själva fick sina lagstadgade ersättningar direkt från Spotify genom SAMI, så hade de kunnat stötta SMF:s fond, i fall de önskat det?
Svenska Dagbladet har publicerat en väl genomarbetad artikelserie där det i detalj framgår hur organiserad brottslighet använder Spotify för att tvätta pengar och erhålla felaktiga utbetalningar genom att ”blåsa” Spotify (Läs här 3). Nu är det ju inte bara Spotify man blåser utan även de professionella rättighetshavare som har musiken som sitt levebröd. Resultatet av detta är uppenbart då intäkter försvinner ur det upphovsrättsliga system som lagstiftare infört för att musiker och utövande konstnärer ska kunna livnära sig på sitt yrke. Är det detta SMF och SAMI vill då man inte tar strid för de lagstadgade rättigheter utövande konstnärer erhållit genom Svensk och internationell lagstiftning?
Redan 2003 började en intern diskussion inom SAMI hur rättigheter skulle kunna administreras och skyddas i en digital miljö. Två initiativ startades som kallades DigFi och MI-7. Här skulle digitala nyttjanden kunna följas och intäktsströmmar fördelas med stor precision. Redan då ringde varningsklockor om hur oseriösa aktörer försökte lägga beslag på upphovsrättsersättningar. Som framgår av opus 20 överfördes DigFi, som av styrelsen värderades till 5 miljoner kronor vilket framgår av SAMI:s årsredovisningar, för en krona till SMF. Även MI-7:s värde förändrades från 30 miljoner till 0 kr från ett bokslut till ett annat, vilket även det framgår i opus 20. Av materialet vi nu erhållit kan läsas att styrelse och VD Stefan Lagrell ansåg det viktigare att dölja köpeskillingen för MI-7 för medlemmarna än att använda tjänsten för att administrera rättigheter på ett korrekt sätt (Läs här 4). Det var uppenbarligen ”mycket brådis” att blåsa rättighetshavarna ännu en gång.
Det som nu sker med kriminellas övertagande av rättighetssystem, välfärdsystem och infiltrering i rättsväsende och politiska sammanslutningar hade naturligtvis kunnat undvikas, om gällande lagstiftning, rättspraxis och vanlig anständighet hade iaktagits. Vi måste påminna oss om att dessa lagar och principer finns till för att bibehålla och utveckla vårt demokratiska samhälle. Låt oss komma ihåg att det jag beskrivit aldrig hade kunnat ske utan nära samarbete mellan de parter som enligt lag skall agera helt fristående från varandra. Därför har själva systemet som är skapat för att upprätthålla lag och ordning satts ur spel. Att genom falskspel, påverkanskampanjer och vänskapskorruption ta kontrollen över väl fungerande system och organisationer slår tillbaka mot det demokratiska samhället. Det borde både SAMI:s VD och ordförande samt åklagare vid EBM funderat på innan man försökte undanröja material som idag, tack vare visselblåsaren på EBM, sett dagens ljus. Därför är detta agerande så mycket värre än man först inser.
Opus 40: Olle Niklasson kallar sig själv för Sveriges ledande musikteknikjournalist (Läs här 1). Av kollegor i branschen har jag fått lära mig att han har ett annat tillmäle. Av dem kallas han kort och gott, Sur- Olle. Redan under min tid på SAMI fick Olle i uppdrag att skriva en artikel för vår medlemstidning Intermezzo. Efter detta kom
Opus 40: Olle Niklasson kallar sig själv för Sveriges ledande musikteknikjournalist (Läs här 1). Av kollegor i branschen har jag fått lära mig att han har ett annat tillmäle. Av dem kallas han kort och gott, Sur- Olle. Redan under min tid på SAMI fick Olle i uppdrag att skriva en artikel för vår medlemstidning Intermezzo. Efter detta kom ett antal förslag från Olle där han ville ge ut böcker m.m. bekostade av SAMI som organisation (Läs här 2). Efter att styrelsen refuserade hans förslag, och jag blev tvungen att meddela honom detta beslut, började han kontakta annan personal på SAMI med diverse felaktiga påståenden, vilka vi nu har tagit del av. Bland annat så kontaktade han underchefen Stefan Lagrell, som idag är VD för SAMI, och hade synpunkter på MI-7:s optionsprogram, vilket han hade intresse av och var delaktig i (Läs här 3).
Efter att jag fått lämna min VD-position önskade Olle att intervjua mig om vad som egentligen hade hänt på SAMI och i de rättsfall och utredningar som då pågick. Mitt krav för att medverka var att jag innan publicering skulle få läsa artikeln och rätta eventuella felaktigheter. Detta blev jag lovad, vilket även framgår på den ljudupptagning jag gjorde av intervjun. Denna pågick i över tre timmar(Lyssna här 1). Nu vet vi att intervjun aldrig var menad att ligga till grund för en vederhäftig artikel, tvärt emot det som utlovades (Läs här 4). Min medverkan användes endast som ett förbehåll för att kunna publicera en medvetet lögnaktig och vilseledande artikel med syfte att sprida missaktning mot min person och använda den oriktiga artikeln som en påverkan på SAMI:s rättighetshavare, utredande åklagare och berörda myndigheter. Att betalda uppgiftslämnare distribuerade artikeln till nämndemän med ”rätt” politisk tillhörighet och koppling till det anmälande facket, vet vi idag. Att samma uppgiftslämnare gjorde sig besväret att skicka artikeln till lämpliga enheter inom Kriminalvården var de anställda på enheterna inte sena att informera om.
I Filters artikel påstås bland annat att det under min tid som VD försvunnit 100-tals miljoner från SAMI, vilket artikelförfattaren redan då visste var en oriktig uppgift. Dessutom visste han att alla SAMI:s styrelses påståenden om att jag skulle berikat mig själv var felaktiga. Redan då artikeln skrevs hade åklagaren varit tvungen att lägga ner alla dessa anklagelser mot mig efter det han utrett dem. Tvärtom konstaterade åklagaren ” att det var klarlagt att Hans Lindström inte berikat sig själv eller haft för avsikt att skada SAMI ”(Lyssna här 2 och lyssna här 3). Även SAMI:s ordförande konstaterar att inga pengar försvunnit från SAMI, vilket kan höras i radioprogrammet MIM som finns att lyssna på i tidigare opus 2. Att uppgiftslämnare som Per Herrey, Jan Granvik, Stefan Lagrell, Tomas Bolme och Martin Elford valde att lämna oriktiga uppgifter för egen vinning och egna syften passade inte in i Magasinet Filter och Olle Niklassons dramaturgi. Därför var det tvunget att undanröja dessa uppgifter, till varje pris.
I artikeln påstås bland annat att nuvarande VD Stefan Lagrell hävdar att rättighetshavarna skulle kunnat få dubbelt så höga utbetalningar om inte Hans Lindström agerat så försumligt. Både Stefan Lagrell och artikelförfattaren Olle Niklasson visste att även dessa uppgifter var direkta falsarier. Trots detta skulle det publiceras för att kunna motivera agerandet mot den förra VD:n. Att det dessutom är nuvarande VD Lagrell som hävdar detta ska ses i ljuset av att han under 17-års tid som VD inte samlat in en krona från Spotify, vilket redogörs för i föregående opus. Dessutom har Lagrell godkänt att upphovsrättsmedel förs över till fackliga organisationer och att mångmiljonbelopp från rättighetshavarna används för betalning till mindre nogräknade juridiska ombud. Som tack fick han rundliga ersättningar och en VD-titel, vilken både han och marknadschef Martin Elford gjorde anspråk på. Mer om detta i kommande avsnitt.
Att magasinet Filter bytte tjänster med SAMI/Storan framgår av det nu återskapade materialet, vilket även bekräftas av tidigare anställda på Storan. Dessa har begärt att få vara anonyma. De beskriver Filters artikel och Olle Niklassons kontakter som otrevliga lågvattenmärken i en påverkaskampanj där den tidigare VD:n till varje pris skulle baktalas och smutskastas. Att tidigare Nalenchefen Lagrell fortsätter att sanktionera stöd till Magasinet Filter framgår av de helsidesannonser Nalen inför i Filter bekostade av rättighetshavarmedel(Se här). Hela Filterartikeln finns här och bör jämföras med den intervju som skulle ligga till grund för den kommande artikeln som skulle få faktagranskas innan publicering (Läs här 5). Hade då ”stjärnorna ”, som enligt artikeln blivit lurade på 100-tals miljoner kronor, blivit tillfrågade om det var okej att deras bilder skulle illustrera artikeln och var de informerade om artikelns innehåll? Självfallet inte. Man kan fråga sig om detta är ett vedertaget journalistiskt arbetssätt? Uppenbarligen är det detta för Magsinet Filter och dess ansvariga utgivare Mattias Göransson (Läs här 6).
Medieombudsmannen (MO) har som bas för sin prövning Publicistreglerna -de etiska riktlinjer som mediebranschen själv dragit upp. Reglerna ska ses som principer som svenska medier har att förhålla sig till (Läs här 7). Hur förhåller sig då Magasinet Filter och dess ansvarige utgivare till Publicistreglerna? Svaret är enkelt, man struntar i dem. Efter att jag i mejl påtalat felaktigheterna, fick jag följande svar av den ansvariga utgivaren (Läs här 8). Då han tyckte att det jag framförde var struntprat slog jag honom en signal. Han förklarade då att för honom var allmänintresset större än att uppgifterna i artikeln skulle vara korrekta. Med andra ord var det viktigare för honom att sälja lösnummer och prenumerationer än att publicera korrekta uppgifter. Nu i efterhand vet vi att det fanns ytterligare drivkrafter för publiceringen men dessa hoppades Göransson skulle kunna gömmas bakom källskydd och sekretess. Magasinet Filter AB upplöstes den 14 april 2019 och publikationen ryms numera under Offside Press AB, en passande tillflyktsort för ett magasin som visat sig vara mer måna om att berika sig själva genom oriktiga artiklar och påverkanskampanjer, än att publicera vederhäftiga artiklar med korrekt innehåll och förankring i publicistreglerna. Hur går det då för Filter, nu när man är Offside? (Läs här 9)
Sur-Olles namn på artikeln, ”Stjärnsmällen”, säger en hel del om hans syn på sig själv och vilket ansvar han som ”journalist” har gentemot sina läsare och de han önskar exploatera. Tack vare att åklagare Gunilla Sandblom valde att inte sekretesspröva materialet hon tvingades lämna ut och med detta bröt materialets sekretess, vet vi idag hur Magasinet Filter, SAMI och åklagare vid EBM gömde sig bakom källskydd, advokatsekretess, oriktiga beslagsprotokoll m.m. Detta för att vilseleda sina läsare, rättighetshavare och våra domstolar.
Opus 41: HD har i en dom lagt ett visst ansvar på bankerna för bankbedrägerier mot deras kunder vilket nu ska prövas av KO (läs här 1). Att ”välgörenhetsorganisationer” och begravningsbyråer även ägnar sig åt bedrägerier var en ny upptäckt för oss. Att denna bedrägliga verksamhet dessutom erhåller skattefrihet, ingår överenskommelser med
Opus 41: HD har i en dom lagt ett visst ansvar på bankerna för bankbedrägerier mot deras kunder vilket nu ska prövas av KO (läs här 1). Att ”välgörenhetsorganisationer” och begravningsbyråer även ägnar sig åt bedrägerier var en ny upptäckt för oss. Att denna bedrägliga verksamhet dessutom erhåller skattefrihet, ingår överenskommelser med myndigheter och inte är prioriterad av rättsväsendet är något vi fått lära oss. Götmars begravningsbyrå, en av de största i Örebro, valde att som dödsbodelägare lyfta in en obehörig person som påstods företräda en välgörenhetsorganisation utan att de gjorde en behörighetskontroll av personen. Dessutom hänvisade Götmars VD,Marcus Götmar, till en reklamationsnämnd om missnöje fanns. I nämnden satt hans far, vilket han naturligtvis försökte undanhålla.
Det vanligaste bedrägeriet som lyfts fram av media är de så kallade bankbedrägerierna. Dessa omfattas både av samtal från ”Polis” och ”bankpersonal” med syfte att erhålla nödvändiga uppgifter för att tömma konton och kapa identiteter. Att så kallade allmännyttiga ”välgörenhetsorganisationer” använder sig av en liknande metodik talas det tystare om. Dessa allmännyttiga ideella organisationerna är dessutom skattebefriade vilket innebär att de utgör en perfekt kuliss för brottslig verksamhet. Att det dessutom saknas lagstiftning för ideella föreningar och att många av dessa är subventionerade med statsbidrag, är väl känt. Den politiska viljan att ändra på detta verkar minst sagt sval. Det bör även här sägas att de flesta ideella föreningar fungerar utmärkt och gör en viktig insats för samhället. Men möjligheten för missbruk av oseriösa personer och kriminella, med dessa organisationer som verktyg för sin verksamhet, måste stoppas. Till ärendet.
Efter att en avlägsen släkting avlidit fortsatte jag hålla kontakten med hennes sambo genom att ringa lite då och då. Efter en tid lät han väldigt nere, så nere att jag satte mig i bilen och åkte till Örebro för att kolla hur han mådde. Väl på plats inser jag att han utsatts för ett bedrägeri, att hans tillgångar blockerats och efter genomgång av de handlingar han hade kom vi överens om att inga nya handlingar skulle undertecknas av honom innan vi gått igenom dessa. Samtidigt bestämde jag mig att noga dokumentera vad som hände fram till dess han fått rätt mot bedragarna. Mina anteckningar i ärendet fram tills han för första gången fått rätt kan läsas här (läs här 2). Som en introduktion till ärendet rekommenderar jag er även att läsa den artikel som Nerikes allehanda införde i sin tidning efter det att en boutredningsman beslutat om att hela arvet skulle tillskiftas 90-åringen och att den person som begravningsbyrån lyft in i bouppteckningen var obehörig (läs här 3). Artikeln skrevs av Helene Berzelius vilken talade både med begravningsbyråns VD och arvsansvarig på den ”allmännyttiga” ideella organisationen. Begravningsbyrån konstaterade att det blir fel oftare än folk vet och representanten för den ”allmännyttiga” organisationen erbjöd sina tjänster för att erhålla ytterligare arv. Kanske dags för en genomlysning av branscherna?
Efter att Gun Häger gått bort tecknar hennes sambo ett avtal med Götmarsgruppen där de ska upprätta en bouppteckning för dödsboet. Organisationsnummer saknas och datering saknas. Däremot framgår att en Karin Ahrin undertecknat avtalet och att det då är aktiebolaget Götmars juridik AB hon tecknar firma för, vars organisationsnummer inte heller framgår av avtalet (läs här 4). Då jag såg handlingen kontaktade jag bolagsverket och blev informerad om att något Götmars Juridik AB inte fanns registrerat. Jag blev även upplyst om att det är förbjudet att använda AB i ett särskilt företagsnamn, enligt lagen (2018:1653) om företagsnamn (läs här 5). Redan här insåg jag att struktur och innehåll i begravningsbyråns handläggning syftade till att vilseleda deras beställare/bovårdare. I ett mejl daterat långt senare från VD Markus Götmar framgår att Götmars juridik AB upphörde som juridisk person ca fem år före Karin Ahrin undertecknade avtalet vilket skulle ge sken av att aktiebolaget Götmars juridik fortfarande existerade (läs här 6).
Samma person kontaktar sedan en Fredrik Malmgren, ordförande i den allmännyttiga ideella föreningen Djurens Vänners riksorganisation och erbjuder honom ett arv för en förening han är väl medveten om har lagts ner och upphört med sin verksamhet. Detta framgår tydligt av det telefonsamtal jag hade med honom efter att jag insett hur begravningsbyrån gått till väga (lyssna här 1). Nu startar ett intressant samspel mellan den icke behörige Malmgren och begravningsbyrån (oklart vilken juridisk person eller särskilt företagsnamn begravningsbyrån vid varje speciellt tillfälle företräder). Naturligtvis polisanmäler jag Malmgren då jag inser att han agerar mot bättre vetande och enligt mitt förmenande uppfyller alla rekvisit enligt brottsbalkens reglering för grovt bedrägeri (läs här 7). Kvittens på inlämnad anmälan översändes av Åklagarmyndigheten (läs här 8). För att göra en lång historia något kortare, vars första steg skadade vår 90-åring under en tvåårsperiod, kommer har några spridda nedslag.
Efter reklamation av begravningsbyråns arbete med bouppteckningen(läs här 9) hänvisar VD Marcus Götmar till Sveriges auktoriserade begravningsbyråers reklamationsnämnd. Vad han väljer att inte informera om är att hans far sitter i denna så kallade reklamationsnämnd. Detta erkänner han långt senare i ett samtal som spelas in. Då inspelningen nu används i en annan utredning kommer vi först senare att publicera ljudinspelningen på Falskspel.se.
En auktorisation innebär en sorts certifiering som kan ges av en myndighet eller branschorganisation i verksamheter där missbruk kan innebära stor skada för deras kunder. Därför kontaktar jag Sveriges auktoriserade begravningsbyråers förbund. Här får jag av kanslisten, Ulrika Lindström Wagenius, mycket intressant information. Verksamheten bedrivs som en ideell förening som varken är registrerad för moms eller F-skatt. Deras reklamationsnämnd (ej godkänd) har ett tyst samarbete med ARN (myndighet) där de inte behandlar reklamationer som ARN hanterat och vice versa (lagligt?) Marcus Götmar var en välkänd person hos föreningen vilket tydliggör hans hänvisning dit om vi inte var nöjda. Auktorisationen utfärdas inte av någon myndighet utan det sköter de själva till sina medlemmar. Hon konstaterade även att de försökt att få en myndighet att utfärda auktorisationerna men att de misslyckats med detta. Deras slogan är ”När allt måste bli rätt” (läs här 10). Även detta samtal spelades in och används förnärvarande i en annan utredning.
Den för bouppteckningen obehöriga personen ansöker om en boutredningsman vid Örebro tingsrätt. Trots att vi begär att ansökan ska avvisas då den sökande inte är dödsbodelägare avslår tingsrätten vår begäran och utser advokaten Åsa Hjelte-Åkerblom(läs här 11) till boutredningsman. Det visar sig senare i hennes beslut att vi hade rätt- och tingsrätten fel- samtidigt som tingsrättens beslut blev kostsamt för vår 90-åring.
Sammanfattningsvis, i detta avsnitt, konstaterar vi att boutredningsmannen beslutar att den sökande inte var behörig och att vår 90-åring efter två år tillskiftas sitt rättmätiga arv. I samma kuvert som beslutet ligger i, då det översänds, finns en faktura på 97 500 kr som han ska betala utredningsmannen(läs här 12). Notera att det inte är den som felaktigt ansökt om boutredningsman eller de som försökt lura honom som ska betala. Här är det brottsoffret, det vill säga den som utsatts för brott som ska betala de kostnader som uppkommit i samband med det bedrägeri han utsatts för. Med andra ord, en perfekt lagstiftning för de som vill bedra äldre. Samtidigt är det ännu ett bevis på att lagstiftaren inte uppdaterat lagstiftningen så att den är anpassad till dagens krav från medborgarna på ett rättssäkert och demokratiskt samhälle. Ärvdabalken är ett utmärkt exempel på detta.
Har ni varit med om något bedrägeri mot äldre som liknar detta är vi tacksamma för information. Den kan skickas till oss via formuläret på hemsidan. Vi kan erbjuda källskydd så du kan vara anonym!
Avslutningsvis kan nämnas att vi nu stämt berörda parter och att detta kommer att redovisas i senare avsnitt. Det är inte lätt att bli gammal!
Opus 42: Dagligen kan vi läsa om brister hos HVB- och SIS-hem samt hur kriminella infiltrerat verksamheterna genom att köpa in sig i ägandet av dessa institutioner. Ett agerande som av politiker kallas systemhotande. Samtidigt informeras medborgarna om att Kriminalvården har en omfattande resursbrist trots de mycket omfattande ökade ansla
Opus 42: Dagligen kan vi läsa om brister hos HVB- och SIS-hem samt hur kriminella infiltrerat verksamheterna genom att köpa in sig i ägandet av dessa institutioner. Ett agerande som av politiker kallas systemhotande. Samtidigt informeras medborgarna om att Kriminalvården har en omfattande resursbrist trots de mycket omfattande ökade anslag som tillförts myndigheten (läs här 1). Själva föreslår de en tilläggsbudget på 2,2 miljarder och ett ramanslag på drygt 21 miljarder. Politiker öppnar nu för att privatisera delar av verksamheten. Den socialdemokratiske politikern och välfärdsentreprenören Jan Emanuel går så långt att han säger sig vara villig att ta över och driva några av Kriminalvårdens anstalter (läs här 2). Låt oss komma ihåg att syftet med våra kriminalvårdsinrättningar är att återanpassa de straffade så att de skall kunna återgå till ett laglydigt liv utanför anstaltens väggar, samt att skydda övriga medborgare för brott.
Efter att jag fått uppleva Kriminalvårdens verksamhet inifrån har jag den hårda vägen lärt mig om det skuggsamhälle som byggts upp av Kriminalvården där vanlig grundläggande reglering för medborgarna ersätts med godtyckliga regler som inte sällan bryter mot gällande lagstiftning. Övergrepp av anabolstinn personal är svåra att dokumentera då vistelser hos Kriminalvården helt sker enligt deras förutsättningar, vilket kan tyckas helt naturligt. Notera att jag skrev förutsättningar och inte regelverk. Anledningen är att det officiella regelverket ofta inte följs och att myndighetens personal i stället i många fall valt att skapa ett skuggsamhälle med helt godtyckliga regler som ska gynna dem själva. Låt mig nämna fyra exempel, av många.
Vid en av mina första permissioner gjorde jag som myndighetens regelverk föreskrev. Jag uppgav på den blankett för permissionsansökan jag skulle fylla i vad jag avsåg att göra under permissionen. Dessa uppgifter skulle vara sanningsenliga och jag skrev följaktligen att jag skulle träffa familjen samt en journalist som visat intresse för mitt ärende. Dagen efter genomsökte personal mitt rum och ”hittade” ett USB-minne på mina nycklar som fanns i den inskrivna portfölj som gåtts igenom av myndighetens personal och godkänts. På USB-stickan fanns en ritning på ett par skidor jag tillsammans med en känd skidkonstruktör skissat på. Morgonen därefter blev jag fängslad med hand- och midjefängsel och transporterad från klass 3 anstalten Svartsjö till den högre säkerhetsklassade anstalten i Karlskoga. USB-minnet var den officiella orsaken till flytten men jag förstod naturligtvis att myndigheten inte tyckte att det var lämpligt att jag under en permission skulle träffa en journalist. Det tog tre månader för mig att få fram handlingarna som visade att myndighetens personal godkänt USB-minnet och utan hjälp av advokaterna Torbjörn Molander och Börje Leidhammar hade jag aldrig lyckats med det. Väl tillbaka på Svartsjö fick jag en muntlig ursäkt av den inskrivande personalen men då jag ville ha ursäkten i skrift nekades jag detta. Hur skulle det se ut om det kom till allmänhetens kännedom att en statligt finansierad myndighet med utomrättsliga metoder försökte hindra en medborgare från att träffa en journalist?
Exempel två och tre är just från anstalten i Karlskoga vilken har säkerhetsklass 2. Här var kollektiva bestraffningar vardag och stölder från de intagna vanliga. När jag anlände till Karlskoga skrevs de tillhörigheter jag hade med mig in i deras personuppgiftsregister och jag fick ett kvitto på detta (läs här 3). Bland annat hade jag handlingar som jag och mitt ombud arbetat med i ett halvår vilka avsåg en resningsansökan, då vi båda var rörande överens om att domen mot mig utgjorde ett justitiemord. Handlingarna var omfattande och benämndes på kvittot som ”plastmapp med div papper”. Då jag begärde ut handlingarna för att fortsätta arbeta med dem blev jag informerad om att några sådana handlingar aldrig hade skrivits in, än mindre fanns. För att visa detta presenterade man ett kvitto där denna post var borttagen. Då jag bad att få en kopia på detta nya kvitto förvägrades jag detta. Efter många turer och undfallande svar från de ansvariga på Kriminalvården kallades jag slutligen till ett ”förhör”. Vid detta förhör konstaterade den tillförordade anstaltschefen Kriminalvårdsinspektören Daniel Lethenström att handlingarna måste stulits av någon i personalen samt att mitt ombud var rasande då man inte respekterade advokatsekretess på Kriminalvården. För att släta över ärendet gav han mig en tjänsteanteckning som han undertecknat (läs här 4). Som framgår av handlingen var de medvetna om att det som tidigare påstods aldrig lämnats in visst fanns där och att detta stulits. I stället för grov stöld var det endast en försummelse av myndigheten. Så fungerar det när myndigheten vill mörklägga övergrepp av- och stölder från de intagna.
Det andra exemplet från Kalskoga handlar om Ismeth. Han var anställd på dagverksamheten som för mig handlade om att packa några rullar isolerings tejp i en plastpåse tillsammans med instruktioner från telekombolaget Ericsson. Ismeth kom tidigt och satte sig vid mig och förklarade att svensk lagstiftning var urusel. Svenska kvinnor hade det för bra och anmälde våldtäkter bara för att hämnas på män. Då jag sa till honom att jag inte höll med gick han sin väg. Varje dag efter detta hällde han ut de rullar jag packat, förmodligen för att visa vem som bestämde. Några andra intagna erbjöd sig att ”nita” honom om inte jag hade ryggrad att göra det. Försökte förklara att det förmodligen var precis det han ville för att kunna flytta på mig till en ännu högre säkerhetsklass. När det var dags att lämna Kriminalvården anmälde jag självfallet det inträffade. Om anmälan gav resultat? Naturligtvis inte.
Sista exemplet är från Svartsjöanstalten då jag återvänt dit efter vistelsen i Karlskoga. På min avdelning fanns en person som var dömd för grov misshandel. Han hade tagit ett järnrör och misshandlat en ”arbetskamrat” som nästan avled. Dessutom berättade han om att han hade alkoholproblem och att detta hade gjort hela saken värre. Han placerades i vårt kök trots att han aldrig hade lagat mat tidigare. Tillsammans lyckades vi dock få något vettigt på borden trots att min tjänstgöring var på lantbruket. Då det var dags för honom att bli villkorligt frigiven kontaktade han mig och undrade om jag kunde hjälpa honom att få komma till en restaurang för tillfälligt arbete under den villkorliga frigivningen. Han presenterade för detta ändamål ett ”Diplom” som han fått av Kriminalvårdens ansvarige för de intagnas mathållning, Leif R Sund (Läs här 5). Diplomet är utställt av ”Hotell Svartsjö” vilket inte existerar. Då jag kontaktar den andra utställaren av intyget Anticimex vill de inte kännas vid diplomet. Naturligtvis anmälde jag även detta till anstaltsledningen på Svartsjö. Även denna gång utan att något gjordes. Leif R Sund kunde arbeta kvar och fortsätta med sin suspekta verksamhet som omfattade mycket mer än detta. Bland annat rekommenderade han vissa intagna att efter avtjänat straff åka till Thailand för att, citat ” där är det billigt att knulla horor” slut citat. Kriminalvården tyckte uppenbarligen att en person dömd för grov misshandel med alkoholproblem var lämplig för att arbeta i en restaurangmiljö utan att arbetsgivaren skulle ha kännedom om hans bakgrund. Och detta görs av en myndighet som är skattefinansierad, ska verka för brottsprevention (läs här 6) och som dessutom begär enorma kapitaltillskott.
I handlingar som vi senare kommer att presentera framgår hur SAMI:s nuvarande VD Stefan Lagrell då han var chef för Nalen uppdrar åt SAMI:s IT-ansvarige Mattias Persson att rensa min dator på material som skulle kunna utgöra bevisning i en kommande tvist, i strid med gällande rätt. Var Mattias jobbar idag? På Kriminalvårdens HK. Men detta kommer att avhandlas i senare avsnitt.
I kommande avsnitt ska vi titta närmare på hur fackliga företrädare köper sig politiskt inflytande för sina arbetskamraters fackföreningsavgifter, hur politisk verksamhet inte endast har lotteriverksamhet som externa finansieringskällor utan även intäkter från begravningsverksamhet och bidrag från allmänna arvsfonden. Dessutom ska vi titta lite närmare på hur politiska utnämningar används för att skapa kopplingar till det som de själva vill kalla oavhängiga och självständiga domstolar. Samtliga dessa ageranden påstås vara systemhotande då de används av andra än dem själva.
Coming soon.
Copyright © 2022 FALSKSPEL.SE - Med ensamrätt- Ansvarig utgivare: Hans Lindström